Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Törvényt sérthettek, töröltetnék a Chelsea új csodagyerekének átigazolását

Nagy Benjámin

Frissítve 08/01/2023 - 21:04 GMT+1

David Datro Fofanát Didier Drogba utódjaként, igazi megmentőként fogadta a Chelsea, és azok után, hogy szombaton hivatalossá tették az érkezését, vasárnap, a Manchester City elleni FA-kupa-vereség (4-0) alkalmával be is mutatkozott. A 20 éves elefántcsontparti csatár jövője viszont – bármennyire is furcsa – még nem biztos a kékeknél, és ez nem a londoniakon múlik.

Viallit búcsúztatja a Chelsea

Fofana az Abidjan Citynél kezdte a pályafutását, majd kölcsönben játszott az AFAD Djékanounál is, mielőtt 2021 februárjában a norvég Moldéhoz igazolt.
Itt az utóbbi időszakban abszolút közönségkedvenccé vált, a teljesítményével pedig felhívta magára a figyelmet: minden sorozatot tekintve szűk két év alatt 65 tétmeccsen 24 gólt és 10 gólpasszt jegyzett, és novemberben az elefántcsontparti válogatottban is debütált.
A magyar szurkolók számára is ismerős lehet, hiszen ebben a szezonban gólt szerzett a Kisvárda elleni Konferencia-liga-selejtező odavágóján is.
Nem véletlen, hogy a legnagyobb európai klubok kinézték őt, és csak idő kérdése volt, mikor és hova távozik. Végül a Chelsea lett a befutó, néhány nappal ezelőtt 12 millió euróért kivásárolták őt a szerződéséből. 2029 nyaráig szóló szerződést írtak alá, így hosszú távú megoldást jelenthet a londoniak csatárgondjaira.
Már ha ezekkel a feltételekkel maradhat a kékeknél.
A nevelőklubja, az Abidjan City ugyanis panaszlevelet írt a FIFA-nak, amelyben azt állítják, Fofana jogsértő módon igazolt anno a Moldéhoz. Még 2016-ban, amikor megkapta élete első profi szerződését, az édesanyjának alá kellett volna írnia egy beleegyező nyilatkozatot (hiszen Fofana ekkor még csak 13 éves volt), ám ezt nem tette meg.
Ennek következménye, hogy az Abidjannál Fofana mostani, Chelsea-hez történő szerződést is törvénytelennek tekintik, és azt kérik a FIFA-tól, hogy az átigazolást tekintsék semmisnek.
picture

David Datro Fofana és Andrey Santos

Fotó: Getty Images

Az Abidjan City elnöke, a játékosként az elefántcsontparti válogatottban is pályára lépő Marco Taddei Né így nyilatkozott:
„Arra kértük a FIFA-t, lépjen közbe a Chelsea-nél, hogy a játékos átigazolása felfüggesztésre kerüljön addig, amíg nem rendeződik a vita köztünk és a Molde között.”
Hogy szűk hét éve pontosan ki is hibázott, nem tudni (nagy a valószínűsége annak, hogy az Abidjan City vezetősége), mindenesetre a Chelsea továbbra is kitart amellett, hogy Fofanát teljesen a szabályok szerint regisztrálták, és nem hajlandóak nyilatkozni.
Ha a FIFA vizsgálódni kezd, az azt is jelenthetné, hogy Fofana játékjogát valóban felfüggesztik az ügy végéig – mondani sem kell, hogy az előző hét tétmeccsén mindössze három gólt szerző, nagy lejtmenetben lévő és sérülések sújtotta Chelsea-nek más sem hiányozna...
Forrás: részben Daily Mail
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés