Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Arsenal 105 millió fontos igazolására nagy nyomás nehezedett az ára miatt, de már nem gondol erre

Takács Márton

Frissítve 21/11/2023 - 16:59 GMT+1

Az angol válogatott középpályás, Declan Rice úgy érzi, hogy most már lekerült róla az extra nyomás, ami azzal járt, hogy a nyáron 105 millió fontot fizetett érte az Arsenal a West Ham Unitednek. Rice szerint sem normális, hogy ilyen sokba került, de azóta megtanulta, hogyan legyen önmaga, és már nem gondolkodik azon, hogy mennyit áldozott rá új klubja, amelyben remekül teljesít.

Arsène Wenger kiváló befektetésnek tartja Declan Rice-t

Declan Rice ideges volt az érte kiadott rengeteg pénz miatt, de most már csak a játékra koncentrál az Arsenalnál.
Hol vannak már azok az idők, amikor maga II. János Pál pápa szólalt fel az ellen, hogy az AC Milan 1992-ben, átszámítva 15 millió eurót fizetett a Torinónak Gianluigi Lentiniért. Akkoriban ez az összeg világrekordot jelentett.
Érdekes, de a cikk szerzője erre a bő 30 éve történt esetre még emlékszik is, ellentétben egy 2009-es sztorival, amikor a Vatikán lapjában írtak arról kritikus hangvétellel, hogy a Real Madrid elnöke, Florentino Peréz irracionálisan sokat költ játékosokra.
Cristiano Ronaldo és Kaká összesen 161 millió euróba került 14 esztendővel ezelőtt. Idén Declan Rice-ért már 105 millió fontot kellett fizetnie az Arsenalnak, hogy megkaparinthassa a tényleg értékes középpályást.
Nem csoda, hogy saját bevallása szering ideges volt, amikor megtudta, mennyit költött rá új londoni egyesülete, egyáltalán azért, hogy érdemes-e erre az összegre, be tudja-e váltani a hozzá fűzött reményeket.
picture

Declan Rice már nem parázik az árán

Fotó: AFP

A pályán mindenesetre olyan nagyon nem látszott rajta a megilletődöttség, arsenalos karrierjének elején kulcsemberré vált. Nagy szerepe van abban, hogy Mikel Arteta csapata 12 forduló elteltével harmadik helyen áll a Premier League tabelláján, egy vereséget elszenvedve azonos pontszámmal a Liverpollal, és egy egységgel lemaradva a listavezető Manchester City mögött (amely klub anno kiszállt az érte folytatott versenyből).
Rice-nak nagy szerepe volt abban is, hogy Anglia veretlenül nyerte meg Európa-bajnoki selejtezőcsoportját Olaszország előtt. Mind a nyolc meccsen játszott, összesen 627 percet töltött a pályán, az UEFA statisztikája alapján 92.5%-os hatékonysággal passzolt, az olaszok ellen gólt is szerzett az idegenben 2-1-re megnyert találkozón.
A 24 éves labdarúgó most azt mondta, mindig is bízott a saját képességeiben, de elismeri, hogy a magas árcédulája miatt nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy sikerrel járjon az Arsenal mezében.
picture

Rice az angol válogatott egyik legfontosabb játékosa is

Fotó: AFP

"Amikor az üzlet lezajlott, nagyon ideges voltam az átigazolási összeg miatt. Természetes, hogy erre gondolok. Egy olyan ember vagyok, akit 105 millió fontért vásároltak meg, ez nem tűnik túl normálisnak!
De ez azért történhetett meg, mert megbecsülték azt, amit a West Hamnél tettem. Amikor aláírtam az Arsenalhoz, ara gondoltam, hogy 'csak Declan Rice-nak, önmagamnak kell lennem, ne legyek más, minden simán fog menni'."
Mint kiderült, nem volt annyira egyszerű a dolog, de ezen nincs mit csodálkozni.
"Az előszezon első három hete nagyon kemény volt a változás szempontjából. Amikor az ember egy új munkahelyen van, néhány hét után kezdi igazán megszokottnak érezni a környezetet. Ez tényleg így van. Ami az áramat illeti, már nem gondolkodom rajta, csak játszom a meccseket, és próbálok a lehető legjobban játszani."
picture

Rice kihagyhatatlan lett az Arsenalból

Fotó: AFP

Rice egyike annak a három angol középpályásnak, aki 2021 nyara óta legalább 100 millió fontért váltott klubot: Jack Grealish az Aston Villától a Manchester Cityhez (pont 100 millióért), Jude Bellingham pedig a Borussia Dortmundtól a Real Madridhoz szerződött azóta brutálisan magas összegért.
Grealish inkább csak a második szezonjában kezdett el kitűnni az Pep Guardiola alatt a Citynél. Az Aston Villa korábbi szélsője is beszélt arról, hogy maga is küzd az érte kiadott pénz nyomásával, ami nem lepte meg Rice-t.
"Az ő esetében 100 millió fontról beszélünk, ez rengeteg pénz, meg tudom érteni a nyomást, ami ezzel jár" - mondta az Arsenal középpályása.
picture

Még Arsene Wenger is elismerően nyilatkozott róla

Fotó: AFP

"Nem csak a nyomás, amit magadra helyezel, hanem az az elvárás is, hogy ennyi pénzért vettek meg. Az embereknek azonnal teljesítményt kell viszontlátniuk. Olyan érzés, hogy azonnal törleszteni akarok a klubnak, mert rengeteg pénzt fektettek belém, be kell bizonyítanom, hogy miért mehettem oda, és miért tudok változtatni a dolgokon.
Értem, hogy Jack miért küzdött talán az elején - mentálisan. Ő egy 100 millió fontos labdarúgó volt, de mivel nem játszott annyit, valószínűleg kicsit más lehetett a helyzet számára. Most már szárnyal, és ugyanez a helyzet velem is."
Arról nincs információ, hogy az amúgy nagy focikedvelő, San Lorenzo-drukker I. Ferenc pápa mit szól ezekhez az összegekhez.
részben via eurosport.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés