Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Manchester United edzője szerint túl alacsonyan volt a léc, de ma már a maximumot várják a játékosoktól

Németh Dániel

Frissítve 02/08/2023 - 15:43 GMT+2

Második idényére készül Erik ten Hag a Manchester United kispadján, ennek megfelelően az elvárások is nagyobbak lesznek a csapattal kapcsolatban. A holland szakember nem akart konkrét eredményt mondani, amit előrelépésként élne meg, szerinte ugyanis a Premier League-ben csak a City mehet biztosra. A játékosaiból azonban a lehető legtöbbet ki szeretné hozni jövőre is.

Marcus Rashford játékának határozottan jót tett Erik ten Hag érkezése - Fotó: Candice Ward

Fotó: AFP

Erik ten Hag nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a játékosai a lehető legprofibb módon álljanak a sporthoz.

Első nekifutásra mindenki elégedett lehetett Erik ten Hag bemutatkozó idényével, de az már menet közben is érződött, bőven van még min csiszolni, hogy a klub valódi kihívó lehessen a Premier League-ben. Ehhez a keretet mindenképpen meg kellett erősíteni, amit tulajdonképpen meg is tettek: André Onana tökéletes megoldás lesz David de Gea helyén, Mason Mount a középpályás gondokra jelenthet megoldást, míg elöl a 20 éves Rasmus Højlund teheti sokoldalúbbá a játékot.
Ha csak az erősítésekből indulunk ki, akkor is egyértelmű, hogy az MU-nak játékban és eredményességben egyaránt javulnia kell, amivel az érintettek is tisztában vannak. Ten Hag ugyanakkor a Guardiannek adott interjúban elárulta, most még nagyon korai lenne találgatásokba bocsátkozni, felülmúlhatja-e a ManUnited a bajnokságban megszerzett harmadik helyét. A holland szakember ugyanis már a top 4-be kerülésért is pokoli küzdelemre számít.
„Nem volna helyes erről beszélni az előszezonban – a Premier League-ben senki sem engedheti ezt meg magának. Talán a Manchester City igen, elvégre az előző hat szezonból ötször ők lettek a bajnokok. Az összes többi klubnak viszont előbb meg kell küzdenie a legjobb négyért, szóval elsőként a top négyet kell bebiztosítani, utána lehet a továbblépésen gondolkozni. Talán akkor már látszódik, mennyi esély van arra, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk.”
Papíron Ten Hagban minden megvan ahhoz, hogy sikeres projekt épüljön köré Manchesterben. Van egy konkrét víziója a játékról, ami hosszú távon meghatározhatja az MU arculatát, jól bánik a játékosaival, miközben a nehéz döntésektől sem riad vissza. Ten Hag ráadásul bevallottan maximalista, aki mindenkitől – mindenekelőtt a játékosaitól – megköveteli az alázatos, kemény munkát. Ő úgy látta, hogy az érkezése előtt nem ez volt az általános felfogás a klubnál.
picture

Erik ten Hag

Fotó: Getty Images

„Minden játékosnak megfelelően kell élnie. A profi futball olyan kemény, hogy úgy általánosságában nem lehet összeegyeztetni a szórakozást a csúcsfocival. Manapság évente 60 meccset kell lejátszani klubszinten, ezen kívül van még 10 válogatott találkozó. Ez éves szinten 70 meccs, vagyis minden harmadik-negyedik napon csúcsteljesítményre van szükség. A megfelelő életmód híján ez megöl. Hogy mi a fontos? Alvás, regenerálódás, táplálkozás.”
„Nem juthatsz el a megfelelő szintre, ha nem dolgozol megfelelően. Én úgy láttam, hogy az érkezésem előtt nem volt rendben a színvonal. A magam részéről a maximumot követelem az alvás, a regeneráció és a táplálkozás szintjén, mert ez határozza meg, képes vagy-e három-négy naponta csúcsteljesítményre. Ez az elvárás minden egyes topjátékostól, éppen ezért a Manchester Unitednél a legmagasabb színvonalat követeljük meg.”
Az új igazolások mellett az is nagy kérdés, vajon Ten Hagnak sikerül-e újraélesztenie a pályafutását valamelyik játékosnak. Marcus Rashford esetében ez sikerült, az angol válogatott támadó ugyanis minden sorozatot figyelembe véve 30 góllal és 11 gólpasszal zárt, és a nehéz időszak után egyértelműen húzóemberré lépett elő. A következő projekt Jadon Sancho lehet, akit nagy reményekkel igazolt két éve az MU, de elmaradt a játéka a várakozásoktól.
„A képességei rendben vannak. Most azon van a sor, hogy sorozatosan megmutassa, jelentősen hozzá tud járulni a csapat játékához. Támadóként nagyon fontos a produktum. Éppen ezért a kulcsjelenetekre kell összpontosítani: az utolsó passzokra és a gólokra. Persze emellett a játék többi részének is rendben kell lennie. Ezek azok az alapok, amivel teljesíteni lehet valamennyi elvárásunkat.”
picture

Jadon Sancho

Fotó: Getty Images

Sancho fejlődését a mentális problémái is megtörték valamelyest, Ten Hag azonban kiállt a játékos mellett, és változatlanul hisz benne. „Jelenleg nagyon jó hangulatban van. Az ő kezében van, hogy érzi magát, milyen a hangulata. Rengeteg energia van benne, ezt már a visszatérése óta látjuk rajta. Szeretné élvezni a focit és szeretne sikeres lenni. A Bundesliga tökéletes felkészülés a Premier League-re, sok meccsét láttam Dortmundban, és nem sokban különbözik az itteni játéka.”
A kiegyensúlyozottság nem csak a játékosok esetében fontos, de csapatként is ez az egyik terület, amiben leginkább fejlődnie kell az MU-nak. Miközben voltak bravúros győzelmei az MU-nak, a Manchester Cityt és a Liverpoolt is megverték, 6-3-as és 7-0-s vereségekbe is belenéztek ellenük. Ten Hag egyetért abban, hogy a hullámzást meg kell szüntetni, ugyanakkor arra is rámutatott, időnként kifejezetten erősen reagált a csapata.
„Volt, hogy fel tudtunk állni. Igaz, bebizonyítottuk, hogy a világ bármelyik csapatát le tudjuk győzni, közben viszont voltak rossz napjaink is, tehát fejlődnünk kell a kiegyensúlyozottság terén. Ezekből a vereségekből tanulni kell, még ha csak három pontról is van szó. Biztosan lesznek idén is rossz eredmények, fel kell majd dolgoznunk ezeket. Ha lehet, akkor persze el kell kerülni, de ha megesik, hozzá kell látni a kármentéshez, és aztán a meccs későbbi szakaszában visszatalálni.”
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés