Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ahogy az Arsenal búcsúztatja az elhunyt pályagondnokát, megmutatja, kik a foci hétköznapi hősei

Takács Márton

Frissítve 20/08/2022 - 20:36 GMT+2

Véletlenül olvastuk csak, hogy a héten elhunyt az Arsenal fő pályagondnoka. Steve Braddock több mint 30 éven át felelt előbb a Highbury, majd az Emirates Stadium, illetve az edzőpályák állapotáért. Az, ahogy a londoni klub, illetve Arsene Wengertől Gilberto Silván át Tony Adamsig több legendás Ágyús megemlékezik az egyesület fontos tagjáról, rávilágít a futball hétköznapi hőseinek fontosságára.

Az Emirates csodás gyepe és lelátójának egy része

Fotó: AFP

Az Arsenal identitásának egy csodálatra méltó aspektusa Steve Braddocknak köszönhető.
Csak az a szép zöld gyep. Az fog nekem nagyon hiányozni. A gyep.
A Janikovszky Éva 1970-ben megjelent Málnaszörp és szalmaszál című gyerekregényéből készült 1979-es Égigérő fű című filmből sokan tudják idézni a Rajz János által megformált Poldi bácsi emlékezetes mondatait.
Nem tudjuk, melyek voltak Steve Braddock, az Arsenal hosszú betegség után elhunyt fő pályagondnokának utolsó szavai, de illettek volna ezek a gondolatok a csodaszép munkájához. A Highbury, majd az Emirates gyepfelelőséhez.
Mínuszos hír se lenne máshol az illető halála, de a londoni egyesület olyan szépen és kulturáltan emlékezett meg gyepmesteréről pénteken, ami sokatmondó egy klub hagyományaival, identitásával kapcsolatban.
Steve Braddock mindössze 58 évet élt, ebből 35-öt (!) az Arsenal kötelékében töltött. 1987 augusztusában csatlakozott a klubhoz, de már előtte, és egész életében az Arsenal szurkolója volt.
Kezdetben a legendás Highbury karbantartásáért lett felelős. Miután megkapta az állást, nekilátott, hogy olyan játékfelületet hozzon létre az azóta már lebontott stadionban, amelyet a futballvilág megirigyelhet - és pontosan ezt érte el.
picture

Steve Braddock - Fotó: arsenal.com

Fotó: From Official Website

Karel Čapek írja a Nehéz a kertészek élete c. művében (Peéry Dezső fordításában) az alábbi passzust: "Az embert tényleg nem érdekli, mit tapos: ide-oda szalad mint a bolond, legfeljebb arra figyel, hogy felette gyönyörű felhők úsznak, hogy valahol a háttérben szép a látóhatár, vagy egy hegyvonulat; de nem néz lába alá, hogy dicsérve mondja, milye gyönyörű a talaj talpa alatt."
Na, ez ebben az esetben nem érvényes. Ahogy olvashatjuk a Braddockról szóló nekrológban, "mindenkinél jobban értette a pálya előkészítésének művészetét. A pályaépítés iránti képessége és szenvedélye számos egyéni elismerést hozott neki. Egyszer azt mondta, hogy amikor kisfiúként életében először ment el a Highburybe egy meccsre, az egyetlen kép, ami megragadt az emlékezetében, nem a játékosok vagy a tömeg volt, hanem a gyönyörű fű. Steve az életét annak szentelte, hogy a gyep mindig szép legyen, amiért örökké hálásak leszünk."
Ezek alapján ő talán még Babits Mihály Esti kérdés c. versének utolsó két sorában megfogalmazott kérdéseire is tudta a választ: "Miért nő a fű, hogyha majd leszárad?/miért szárad le, hogyha újra nő?"
picture

Thierry Henry azért is ünnepelhette góljait látványos térden csúszással, mert a gyep állapota kifogástalan volt - itt még a Highburyben 2004-ben

Fotó: AFP

És hogy közelebb menjünk a focihoz, Steve Braddock úgy vélte, hogy miután fiatalon elvesztette szüleit, Arsene Wenger lett számára az új az apafigura, és a páros csodálatosan termékeny kapcsolatot ápolt, amely Braddock életének végéig nagyon szoros maradt.
Ezt bizonyítják az Arsenalt 22 éven át edző Wenger gyászoló sorai, amelyet az Instagramon tett közzé:
"A mi drága Steve-ünk ma hunyt el. Meg vagyok döbbenve. Nagyon csodáltam és tiszteltem Steve-et elkötelezettségéért, hozzáértéséért és hihetetlen emberi tulajdonságaiért. Segített előre vinni az angol labdarúgást a maga területén, és nagyban hozzájárult a sikereinkhez. Steve az utolsó pillanatig rendkívüli bátorsággal küzdött. Köszönjük mindazt, amit értünk tett. Részvétem Shuk Jasmine-nek és Lily-nek."
picture

Steve Braddock és Arsene Wenger - Fotó: arsenal.com

Fotó: From Official Website

Az Ágyúsok legendás hátvédje, Tony Adams azt írta, "nagyon kedves ember" volt, a 2000-és évek kegyetlen jó Arsenaljának brazil középpályása, Gilberto Silva pedig úgy fogalmazott Steve Braddock halálról, hogy "részvétem Steve családjának és barátainak. A lehető legjobb munkát végezte, hogy megkönnyítse a dolgunkat a pályán az edzőpályán. R.I.P. Steve."
Ahogy az Égigérő fű a közösség erejéről, az összefogás szükségességéről, a hűségről mesél, úgy világít rá erre az is, ahogyan az Arsenal megemlékezik fő pályagondnokáról. Valami ilyesmitől klub egy klub.
"Ez hát a fű! Az angol fű! Ez jutott nekem. Ezt kell néznem.
Azám! Hát hogy is vagyunk a ragyogó, zöld angol pázsittal?! Még valami viccet is meséltek róla. Az angol fűről meg az amerikai turistáról.
A turista egy villa mellett. Nézi, ahogy a kertész nyírja a pázsitot. Mondja, mi a titka, hogy a gyep ilyen sűrű, ilyen üde zöld? Nincs annak semmi titka, uram. Csak éppen nyírni kell, meg öntözni. Háromszáz éven át."
picture

Steve Braddock nagy munkában - Fotó: arsenal.com

Fotó: From Official Website

Ezt Mándy Iván írja az Önéletrajz c. művében. Steve Braddock története eleve olyan, mintha egy Mándy-hősé lenne. Egy hétköznapi ember, akinek az életébe, foglalkozásába bepillantva megláthatjuk, mi is az igazán fontos az életben.
Steve Braddock már nem öntözheti többé az Emirates gyepét, de minden ottani fűszálban benne lesz mindig is.
picture

Az Arsenal játékosai - itt Oleksandr Zinchenko - fekete karszalagot viseltek szombat este a Bournemouth elleni meccsükön Steve Braddock miatt

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés