Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dubaji tulajt kaphat a Liverpool? Klopp utálná ezt a fejleményt

Takács Márton

Frissítve 09/11/2022 - 15:31 GMT+1

Miután a Liverpool részvényeinek egy részét a tulajdonos Fenway Sports Group eladásra kínálja, brit sajtóértesülések szerint a Dubai International Capital érdeklődik a klub megvásárlása iránt. A DIC 2007-ben már megpróbálta megvenni a Poolt, most pedig készek új, 4,3 milliárd fontos ajánlattal visszatérni. Ez óriási profitot jelentene az FSG számára.

Ha a Liverpool szurkolói az amerikai tulajdonosokkal is szembefordultak, vajon mit szólnának egy dubaji tulajhoz?

Fotó: AFP

15 év után újra megpróbálhatja megvenni a Liverpoolt a Dubai International Capital.
A pénz miatt/van minden/Pénz nélkül élet, pénz nélkül nincsen/Pénz nélkül jaj, meghal a Föld/És Dubaiban se lenne annyi sok zöld" – énekli Lovasi András a Kiscsillag A pénz miatt c. dalában.
Brit sajtóértesülések szerint a Dubai International Capital egy 4 milliárd font körüli ajánlatot tehet a Liverpoolért, most, hogy az angol labdarúgóklub eladósorba kerülhet, mint a Büszkeség és balítéletben a Bennet lányok.
John W. Henry, a Pool tulajdonosa igen eredményes munkát végzett 2010 óta, a Liverpool visszakerült a világ labdarúgásának élvonalába. Ebben az egy évtizedben Jürgen Klopp menedzseri irányításával az egyesület megnyerte első bajnoki címét a Premier League-érában, és játszott három döntőt a Bajnokok Ligájában, amelyek közül egyet be is húzott.
Klopp kinevezése telitalálatnak bizonyult, úgy illenek egymáshoz a Liverpoollal, mint a borsó meg a héja. Michael Edwards sportigazgatóval együtt a német világ egyik legjobb csapatát tudta felépíteni.
Az elmúlt években viszont sokan panaszkodtak a tulajra és az FSG-re, hogy nem adják meg a szükséges pénzt ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a krőzus Manchester Cityvel.
Hétfőn szinte a semmiből jött a hír, miszerint a Fenway Sports Group esetleg eladná liverpooli futballklubot. A szurkolótáborban azóta nyilván az a beszédtéma, hogy kinek és mennyiért?
picture

Jürgen Klopp, John Henry és utóbbi felesége, Linda Pizzuti Henry 2017-ben, Berlinben

Fotó: AFP

Az FSG szóvivője a The Athletichez juttatta el közleményét két napja, és bár nyilatkozatukban csak más befektetők érdeklődésére mutatnak nyitottságot, a cikk állítja, akár a teljes eladás is elképzelhető.
A FSG hivatalos nyilatkozata:
"A közelmúltban a Premier League-ben történt néhány tulajdonosváltás és ezekről szóló pletykák is jelentek meg, a Fenway Sports Group esetében is gyakoriak voltak az érdeklődők és a befektetésről szóló megkeresések. Ahogyan az FSG már korábban is elmondta, a megfelelő feltételek mellett megfontolnánk az új részvényeseket, amennyiben ez a klub érdekeit szolgálja.
Az FSG továbbra is teljes mértékben elkötelezett a Liverpool sikere mellett, a pályán és azon kívül is" – olvasható a The Athleticnek eljuttatott nyilatkozatban.
Az európai Szuperligára való tulajdonosi törekvés és a klubba való újbóli nagymértékű invesztálás hiánya a szurkolótábor nagy részét már az amerikai cég ellen fordította.
picture

Liverpooli molinó

Fotó: AFP

Ahogy a Világgazdaság írja cikkében, a klubot üzemeltető társaság, a Liverpool Football Club & Athletic Grounds Limited értékét 3,5 milliárd fontra becsülik, ehhez képest 300 millióért szerezte meg annak idején a Fenway George Gillett Jr.-tól és Tom Hickstől. A Sports Illustrated által is megírt 4,3 milliárd fontos ajánlat értelmében nagy haszonnal adhat túl a Liverpoolon az amerikai tulajdonosa.
Amikor ilyen üzlet van kilátásban, közel-keleti befektetők tűnnek a legvalószínűbb opciónak. Az Öböl-menti országokban elképzelhetetlen mennyiségű vagyon leledzik, ezekben bőven van pénz lóvéra.
2006 decemberében ugyanez a most felbukkanó cég, a dubaji kormányhoz közelálló befektetői csoport, a Dubai International Capital Group tett ajánlatot a patinás angol klubra, azonban a tárgyalások megszakadtak.
Felmerül a kérdés, hogy ha idővel a sikerek ellenére a Liverpool szurkolói az amerikai tulajdonosok szerepét nem nézték jó szemmel, mit szólnának egy dubaji érdekeltségű új gazdához? Minden bizonnyal nem tapsikolnának örömükben.
picture

Visszafogott, szerény stílus, puritán lakberendezés a szaúdi koronaherceg és Dubaj uralkodójának találkozóján

Fotó: AFP

Pláne, hogy már az októberi Liverpool-Manchester City PL-rangadó előtt forrtak az indulatok Klopp meccs előtti nyilatkozata miatt, amelyek most megint aktuálisak lettek. A német edző a két klub anyagi helyzetét összehasonlítva említette meg, hogy három olyan egyesület van az európai topfutball térképén, amelyek szinte korlátlan anyagi erőforrást tudhatnak maguk mögött.
"Nem fog tetszeni a válaszom, és már ti is mindent tudtok. Senki sem veheti fel a versenyt a Cityvel ezen a téren. A világ legerősebb csapatába beletették a legjobb elérhető támadót. A költségek nem számítanak, megtehették" – mondta Klopp a szezont elképesztő formában kezdő Erling Haalandra utalva.
"Mit tehet a Liverpool? Nekünk ez nem fér bele. Nem lehetséges. Ez egyértelmű, és ti is tudjátok rá a választ. Három olyan klub van a világon, amelyik pénzügyi értelemben azt csinálhat, amit csak akar. Legálisan működnek meg minden, rendben van. De azt csinálhatnak, amit csak akarnak."
Nyilván a katari kézben lévő PSG, a szaúdi tulajdonossal rendelkező Newcastle United és a Manszúr sejk által birtokolt Manchester City trióra gondolt. Mintha Magyarországon lennénk, a ManCity vezetői kapásból a legszélsőségesebb reakcióval éltek és idegengyűlölettel, xenofóbiával vádolták meg a rivális vezetőedzőjét.
Ha megvizsgáljuk a kontextus aspektusát, vagy az aspektus kontextusát, Kloppnak nem az lehet a baja, hogy arab állami hátterű büdzsé van mondjuk a City mögött, hanem hogy állami hátterű, ellenőrizhetetlen, korlátlan teljhatalmú birodalom (sejk, ország, város), tehát hogy nem piaci alapon működő cég. Az, hogy országok, államok vesznek maguknak klubokat olyan lazasággal, mintha csak egy matricaalbumba gyűjtögetnék őket. Ez lett az új játék határok nélkül.
picture

Klopp, Henry és Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke az idei BL-döntő után

Fotó: AFP

A német tréner ethosza alapján nyilván nem az lenne az üdvözlendő megoldás, ha ugyanolyan eszközökkel és módokon jutna bazi sok pénzhez a Liverpool, mint azok a klubok, amelyeket ő – joggal – kritizál.
Már csak ezért is lesz izgalmas, hogy a "csőrös kamionokkal megyünk a pénz miatt" Kiscsillag-sor aktuális lesz-e a Liverpoolnál, vagy esetükben érvényét veszti a "vannak-e arra gazdagok? nálunk vannak, de angyalok" Kispál-idézet.
A háttérben meghúzódó dubaji szál megjelenése Jürgen Klopp sorsát és a Pool identitását is alapvetően befolyásolhatja.
Ha van olyan klub, amelyhez aztán tényleg egyáltalán nem illene olajos tulaj, az éppen a Liverpool.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés