Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ukránként Moszkvában focizott, az orosz invázió miatt elmenekült, a ManCitynél edz a középpályás

Takács Márton

Frissítve 01/04/2022 - 12:52 GMT+2

A Torpedo Moszkva labdarúgója volt az ukrán Andriy Kravchuk, amikor egy törökországi edzőtáborban édesanyjától megtudta, hogy Oroszország megkezdte hazája bombázását. A középpályás távozott egyesületétől, Manchesterbe menekült, ahol honfitársa, Oleksandr Zinchenko meghívására a Citynél edzhet.

Andriy Kravchuk és Oleksandr Zinchenko egy ukrán zászló társaságában Manchesterben

Fotó: PA Photos

Andriy Kravchuk ukránként nem maradt a Torpedo Moszkvánál, most a Manchester Citynél edz.
Moszkvából ukránként Manchesterbe repülni, de kényszerből.
A Manchester City egy olyan ukrán labdarúgó felkészülését segíti ezekben a napokban, aki hazája orosz megszállása után menekült el Moszkvából. Andriy Kravchuk az elmúlt egy évben az orosz másodosztályban, a Torpedo Moszkvában játszott. Hazája megszállását követően a City ukrán védője, Oleksandr Zinchenko meghívására az angol bajnoknál tréningezhet.
A 23 éves középpályásnak felajánlották, hogy a klub elit fejlesztőcsapatával edzhet, hogy megőrizze formáját és fittségét, miután a szerződése megszűnt a Torpedónál.
Kravchuk éppen a szezon előtti edzőtáborozáson vett részt Törökországban, amikor hajnali 5-kor hívást kapott az édesanyjától, hogy Oroszország megkezdte Ukrajna bombázását. Családja a fővárosban, Kijivben maradt, bátyja pedig hazája fegyveres erői mellett harcol.
Ő Manchesterbe menekült, és a brit kormány, az angol labdarúgó-szövetség és a Premier League jóváhagyását követően engedélyezték, hogy a Cityvel eddzen.
A korábbi ukrán U17-es és U21-es válogatott futballista csütörtökön vett részt első edzésén a City Etihad Campusban.
"Nagyon hálás vagyok a Manchester Citynek, amiért megadta nekem a lehetőséget, hogy velük edzhessek. Egy ideje már nem láttam Olekset, de mindig is segítőkész volt velem - még akkor is, amikor még együtt voltunk a Shakhtarban. Elbeszélgettünk, és nagyon örülök, hogy itt lehetek vele. Az elmúlt hetek és hónapok nagyon nehezek voltak, de az, hogy újra a pályán lehetek, nagyon sokat jelent nekem.
Kedves emberek vettek körül a klubban, de egy olyan országban játszottam, amely megszállta a hazámat. A klub elhagyása volt az egyetlen helyes döntés. Az emberek Ukrajnában nem értenének meg, ha továbbra is ott játszanék.” – nyilatkozta Kravchuk a goal.com cikke alapján.
Kravchuk több mint egy évtizeddel ezelőtt találkozott először az ukrán kapitánnyal, amikor 11 és 13 évesen a Shakhtar Donyeck ifjúsági akadémiáján fociztak.
"Azt kívánom, bárcsak egészen mások lennének a körülmények! Jó újra együtt lenni Andriy-jal. Tudom, milyen sokat jelent neki a labdarúgás, és hogy ezekben a nehéz időkben hogyan segíthet nekünk. Szeretném megköszönni a klubomnak, hogy lehetőséget adott neki, hogy velünk eddzen.” – mondta Zinchenko.
picture

Zinchenko ott segít, ahol tud

Fotó: AFP

A ManCity balhátvédje korábban arról beszélt, hogy nehezen dolgozta fel az inváziót, és hogy azt kívánja, bárcsak visszatérhetne hazájába, hogy segítse a hazája védelmét.
Ukránként nem mindenki viselkedett úgy, mint Kravchuk. A Bayern München, a Shakhtar Donetsk és a Zenit korábbi ukrán középpályását, a Zenit edzői stábjának tagját, Anatoliy Tymoshchukot a jelenlegi orosz klubnál betöltött szerepe miatt élethosszig tartó eltiltással büntette Ukrajna labdarúgó-szövetsége. A hazáját érintő orosz invázió és az állása miatti erkölcsi dilemmát Tymoshchuk a hallgatásával nem oldotta fel.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés