Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

75 millió, egyetlen bajnoki gól – A Liverpool sztárigazolása egyelőre adós a jó teljesítménnyel

Németh Dániel

Publikálva 07/10/2022 - 13:48 GMT+2

Darwin Núñezért rengeteget fizetett a Liverpool, az uruguayi támadónak azonban lassan halad a beilleszkedése. A helyzetei már megvannak, az önbizalom viszont még hiányzik, ám a támadó és csapat is bizakodó, hogy ez hamar megváltozhat. Jürgen Klopp szerint hamarosan a gólok is megérkeznek, és elhallgattatja a kritikusokat a kiváló középcsatár.

Darwin Nunez

Fotó: AFP

Nyolc mérkőzés, kettő gól – a Liverpool 75 milliós igazolása egyelőre nem váltotta meg a világot. Jürgen Klopp azonban nyugodt, és bízik az uruguayi futballistában.
A nyári átigazolási időszak egyik legérdekesebb fejleménye volt, hogy Anglia két legerősebb csapata lecsapott a két legjobb fiatal kilencesre. Erling Haaland a Manchester Cityhez került, ahol kérdés nélkül elkezdte lövöldözni a gólokat, 12 találkozó alatt 19-szer volt eredményes. A Liverpool választása Darwin Núñezre esett a Benficánál eltöltött fantasztikus szezonját követően – az ő esetében viszont nem alakul zökkenőmentesen az átállás.
Maguk az igazolások elsősorban a két csapat taktikája miatt nevezhetőek érdekesnek. Pep Guardiola mindig is előszeretettel használt unortodox kilenceseket, Sergio Agüero kiesésével Manchesterben is átállt erre a megoldásra. Jürgen Klopp pedig 2015 óta szinte csak hamis kilencesekkel küldte pályára a Liverpoolt, ettől rendszerint csak kényszerhelyzetben tekintett el, néhány esetben – elég csak a Barcelona elleni fordításra és Divock Origi góljaira gondolni – sikerrel.
A klasszikus kilences jelenléte tehát mindkét csapatnál jelentős változást hozott, amely feladathoz a City és Haaland alkalmazkodott gyorsabban. Amiben igazából nincs nagy meglepetés, a norvég válogatott támadó már az előző két és fél szezont is topligában töltötte, ráadásul azt már a Salzburg-Dortmund váltásnál bizonyította, hogy zökkenőmentesen képes magasabb szintre átültetni a képességeit.
Núñez személyében viszont nem egy kész világklasszist vásárolt meg a Liverpool, hanem egy olyan középcsatárt, aki hosszabb távon a világ egyik legjobb kilencese lehet. Az uruguayi támadónak nem csak a szokatlan intenzitással, a Liverpool taktikájával és az új társakkal kell megbarátkoznia, de a kulturális különbségekkel is. Kezdetnek ott van mindjárt a közös nyelv hiánya, Núñez igencsak kezdetleges formában beszéli az angolt, Klopp pedig a spanyollal áll hadilábon.
picture

Darwin Nunez és Jurgen Klopp

Fotó: Getty Images

„Az az igazság, hogy nem értem a beszédeit. Nyilván megkérdezem a csapattársaimtól, hogy mit mondott, és szerintem nagyon világosak az elképzelései a játékstílusáról. Egyszerű dolgokat kér tőlünk, hogy ne legyünk bátortalanok a meccsen, önbizalommal játszunk. Néha úgy érzem, hogy egy kicsit határozatlan vagyok, nincs meg a kellő magabiztosságom. Idővel ez javulni fog. Az edzőm önbizalmat ad. Jönni fognak a gólok is. Épp mint a ketchup: ha kijön egy kicsi, jön a többi is.”
Azt legkésőbb a 2016-os Európa-bajnokságon megtanultuk egy életre, mennyire fontos, hogy a ketchupos köcsög kinyúljon, magával hozva ezzel a gólokat. Núñez kapcsán egy dolog megnyugtató lehet: a kapu előtt állandó veszélyt jelent, könnyedén kerül helyzetbe, ráadásul ezek magas minőségű lehetőségek. A probléma egyelőre a befejezésben rejlik, az uruguayi rendre elpuskázta a ziccereit – ami nem ideális, de még mindig jobb, mintha egyáltalán nem kerülne helyzetbe.
Nem véletlenül emelte ki, hogy még nem mozog teljesen komfortosan a Liverpool rendszerében, és hiányzik belőle a magabiztosság: a csatárok esetében sokszor csak az önbizalmon múlik, sikerül-e gólra váltani a lehetőségeket. Itt jön képbe a ketchupos analógia: lehet, hogy elegendő lenne egyetlen jobban sikerült mérkőzés, máris beindulva Núñez szezonja. Szerencséjére ezzel Klopp tisztában van, mint ahogyan az Anfield közönsége is látott már hasonlót a közelmúltban.
„Még alkalmazkodik. Amikor új játékos érkezik, mindenki róla beszél, és azt várják, hogy egyből tündököljön. Párszor előfordul az ilyen, máskor viszont nem. Nemrég volt egy hosszú beszélgetésünk Pep Lijndersszel, mert az én spanyolom és portugálom nem lett jobb. Azt mondtuk neki, hogy teljesen nyugodtak vagyunk. Nagyon fontos, hogy ne kezdjen el aggódni – és egyelőre nem is tűnik úgy, hogy különösebben aggódna” fogalmazott Klopp.
A csapat sem szárnyal, ami nem könnyíti meg egy csatár, pláne nem egy befejezőcsatár helyzetét. Megvannak a lehetőségeink, de most nem klappol minden, és nincs meg az a játékos, aki gólra váltja ezeket. Szeretném, ha így lenne, de sajnos nem ez a helyzet.
Klopp talán nem véletlenül emelte ki, hogy vannak olyan játékosok, akiknek – legyenek bármennyire is jók – tovább tart beépülni egy új csapatba. Ott van például Fabinho, akinek hosszú hónapok kellettek, hogy teljesen felvegye a ritmust, azóta viszont a Liverpool egyik legfontosabb játékosává nőtte ki magát. A brazil beépítését akkor Klopp formációváltással is segítette, és Núñez esetében is ez lehet a megoldás.
picture

Darwin Nunez

Fotó: Getty Images

A Rangers elleni találkozón a Liverpool egy olyan rendszerben lépett pályára, amit Klopp 4-4-2-ként jellemzett, a valóságban viszont sokszor volt 4-2-4 vagy 4-2-3-1. Egy dolog biztos: Núñez és Jota egyszerre kapott lehetőséget, és mindketten biztatóan szerepeltek, az uruguayi akár négy gólt is szerezhetett volna. Annak ellenére, hogy egyik próbálkozásából sem született gól, az Anfield közönségétől tapsot kapott, amikor lesétált a pályáról.
„Az, ahogyan a srácok elöl mozogtak, rendkívül jó volt ahhoz képest, hogy egyetlen edzésen teszteltük. Korábban nem vetettük ezt be, csakis egy alacsony intenzitású edzés alkalmával. Nagyon jó azt látni, hogy egy jó csatár képes rendszeresen felbukkanni ezekben a helyzetekben. Ma este szerintem mindenki látta, hogy be fog indulni a gólgyártás, szóval minden a legnagyobb rendben” értékelt Klopp.
A formációváltás nem csak Núñeznek szólt, de a csapat szerkezetbeli problémáinak is, amely leginkább a védekezésben éreztette hatását. Trent Alexander-Arnold a szokottnál mélyebben helyezkedett, a belső védőkkel vagy a középpályásokkal egyvonalban, ezzel meggátolva azt, hogy könnyedén a védelem mögé kerüljenek az ellenfél támadói. Utóbbi kapcsán megvédte a sokat kritizált Alexander-Arnoldot, rámutatva, hogy csapatszintű problémák eredményezték a bekapott gólokat.
A szezon természetesen robog tovább, a hétvégén például egy újabb kőkemény teszt vár a Liverpoolra, ugyanis a listavezető Arsenal otthonába látogat. Hogy Klopp kitart-e a 4-4-2 mellett, vagy, hogy melyik támadónak szavaz bizalmat, egyelőre csak megtippelni lehet, mindenesetre hosszabb távon lehet fantázia a megoldásban. Mint ahogyan Núñezben is van, és talán már nem kell sokat várni, amikor elkezdi bizonyítani, miért fizetett érte ennyit a Liverpool.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés