Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Guardiolának nem kellett, a Chelsea-nél robbant be a Manchester City tehetsége

Szabó Bence

Frissítve 18/02/2024 - 15:01 GMT+1

Cole Palmer a Chelsea szenvedős szezonjának fénypontja. A fiatal angol középpályást az előző nyáron a rivális Manchester Citytől szerződtették a londoniak, ahol perememberből egyből meghatározó játékos lett. Az üzlettel tulajdonképpen mindenki jól járt, de Manchesterben azért elgondolkozhatnak, mi lett volna, ha Palmer megtalálja a közös hangot Pep Guardiolával.

Cole Palmer

Fotó: Eurosport

A Manchester City csapata szombaton hazai pályán némi meglepetésre csak 1-1-es döntetlent játszott a Chelsea ellen a Premier League hétvégi fordulójának rangadóján. Bár a londoniak a tabellán csak a 10. helyen állnak, idén a második döntetlenjüket érték el a Cityvel szemben, amely így értékes pontokat dobott el a Liverpool és az Arsenal elleni bajnoki harcban.
Ez már önmagában bosszanthatja a manchesteri csapatot, a szezon alakulását figyelve azonban nem biztos, hogy ez lesz a legnagyobb fájdalma a Chelsea-vel szemben. Sokkal inkább az, ahogy a City egykori játékosa, Cole Palmer teljesít a londoniak mezében.
A 21 éves Palmert nyáron az átigazolási időszak utolsó napjaiban igazolta le a Chelsea, a kevés felnőtt tapasztalattal rendelkező középpályásért 42,5 millió fontot fizetett a Citynek. Akkor sokan úgy gondolták, hogy az angol játékos egy lesz a londoniak által túlárazva összevásárolt fiatalok sorában, ő azonban durván rácáfolt ezekre a kételyekre.
Palmer azonnal meghatározó játékos lett a Chelsea-ben. Két hónap alatt több bajnoki meccsen kezdett, mint a Cityben korábban összesen, néhány meccs után pedig rögtön meglett az első találata is a PL-ben. Ezt eddig további 9 követte, 6 gólpassz mellett. Ezzel és a mutatott játékával a középpályás nem csak a londoniak szenvedős szezonjának egyértelmű fénypontja, de ligaszinten is ott van a legeredményesebbek között.
Vagyis első látásra úgy tűnik, hogy a Chelsea nagyot húzott, a City pedig csúnyán mellényúlt ezzel az üzlettel. Palmer történetét jobban megismerve viszont kicsit más képet kaphatunk a helyzetről.
A fiatal középpályás a manchesteriek akadémiájának neveltje, először pedig még 2020-ban került be a City felnőtt keretébe. Ha csak azt vesszük, hogy a következő három évben, vagyis 21 éves korára 41 tétmeccsen kapott lehetőséget, a számok nem hangzanak rosszul.
A valóság viszont az, hogy ezek a meccsek jórészt csereként, vagy hazai kupasorozatokban jöttek össze, tavaly például mindössze két bajnokin kapott lehetőséget, és ez is csak az első hely bebiztosítása után történt. A Bajnokok Ligájában, ahol a City szintén a győzelemig menetelt, egyetlen percet sem kapott.

Pedig amikor megvolt a lehetősége, élt is vele.

Emlékezetes volt a tavalyi augusztus, ahol Palmer mind az Arsenal elleni Community Shielden, mind az Európai Szuperkupán győztes gólt szerzett. Ekkor viszont már egyre erősödtek a pletykák, hogy távozna a csapattól.
Pep Guardiola már a Sevilla elleni győzelem után azt nyilatkozta, hogy nem tudja, a középpályás marad-e a csapatnál, néhány nappal később pedig a City Jeremy Doku szerződtetésével biztossá tette, hogy nem számolnak vele. A katalán edző állítólag mégis kész lett volna neki megadni a nagyobb szerepet, amire Palmer vágyott.
„Cole belement egy folyamatba, két év után viszont azt mondta, nem akarok itt játszani, mert nem kerülök pályára. Én hiába mondtam, hogy Riyad [Mahrez] elmegy, több lehetőséget fogsz kapni, ő csak hangoztatta, hogy nem fog játszani és távozni akar. Akkor azt mondtam, hogy oké, menj. Megkapta amit akart, jó neki.”
picture

Palmer sosem kapott sok lehetőséget Guardiolától.

Fotó: AFP

Palmer viszont egy januári interjúban egészen máshogy emlékezett vissza erre a történetre.
„Sosem az volt a célom, hogy elhagyjam a Cityt. Kölcsönbe akartam kerülni egy évre, hogy utána harcolhassak a kezdőbe kerülésért. Ők viszont azt mondták, az nem lehet, vagy maradjak, vagy eladnak.”
Erre az ellentmondásra nem fogunk tudni választ kapni, de magyarázat lehet, hogy a jelek szerint Guardiola és Palmer közt sosem volt problémamentes a viszony. Ez állítólag oda vezethető vissza, hogy az edző nem kedvelte igazán a fiatal angol nem éppen szerény stílusát. A katalán pályafutásában több hasonló esetről tudni, így nem biztos, hogy ez alaptalan híresztelés.
Bárhogy is történt, befutott a Chelsea ajánlata, a Citynél pedig úgy érezték, ez a bő 40 millió font, amit egy kevés szerepet kapó akadémistáért bezsebelhetnek, túl jó, hogy visszautasítsák. Más kérdés, hogy Palmer eddigi szezonját látva ez az összeg bőven nagyobb lehetett volna, ha a fiatal játékos mondjuk kölcsönben bizonyíthat.
Mentségükre szóljon, hogy még magát az angol játékost is meglepte, hogy ennyire kijött neki a lépés.
Ezt nem tagadom. Be akartam kerülni a csapatba, megmutatni, hogy mire vagyok képes. De az, hogy egyből kezdő lettem és így beindultam, az őszintén meglepett.
Az eset onnan nézve is fájó lehet a Citynek, hogy a csapat támadóinak számai szinte mind elmaradnak Palmeréhez képest. Kevin de Bruyne és Jack Grealish sokat volt sérült, Doku egyelőre alkalmazkodik a Guradiola-féle játékhoz, így igazából csak Phil Foden és Erling Haaland hozta megbízhatóan az eddigi szintet. Ha Palmer marad, tényleg hozzátehetett volna a csapathoz.
Mindezek ellenére sem lehet azt mondani, hogy bárki rosszul jött volna ki az üzletből. A City az addig mutatott teljesítményéhez képest nagyon jó pénzt kapott egy perememberért, aki az edzővel való viszonya miatt ha marad, sem biztos, hogy elég játékpercet kapott volna.
A Chelsea pedig szerzett egy számára meghatározó játékost, aki szinte minden meccsen kezdve végre kiteljesedhetett, és úgy tűnik, jó irányba indította el a karrierjét.
Forrás: GOAL
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés