Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ezen a nyáron összejöhet a klubváltás Harry Kane-nek, amennyiben ő is ezt akarja

Németh Dániel

Publikálva 12/05/2023 - 20:18 GMT+2

Harry Kane a nyár során több topklub radarjára is felkerülhet, mint potenciális célpont a támadósor megerősítésére. Az angol válogatott támadó változatlanul magas szinten játszik, és a Tottenham jelenlegi állapotából kiindulva nehéz elképzelni, hogy a következő években trófeákért harcoljanak. Más klubnál erre nagyobb esélye lenne Kane-nek, ám ehhez lehet, hogy áldozatot kell hoznia.

Harry Kane

Fotó: AFP

Meghatározó nyár előtt áll Harry Kane, aki idén tényleg klubot válthat, feltéve, ha ez a szándéka.

Két szezonnal ezelőtt Harry Kane közelebb állt a klubváltáshoz, mint korábban bármikor: a Manchester City kitartóan érdeklődött iránta, az angol válogatott csatár pedig hajlott az átigazolásra. Nyomásgyakorlás gyanánt még az edzést is megtagadta néhány napig, Daniel Levy azonban hajthatatlan volt; minden ajánlatot lesöpört az asztalról, és ragaszkodott Kane-hez, aki végül maradt a Tottenhamnél.
2021 nyarán Levy volt előnyösebb helyzetben, Kane ugyanis hosszú távú, 2024-ig szóló szerződést kötött a klubbal, vagyis csak egy pofátlanul magas ajánlat mozdíthatta volna el a Tottenhamtől a csatárt. Idén viszont sokkal nagyobb Kane mozgástere, és ha ezúttal is másik klubnál képzeli el a jövőjét, sokkal hatékonyabban érvényesítheti az akaratát, ugyanis ha nem hosszabbítja meg a kontraktusát, 2024 nyarán szabadon választhat magának új klubot.

Tottenham: fejest ugrani a bizonytalanságba

Kane a hírek szerint nem feltétlenül ragaszkodik ahhoz, hogy elhagyja Észak-Londont, a Spurs pedig – ki gondolta volna – egyértelműen hosszabbítani szeretne vele. Ez a klub részéről nem szorul különösebb magyarázatra: az angol csatár a nyáron lesz 30 éves, manapság pedig bőven akadnak olyan játékosok, akik 30 felett is extra teljesítményre képesek. Ráadásul a Tottenham a pályán és azon kívül is nehéz helyzetbe került: sem edző, sem sportigazgató nincs, aki a projekt arca lehetne.
Ha még a talizmánként kezelt Kane is távozik, az mély válságba taszíthatja a Spurst.
A játékos szempontjából épp ez tűnik a legnagyobb dilemmának: már most is klublegendának számít, azzal pedig bebetonozná a státuszát, ha karrierje utolsó nagy szerződését is a Tottenhammel kötné meg. Ugyanakkor jelenleg semmit sem tudunk arról, milyen irányba indul el a klub, amelyre szakmai szempontból és a keretet figyelembe véve is ráfér a vérfrissítés, Levy pedig Mauricio Pochettino menesztése óta nem épp a jó döntésekkel hívta fel magára a figyelmet.
Antonio Conte annak tűnt, és az olasz az első szezonban fel is nőtt az elvárásokhoz, idén viszont előtört belőle az esélytelenség miatt érzett keserűség, és ő maga gondoskodott a menesztéséről. Conte kinevezése Fabio Paraticire vezethető vissza, aki a Juventusnál végrehajtott szabálytalan átigazolási manőverek miatt kénytelen volt lemondani a posztjáról, vagyis úgy fut neki a nyárnak a klub, hogy a jövőjére pillantva a bizonytalanság az egyetlen biztos pont.
picture

Harry Kane

Fotó: Getty Images

Így vagy úgy, de várhatóan átmeneti év vagy évek jönnek a Tottenhamnél, amely talán egy kicsit az identitását is elveszítette menet közben. A Pochettino-éra sikerei az elvárásokat is fokozták, bravúrból kötelező minimum lett a top 4 és a BL-indulás, miközben a verseny élesebb lett az angol bajnokságban. Manchester City, Liverpool, Arsenal, Manchester United, Newcastle United, Chelsea – egy ilyen mezőnyben a top 6 megőrzése sem egyszerű feladat egy megfontoltan költekező klubnál.
Még ha sikerülne is szakmailag irányba állítani a klubot, akkor is évekbe telhet, mire a Tottenham versenyképes lehet ebben a mezőnyben, Kane-nek pedig nincs ennyi ideje. Lehetetlen megmondani, hány kiemelkedő szezon van még a pályafutásában, de azt talán megelőlegezhetjük, hogy a következő két-három idényben a legjobbak között lehet. Vagyis, ha ezt a teljesítményt győzelmekre akarja váltani, akkor vélhetően új klub után kell néznie, és van pár csapat, amelyikbe simán beférne.

Manchester United: nagy lépés az elithez

A nyári nagybevásárlás után három hiányposztja maradt a Manchester Unitednek: szüksége van egy lábbal is magabiztos kapusra, egy nyomástűrő belső középpályásra, illetve egy gólerős kilencesre, aki a mezőnyben is feltalálja magát. Kane ez utóbbinak tökéletesen megfelelne, a tizenhatoson belül és a tízes posztjára visszalépve egyaránt hasznos, ráadásul Casemiróhoz hasonlóan a csapat padlóját és plafonját is azonnal megemelné.
picture

Erik ten Hag és Marcus Rashford

Fotó: Getty Images

Az anyagiak azonban gondot jelenthetnek, a Tottenham ugyanis híresen kemény tárgyalópartner, és nehéz elképzelni, hogy épp az egyik közvetlen riválissal szemben enyhülnének meg. Kane ráadásul olyan poszton játszik, ahol nem hemzsegnek a klasszisok, ami a pótlása és a piaci ereje szempontjából egyaránt fontos. Egyszerűbben fogalmazva, nem lesz olcsó mulatság. Az MU-nál a pénz nem szokott gondot jelenteni, de tavaly nyáron is kiköltekeztek, ami korlátozhatja a lehetőségeiket.
Kane szempontjából egyébként ez lenne a tökéletes váltás, mivel tovább hajszolhatná Alan Shearer gólrekordját (ettől 56 találat választja el, vagyis legalább három szezont Angliában kellene töltenie), cserébe maradna a Bajnokok Ligájában, és több lehetősége lenne egy trófeára. Talán az sem utolsó szempont, hogy Ten Haggal kifejezetten jól járna, a minőségi társak mellett egy erős rendszerben futballozhatna.

Bayern München: esély a BL-re

Robert Lewandowski távozása után a bajorok nem kapkodtak a kilencesek után, mivel úgy gondolták, Sadio Mané megoldhatja a feladatot. A szenegáli játékos beilleszkedése azonban semmilyen szempontból nem alakult jól, és az idény nagy részében az első számú centerré előléptetett Eric Maxim Choupo-Moting kapta meg a bizalmat, akinek kifejezetten jó szezonja van, ám nem feltétlenül az a szint, amit a Bayern Münchennél megszoktak.
picture

Sadio Mané

Fotó: Getty Images

Nem véletlen, hogy a müncheniek gőzerővel keresik azt a játékost, aki tartósabb megoldás lehetne Lewandowski helyén, a megfelelő lehetőség esetén pedig a klubkasszát is hajlandóak lennének kinyitni. Kane-re illenek a paraméterek, és miután nincs vészesen sok hiányposztja a Bayernnek, a Bajnokok Ligájában is a fő esélyesek között kellene számolni velük, ha sikerülne leigazolni – pláne, ha Thomas Tuchel a nyáron összerakja a kirakós darabjait.
Kane a münchenieknél szinte biztosan bezsebelne egy-két trófeát, de nemzetközi szinten is olyan célért küzdhetne, ami korábban – hiába járt már BL-döntőben – nem volt reális opció. Ezzel a váltással ugyanakkor lemondana arról a lehetőségről, hogy megdöntse a Premier League gólrekordját, vagyis azt is mérlegelnie kell, hajlandó-e megfizetni ezt az árat a bajnoki címekért és kupagyőzelmekért cserébe.

Real Madrid, PSG, Chelsea: a kevésbé valószínű állomások

Karim Benzema 35 évesen is elképesztő formában van, idén 39 mérkőzésen 29 találatig jutott. A sérülések azonban egyre inkább utolérik a támadót, aki a mostani szezonban 14, az előző során 11 mérkőzésről maradt le különböző problémák miatt. Ez alapján a Realnak inkább egy olyan játékosra lenne szüksége, aki időnként tehermentesíteni tudja Benzmát, és ha kell, akár kezdőként is számíthat rá Carlo Ancelotti (vagy aki jövőre az edző lesz), de Kane is képbe kerülhet.
picture

Harry Kane és Mauricio Pochettino

Fotó: Getty Images

Volt időszak, amikor Florentino Pérez gondolkodás nélkül ráröppent volna Kane-re, ám manapság már megfontoltabb építkezés jellemzi, emiatt nem sok esély van arra, hogy a Real futballistája legyen. Párizsban már nagyobb szükség lenne egy hozzá hasonló centerre, aki a gólerőssége mellett a Kylian Mbappé által fontosnak tartott támogató játékban is erős, és az egyensúly szempontjából is egészségesebb irányba indulhatna el a csapat, de egyéb hiányposztok is akadnak.
Végezetül ott van a Chelsea, amelynek szüksége lenne egy gólerős középcsatárra, a kispadra várt Pochettino ráadásul elég jól ismeri az angol csatárt. Tipikusan az az igazolás, ami valamelyik menedzserjátékban hibátlanul működhetne, Kane karrierjét elnézve azonban borzasztó csekély az esélye annak, hogy egy másik londoni klubhoz tegye át a székhelyét. Mert ha valaminek, akkor egy ilyen igazolásnak komoly hatása lenne a tottenhames örökségére nézve.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés