Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vége a Ted Lassók korának, Jesse Marsch lehet az amerikai, aki áttöri az angol falat

Sergő Z. András

Frissítve 01/03/2022 - 19:49 GMT+1

Angliából nézve az amerikaiak sosem értettek a focihoz. Nehezen érkeztek meg az első MLS játékosok is, az edzői áttörés pedig még inkább problémás volt. Jesse Marsch lehet, aki megtöri a jeget. A Red Bull istállóból érkező amerikai talán nagyobb sikert érhet el a Leeds United kispadján, mint korábbi honfitársai máshol.

Vége a Ted Lassók korának, Jesse Marsch lehet az amerikai, aki áttöri az angol falat

Fotó: AFP

Nem állunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, Bob Bradley, a Swansea City korábbi, rekordgyorsasággal távozó amerikai menedzsere inkább humorforrás volt, mintsem a csapat játékát előremozdító futballszakember. A Sky Sports Soccer AM című műsora „Brad Bobley-ról”, az angol porcelánboltban megjelent amerikai elefántról még évekkel azután is töretlen népszerűségnek örvendett, hogy a „főhős” 11 meccs után távozott a Liberty Stadionból. Éveken át gúnyolódtak azon, ahogyan a futballról beszélt – amerikaiul. Bradley hibája az volt, hogy egyszer egy sajtótájékoztatón „PK”-nak rövidített egy büntetőrúgást (ti. penalty kick).
A Bradley kárára elkövetett vicc jó móka volt, de rávilágított azokra az elavult előítéletekre, amelyek még mindig uralkodnak a brit futballban az amerikai edzőkkel szemben. Ebbe a környezetbe lépett be Jesse Marsch a Leeds United új menedzsereként.
Marsch, aki Bradley asszisztenseként dolgozott az amerikai válogatottnál, úgy érkezik az Elland Roadra, hogy Európában magas szinten bizonyított. Az RB Leipzigtől mindössze három hónappal ezelőtt rúgták ki, de korábban a 48 éves szakember lenyűgöző munkát végzett a Red Bull Salzburgnál, ahol energikus, dinamikus játékstílusával egymás után nyerte meg a bajnoki címeket és kupagyőzelmeket.
Marschnak megvannak a képességei arra, hogy Marcelo Bielsa utódja legyen. Az amerikai egy olyan Leedset örökölt, amely képes lesz gyorsan befogadni az elképzeléseit. Bielsához hasonlóan Marsch is a labdaközpontú, agresszív stílust részesíti előnyben, amely a szurkolók számára is látványos futballt eredményez. Bielsa stílusa valamilyen formában megmarad.
A legnagyobb változás az emberfogásos rendszerről a zónás rendszerre való áttérés lehet, de a Leedsnek amúgy is más megközelítésre van szüksége a védekezésben. Ebben a szezonban több gólt kapott (60), mint bármelyik másik csapat a Premier League-ben.
A kinevezéssel ismét felerősödtek azok a hangok, amelyekkel Bradley több mint öt évvel ezelőtt szembesült.
Kinevezel egy Jesse Marschot, aki nagyjából semmit sem tud a Premier League-ről, nem dolgozott benne, és arra kéred, hogy jöjjön, és mentse meg ezt a csapatot.
– mondta Andy Gray, a Sky Sports korábbi szakértője, aki most a beIN Sportsnak dolgozik. Nyersen minősítette Marsch alkalmasságát új szerepére.
Gray soha nem utalt Marsch nemzetiségére, de a célzás benne volt – mennyire lehet sikeres egy amerikai edző a Premier League-ben, ha az nem az ő bajnokságuk, sőt, nem is az ő sportáguk? Ő a második amerikai, aki az angol élvonalban edzősködik.
A játékosok frontján kicsit más a helyzet. Az olyanok, mint Christian Pulisic, Weston McKennie, Gio Reyna és mások arra ösztönözték az európai klubokat, hogy több évtized sikertelen próbálkozás után jobban megfontolják a korábban kiaknázatlan tehetségeket. Több amerikai érkezett az MLS-ből az öt európai topligába idén télen, mint eddig bármikor.
Az amerikai futball azonban még mindig vár egy olyan menedzserre, aki hasonló utat tör az edzők számára. Marsch lehet ez a figura, de hasonló reményeket fűztek Bradley-hez is, aki több országban eltöltött időszak után érdemelte ki a Premier League lehetőségét.
picture

Christian Pulisic már bevette a Premier League-et.

Fotó: AFP

Bradley edzői ideje a Swansea Citynél valóban katasztrofális volt. 11 mérkőzéséből mindössze kettőt nyert meg, csapata 29 gólt kapott, és semmit sem tett azért, hogy elkerülje a kiesést. Bradley csúfos kudarca nem volt jó ajánlólevél egy amerikai edző számára a Premier League-ben. A régi előítéletek még mindig élnek. Chris Armast, a Manchester United másodedzőjét, Ralf Rangnick jobbkezét játékosai állítólag csak Ted Lassónak hívják – a fogalmatlan, de nagy szívű amerikai edzőről szóló vígjátéksorozat alapján.
A Leeds United azonban tökéletes hely lehet Marsch számára a jelenlegi nehéz helyzetük ellenére. Az Elland Road vezetősége Bielsa négy évvel ezelőtti kinevezésekor is mert másképp gondolkodni, és Marsch alkalmazásával ismét így tett. Nagyon könnyű lett volna nekik is Sam Allardyce-t hívni, Tűzoltó Sam sok hasonló, a kiesés által fenyegetett klubnál megfordult már az évek során. Ehelyett a Leeds használta az eszét.
És elég bátor is volt. Marschot tavaly nyáron elég erős jelöltnek tartották ahhoz, hogy átvegye Julian Nagelsmann, Európa vitathatatlanul legjobb fiatal edzőjének helyét az RB Leipzignél, egy Bajnokok Ligája-ambíciókkal rendelkező klubnál. Németországban, ahol az amerikaiak évek óta játszanak és edzősködnek, Marsch állampolgársága aligha volt tényező. Az RB Leipzignél megbukott, de nem azért, mert azt mondta volna egy sajtótájékoztatón, hogy „PK”.
picture

De mikor viszi Jesse Marsch a Premier League-be a lipcsei magyarokat?

Fotó: AFP

És nem is azért, mert rossz menedzser. Az RB Leipzigből való távozásakor megjelent hírek azt állították, hogy a vezetőséggel szembeni nézeteltérés áldozata lett. Amíg a klub egyféleképpen akart játszani, addig Marsch máshogy. A tévedés legalább annyira a csapatot minősíti, mint Marschot.
Ha a Leeds és Marsch egy húron pendülnek, összefogásuk eredményes lehet. Ha az eredmények jól alakulnak, akkor a nemzetisége olyannyira mellékes lesz, mint Bradley-é soha. Akár tetszik neki, akár nem, Marschot nem csak azzal bízták meg, hogy fordítsa meg a Leeds United szezonját. Amerikai kollégái hírneve is az ő sikerén múlik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés