Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A nyest szájára ragadt tyúkvér, avagy a hiányzó 20 millió font esete

Dr. Simor Miklós

Frissítve 21/11/2023 - 18:30 GMT+1

Az angol futballbajnokság, a Premier League egy nyestre emlékeztet, amely a szájára ragadt tyúkvért nyalogatja. Ha az írásunk itt zárulna - és csak így meg is jelenne -, akkor bizonyára postafordultával kapnánk egy örökös szurkoló tagságit az Evertontól.

Everton

Fotó: Getty Images

Bár ez kecsegtető, mégis inkább elemezzük egy kicsit sportjogi szempontból, hogy nyest lehet-e a Premier League. Valóban véres-e a szája széle, vagy csak az evertoni düh láttatja így azt.
Kezdjük egy kis történelmi kitekintéssel! Az év elején a Manchester City, a Barcelona és a Juventus került porondra pénzügyi szabályok megsértéséért. Az európai országok nemzeti labdarúgó szövetségeinek döntő többsége csendesedik. Ellentétben a britekkel. A Manchester City ügyei továbbra is folyamatban, a Chelsea szintén vizsgálat alatt az Abramovich-éra pénzügyi visszaélései miatt, valamint az Everton elsőfokon megkapta a napokban minden idők legnagyobb ligabüntetését.
Tíz pont levonással kihordani az angol elsőosztályt kicsit olyan, mint kard és pajzs nélkül, klottgatyában és egy botmixerrel nekiesni a hétfejű sárkánynak. Nem halálos ítélet, csak szerény esély.
Hogy a sport sport maradhasson, a gigaköltségvetésű sportágak elkezdték szabályozni a csapatok éves költségvetéseit. Költségplafonokat és elszámolási rendeket vezettek be, hátha visszatér a verseny a versenypályákra, ahelyett, hogy a küzdelmeket a pénzügyi befektetők vívnák. Maradjunk annyiban, hogy egyelőre részsikerek vannak.
Az Evertonnál a veszteség nőtt elképesztő mértékben: a megengedettnél 3 év alatt közel 20 millió fonttal lépte túl a határt az együttes. Erre még a Premier League is azt mondja, hogy kb. 8 milliárd forint, az mégis 8 milliárd forint… Fenntartva a lehetőséget, elképzelhető, hogy velünk ellentétben, ők fontban számolnak.
A költségvetési szabályokat mindig az adott bajnokság fölött őrködő nemzeti sportszövetségek végzik. Folyamatos ellenőrzés alatt tartják a klubokat. Ha valamely tétel nem teljesen érthető, akkor vizsgálatok alá vonják a problémás eseteket. Ez történt az Evertonnal is. (Igaz, itt kicsit több történt, mivel a Burnley és a Leeds egy kicsit vezette a liga szemét egy beadvánnyal.
Kérték, hogy csak meg kellene vizsgálni a számokat, mert náluk egészen másként állt össze a matematikai képlet, mint a versenytársnál, és a felzubogó igazságérzetük nem hagyja őket nyugodni.) Bekérik a magyarázatokat a vizsgált könyvelési iratokról és egyéb nyilatkozatokról. Ha a klub megfelelő magyarázatot ad, akkor mindenki békében elvonul. Ha nem, akkor büntetés következik. Az Everton esetében történelmi léptékű.
picture

Everton

Fotó: SID

Ne képzeljük azt, hogy az Everton könyvelői, könyvvizsgálói és ügyvédei csörgőssipkás bolondok, akik képtelenek észlelni, hogy 20 millió font hiányzik. Abból se induljunk ki, hogy bandita módon akként pusmognak össze, hogy „figyeljetek, mondjuk ezeknek azt, hogy mégse hiányzik az a húszas, úgysem kérdeznek vissza”. Ez sem igaz.
A valóságban ez leggyakrabban úgy történik, hogy könyvelési félreértelmezések (vagy legyünk ennél is udvariasabbak, másként értelmezések) eredményei ezek a megállapítások.

Itt is így történt.

Az Everton azzal érvelt, hogy az orosz szankciók miatt ki kellett lépnie Alisher Usmanov úr holdingvállalatának stadion-névhasználati megállapodásából, ami jelentős többletköltséget generált a klubnál. De ezeket a költségeket nem lehet beemelni a fenntarthatósági szabály keretei közé, mivel a létesítményekre vonatkozó költségek azon kívül esnek. Így számolva mindjárt nincs is az a 20 millió font. Arról nem is beszélve, hogy transzparensen mindent megmutattak a Premier League vizsgálóinak már az ügyek előtt, tehát ilyenformán mindent tudtak, láttak, legalább hallgatólagosan jóváhagytak.
Bejön itt még egy szempont: nem feltétlen abba az irányba érvel egy klub az eljárásban, hogy volt-e szabálysértés, vagy nem. Esetünkben ez nem olyan hangsúlyos, de van példa ilyesmire a közelmúltból, például a formula 1-es Red Bull istálló esetében. Beleálltak a jogsértésbe, de arra terelték a vizsgálatot, hogy semmi előnyük nem született abból. Ha nem - márpedig természetesen igazolták, hogy nem -, úgy a büntetést kívánták a lehető legkisebbre csökkenteni. Az Everton esetében úgy kerül elő ez az érvelés, hogy nem áll arányban a jogsértés, a rendelkezésre álló bizonyítékok sora és a büntetés. Még ha hibáztak is, nincs ok 10 pontot elvenni tőlük a bajnokságban.
Ismert ügyvédi felkiáltás, hogy győzött az igazság, tehát fellebbezünk. Nem tudunk a sajtóban fellelhető adatokból állást foglalni, hogy győzött-e. Emiatt a kezdetekben felvetett nyestkérdést sem tudjuk tovább boncolgatni. Az Everton fellebbezett, tehát az ügynek nincs vége. Az Everton folytatja, a többiek árgus szemmel figyelnek. Az Evertonra is. Önmagukra is.
Simor Miklós, sportjogász, Simor Ügyvédi Iroda
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés