Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

De Bruyne szórta a gólpasszokat, Guardiola azonban többet várt tőle – és meg is kapta

Németh Dániel

Frissítve 30/10/2022 - 18:04 GMT+1

Kevin De Bruyne 12 forduló alatt 12 gólt hozott össze befejezés vagy előkészítés formájában, Pep Guardiola mégis finoman jelezte, még ennél is többet vár a középpályásától. A Manchester City vezetőedzőjének nem az irányító statisztikáiban talált fogást, hanem a mezőnymunkájában, a Leicester elleni teljesítményével azonban maximálisan elégedett volt.

Kevin De Bruyne

Fotó: AFP

Ijesztő gondolat: Kevin De Bruyne még az eddig látottaknál is képes jobban játszani.

12 mérkőzés, 3 gól, 9 gólpassz – Kevin De Bruyne egyelőre nem mutatja jelét a lassulásnak, ráadásul, ha hihetünk Pep Guardiolának, a Premier League-beli riválisok nagyobb bajban vannak, mint azt gondolták. Egy héttel ezelőtt Guardiola arról beszélt, a remek mutatók ellenére De Bruyne messze nem mutatott csúcsformát; a gólok és a gólpasszok ellenére talált kivetnivalót a játékában.
Végtére is, ezért fizetik.
Kevin még nem érte el a csúcsformáját, egyelőre nem. Fantasztikus gólt szerzett, de nem mutatta meg a legjobb játékát. Tudja ő is, nem kell ezt külön mondanom neki. A dinamikája még nem tökéletes, de tisztában van ezzel. Beszéltem vele.
Guardiolától nem áll távol az ilyesmi – rámutatni a tökéletlenségére valaminek, amit a többség leplezetlen csodálattal figyel. De Bruyne esetében már-már abszurdnak hat a felvetés is, elvégre az egész szezon arról szólt, mennyire pazar párost alkottak Erling Haalanddal, aki 11 forduló alatt annyi gólt szerzett, amivel az előző idényben a góllövőlista negyedik helyén zárt volna. Mindketten brutális rekordokat állíthatnak fel, amennyiben kitart ez a forma egy darabig, mi akkor a gond?
„Kevin képes kiosztani a gólpasszokat és remek szabadrúgáslövő. Tudjuk. Ezzel együtt is szüksége van a dinamikájára. Amennyiben többet marad pozícióban, nem tudja kihozni magából a legtöbbet. Akkor jut el a csúcsra, amikor megvan a szabadsága, kimozog a jobbszélre, vagy betör a tizenhatoson belülre, ahelyett, hogy a zsebben maradna. Adott a szabadság és a minőség, folyamatosan mozog, felveszi a labdát itt, ott, amott.”
picture

Kevin De Bruyne és Pep Guardiola

Fotó: Imago

„Nem olyan, mint Bernardo Silva, aki ha megkapja a labdát, mindenfélére képes (szűk területen). Kevinnek szüksége van a mozgásra. Mozgás közben kell kapnia a labdát, nem pedig álló helyzetben, vagy ugyanabban a pozícióban várakozva. Ma visszatért, mindenhol ott volt, ahol lennie kellett” mondta Guardiola a Leicester City ellen 1-0-ra megnyert mérkőzés után. A találkozót De Bruyne varázslatos szabadrúgása döntötte el, vagyis Haaland hiánya sem zavarta meg a címvédőt.
„Nem arról van szó, hogy ne lenne rá képes. Hét idényt töltöttünk együtt, az alvást leszámítva mindent csináltunk már közösen. Elég jól ismerem. Többet akarok tőle. Ezt a Kevint akarom látni. Erre a Kevinre van szükségünk. Fantasztikus gólt szerzett a Brighton ellen, de ez nem elég. Vakon is képes gólokat és gólpasszokat szerezni, neki ez természetesen megy, ám nekünk arra van szükségünk, hogy ilyen szinten hatással legyen a játékra. Folyamatosan, és ma pontosan ez volt a helyzet.”
A legtöbb De Bruynéhez hasonló zseniben ez a legfélelmetesebb: úgy is képesek (önmagukhoz képest) gyengébben játszani, hogy mindez ne tükröződjön a számaikon. Lehet, hogy több labdát szórnak el a szokásosnál, vagy rosszabb megoldásokat választanak, egy-egy pillanatnyi zsenialitás olykor képes felülírni 90 percnyi szenvedést is. Na, nem mintha De Bruyne esetében valódi rossz játékról lett volna szó, és igazából Guardiola mondandójának sem ez volt a lényege.
A belga válogatott középpályás nem csak a gólpasszok, de a várható gólpasszok terén is toronymagasan a legjobban áll a Premier League játékosai között 5,4-gyel. Mögötte Kieran Trippier 3,3-mal áll a második helyen. De Bruyne a meccsenként kialakított helyzetekben (3,75), az asszisztokban (0,85), a tizenhatoson belülre juttatott labdákban (5,41) és a támadóharmadba juttatott labdákban (18,31) a ligaelithez tartozik, vagy egyenesen ő a legjobb.
Ebben a szezonban ráadásul neki is alkalmazkodni kellett a Haaland leigazolása miatt megváltoztatott taktikához. Sergio Agüero kiöregedését követően durván másfél évig hamis kilencesként (is) számolt vele Guardiola, és az előkészítések mellett nagyobb szerep hárult rá a befejezésben. Időbe telt, mire sikerült elsajátítani a szerepkör finomságait, mindenesetre 2021/22-ben karrierje leggólerősebb bajnoki szezonját zárta (15), amivel ő lett a Manchester City házi gólkirálya is.
picture

Kevin de Bruyne

Fotó: Getty Images

Emiatt valamelyest háttérbe szorultak a passzai, ebben a szezonban azonban újra megmutatta, átalakult ugyan a játéka, de nem felejtette el, hogyan kell helyzetbe hozni a társakat. Haaland személyében pedig egy olyan csatárra építhet, aki félelmetesen jól mozog labda nélkül, és sokszor már azt megelőzően felismeri a helyzetet, mielőtt az kialakulhatott volna. Ilyen társakból egyébként is van néhány a pályán, elég megnézni Silva mozgását a Newcastle ellen, ami De Bruyne idei legzseniálisabb gólpasszához vezetett.
Utóbbi a tökéletes időzítésről szólt: a portugál hamarabb felismerte a védőknél, hogy mire készül De Bruyne, és a leshatárról tökéletes pillanatban kilépve, épp a megfelelő ütemben kapta meg a labdát. Guardiola részben ezen a téren vár többet De Bruynétől, mivel olyan meccsei is akadtak a szezonban, amikor nehezen vette fel a ritmust, emiatt rossz ütemben osztotta ki a passzokat, vagy túl könnyedén veszített labdát.
A fentebb már idézett gondolatok jelzik, Guardiola a Leicesterrel szemben nyújtott teljesítménnyel már elégedett volt, ezért is beszélt De Bruyne „visszatéréséről”. Ez pedig kevés jót ígér a riválisoknak, mert ha a belga középpályás még az eddigiekhez képest is szintet tud lépni, akkor jóformán lehetetlen feladat lesz megállítani ezt a Cityt. Mondjuk öt év dominancia után ezen aligha csodálkozik bárki is.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés