Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronaldo veszíthet, Sancho nyerhet a Manchester United új vezetőedzőjének munkába állásával

Takács Márton

Frissítve 03/12/2021 - 21:15 GMT+1

Mit hozhat Ralf Rangnick rövid távon a Manchester Unitedhez, először még vezetőedzőként, mielőtt tanácsadói szerepbe húzódna? Ki járhat jól a játékosok közül a német munkába állásával, és ki veszítheti el kivételezett státuszát az MU-ban? Mi lesz Cristiano Ronaldóval és Jadon Sanchóval?

Cristiano Ronaldo és Jadon Sancho gólöröme az Arsenallal vívott rangadón

Fotó: AFP

Ronaldo jövőbeli szerepe a legérdekesebb vitatéma az MU-nál Ralf Rangnick érkeztével.

A Premier League csütörtök esti Manchester United-Arsenal rangadón (3-2) a hazaiak góljainál és a lefújás után is mutatta a kamera Ralf Rangnickot, a United új, a szezon végéig kinevezett vezetőedzőjét, aki a lelátóról követte figyelemmel leendő csapata mérkőzését. A német tréner egyébként végig jegyzetelt a meccs alatt, munkába állása kezdetekor pedig sok kérdést, problémát kell majd megválaszolnia és orvosolnia az MU összeállítását illetően.
Mint pénteken kiderült, a szakmai stábban már akadt egy, ugyanis a klubot előbb játékosként, majd a menesztett Ole Gunnar Solskjaer edzői gárdájának tagjaként, aztán megbízott trénerként a Manchester Unitedet irányító Michael Carrick ugyanis nem lesz tagja Rangnick stábjának, sőt, távozik az egyesülettől.
Amikor vége lett a csütörtöki találkozónak, a meccs első felében pocsékul játszó, a második félidőben alaposan feljavuló Fred hosszan ölelgette Carricket, a brazil középpályás nyilván már tudta, hogy ennyi volt a közös munka.
"Michael Carrick úgy döntött, hogy lemond az első csapat edzői stábjában betöltött posztjáról, és elhagyja a klubot, miután befejeződött a megbízott menedzseri időszaka" - derült ki a United közleményéből, amelyet nem sokkal azután tett közzé, hogy az MU legyőzte az Arsenalt.
"Az ebben a nagyszerű klubban eltöltött időm mindig is pályafutásom legjobb évei közé fog tartozni. Amikor több mint 15 évvel ezelőtt aláírtam, legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ennyi trófeát nyerhetek, és természetesen soha nem fogom elfelejteni a fantasztikus emlékeket, mind játékosként, mind az edzői csapat tagjaként."
picture

Michael Carrick

Fotó: Getty Images

"Azonban hosszas gondolkodás és mérlegelés után úgy döntöttem, hogy most jött el a megfelelő idő arra, hogy elhagyjam az egyesületet. Szeretném jegyzőkönyvbe foglalni köszönetemet minden játékosnak, és külön megemlítem a háttérszemélyzetet, akikkel a munka igazi öröm volt, és hosszú távú barátságokat kötöttem.
Én Manchester United-szurkoló vagyok, és mindig is az leszek, és annyi mérkőzésre megyek el, ahányszor csak lehet. Szeretnék minden jót kívánni Ralfnak, a stábnak, a játékosoknak és a szurkolóknak a jövőre nézve, és alig várom, hogy ott lehessek a lelátón, és szurkolóként drukkolhassak a fiúknak." nyilatkozta Carrick csütörtök este.
A goal.com szerint az eredeti terv az volt, hogy a jelenlegi edzői stáb megtartja állását, és Rangnick várhatóan csak egy új arcot hoz a csapatba. Ez nyilván új helyzet, amire lépni kell. De talán ez az egyszerűbb tennivalók közé tartozik, a csapat összeállítása a legégetőbb kérdés. Lássuk, ki járhat jól Ralf Rangnick érkezésével!
Ahogy a témában egy korábbi cikkében írta Németh Dániel kollégánk, "Rangnick kinevezését és várható későbbi szerepkörét figyelembe véve a Manchester United hosszú idő után először olyan döntést hozott, amellyel hosszú távon meghatározhatja a klub arculatát, identitást, stílust és filozófiát biztosíthat a csapatnak. A német szakember mindenekelőtt a gegenpressingjéről, a letámadáson alapuló területvédekezéséről vált ismertté, amellyel teljesen átalakította a német labdarúgást, nem véletlenül kapta a Professzor becenevet."
Nos, szerepvállalásával vélhetően gyorsan megpróbálja kilakaítani például azokat a támadásban használandó sémákat, amivel Solskjaer kudarcot vallott, a norvég inkább bízott az olyan játékosai egyéni képességeiben, akik egymaguk képesek eldönteni egy-egy mérkőzést. Ilyen Bruno Fernandes, honfitársa, Cristiano Ronaldo pedig még inkább. Ennek a helyzetnek szinte biztosan vége lesz. A német nem fog olyan ’meccstervvel’ leülni a kispadra, hogy ’majd Ronaldo megoldja’.
picture

Cristiano Ronaldo nagyon élvezte a játékot az Arsenal ellen

Fotó: Getty Images

Ronaldo lesz az egyik vesztes?

Azt az Arsenal ellen duplázó Ronaldóról leszögezhetjük, hogy 36 évesen is klasszisteljesítményre képes, de arra biztos nem, hogy ezt a formát egy teljes idényen át hozza, főleg, hogy góljainak a többsége már nem kidolgozott helyzetből születik, hanem ő maga vagy a szerencse/az aktuális ellenfél bénázása teszi lehetővé.
Játékperceinek menedzselésében nagy változás várható, Rangnick súlyozhatja majd a meccsperceit attól függően, hogy melyik a fontosabb mérkőzés. Michael Carrick nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor a Chelsea ellen nem tette be a kezdőcsapatba a CR7-et, kapott is érte például Roy Keane-től, Jamie Carragher viszont nem kritizálta a döntést, sőt, megkérdőjelezte az ötszörös aranylabdás portugál szerződtetésének jogosságát és értelmét.
Nyilván Ronaldo jövőbeli szerepe a legérdekesebb vitatéma, és ez így lesz a nyárig.
Sokan úgy gondolták, hogy a Chelsea ellen döntetlennel végződő mérkőzés előtt a csatár kispadra ültetéséről már Rangnick döntött, de a források mást állítanak, míg maga Carrick azt mondta, hogy az ő döntése volt.
picture

Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Ronaldo biztos kezdőjátékos státusza Rangnick alatt egyáltalán nem lesz biztonságban, hiszen az ő Gegenpressingje - legalábbis papíron -nem illik Ronaldo jelenlegi játékstílusához. A 36 éves portugál válogatott támadó megváltoztatta a játékát, hogy meghosszabbítsa pályafutását a legmagasabb szinten, és mivel a védekező teljesítménye minimális, így fennáll a veszélye, hogy ő lesz a Rangnick alatti taktikaváltás legnagyobb áldozata.
Carrick azonban nem hitt abban a mítoszban, hogy Ronaldo képtelen olyan csapatokban játszani, amelyek agresszívan presszingelnek. "Naivitás lenne azt gondolni, hogy nem képes változtatni a játékán. Nem jutott el karrierje ezen szakaszába anélkül, hogy ne alkalmazkodott volna, de ez inkább a hajlandóságon, mint a képességeken múlik. Nyilván nem ő lesz az a játékos, aki a legtöbbet fog letámadni, és ez nem is várható el tőle, de nem alkalmatlan rá."
Sok szerzett gólja még mindig értékes eszközzé teszi őt a United számára, de az, hogy megtartja-e a kezdőcsapatos pozícióját, attól függ, hogy megveszi-e Rangnick elképzeléseit vagy sem. Ha nem, akkor lehet, hogy a jolly joker cserejátékos szerepébe szorul vissza.

Sancho nyerhet Rangnick szerepvállalásával

A Villarreal és a Chelsea ellen szerzett két góljával Jadon Sancho az első csapat élvonalába repítette magát, még mielőtt Rangnick érkezését megerősítették volna.
Az angol válogatott szélső lassan jutott el eddig a szerepig az Old Traffordon, de most úgy tűnik, tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy továbblépjen egy olyan edző irányítása alatt, aki olyan játékstílust fog alkalmazni, amely megfelel a tulajdonságainak.
Sancho a Borussia Dortmundtól való nyári átigazolását követően azért küzdhetett a beilleszkedéssel, mert az előző menedzser, Ole Gunnar Solskjaer irányítása alatt strukturális gondok is adódtak. A Unitednek azonban Rangnick alatt biztosan nem lesz hiánya a világos és koherens játéktervben, és ez a legjobbat hozhatja ki Sanchóból, aki a Bundesligában a Signal Iduna Parkban eltöltött négy éve alatt szárnyalt.
Sancho fiatal, gyors, ügyes és hajlandó magasan letámadni, vagyis minden adott ahhoz, hogy gyorsan biztos kezdőjátékosává váljon az újjáalakult Unitednek.
picture

Jadon Sancho és Jorginho párharca

Fotó: Getty Images

Donny van de Beek is nagy esély előtt áll

Donny van de Beek volt Solskjaer regnálásának egyik legnagyobb vesztese. Annak ellenére, hogy az edzéseken rendszeresen lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a holland folyamatosan a kispadon találta magát, Solskjaer pedig képtelen volt meghatározó szerepet találni a korábbi Ajax-játékosnak a kezdőcsapatban.
Van de Beek abban bízott, hogy több játékpercet kap ebben a szezonban, mivel a United az előszezonban egy támadóbb jellegű középpályás felállással kísérletezett.
Solskjaer azonban elsősorban a 4-2-3-1-es felálláshoz ragaszkodott, ami azt jelentette, hogy Van de Beek lehetőségei korlátozottak maradtak.
Rangnick az eddigi edzői pályafutása során főleg 4-4-2-t vagy 4-2-2-2-t használt - mindkettő megfelel Van de Beek-nek, aki inkább 10-es vagy 6-os poszton szeret játszani.
picture

Donny van de Beek

Fotó: Getty Images

Aaron Wan-Bissaka nem számíthat sok jóra

Amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a United szerződteti Rangnickot, itt-ott felbukkant néhány korábbi értékelése a jelenlegi United-csapatról.
Rangnick tavaly ezt mondta: "Szerintem is szükségük lenne egy balhátvédre. Tudom, hogy ott van Luke Shaw, de nem vagyok benne biztos, hogy ő még mindig azon a szinten van, amire egy olyan klubnál, mint a Manchester United, szükség van."
Az igazsághoz tartozik, hogy ez a megjegyzés Shaw szenzációs 2020/21-es idénye előtt hangzott el, amelynek során megnyerte a klub Év Játékosa-címet, és visszahívták az angol válogatottba, majd kulcsszerepet játszott abban, hogy hazája bejutott a nyári Európa-bajnokság döntőjébe.
Shaw formája azonban tagadhatatlanul visszaesett ebben a szezonban, és ha le akarja nyűgözni új menedzserét, vissza kell térnie a legjobb formájához, méghozzá gyorsan.
Rangnick szereti a támadó felfogású hátvédeket, és Shaw támadójátéka ugrásszerűen fejlődött az elmúlt évben. Emiatt Shaw jelenleg vitathatatlanul jobb helyzetben van, mint csapattársa a túloldalon.
picture

Aaron Wan-Bissaka

Fotó: Getty Images

Aaron Wan-Bissaka kiválóan teljesít az egy az egy elleni védekező csatákban, de az ő hozzájárulása a csapathoz előrefelé többször is megkérdőjeleződött. E tekintetben némi javulás tapasztalható, de a jobbhátvéd támadásokkal való küzdelmei egyoldalú United-támadásokhoz vezettek.
Diogo Dalot sokkal képzettebb támadásban, így a portugál az elkövetkező hetekben és hónapokban nagy nyomás alá helyezheti Wan-Bissakát. A portugál Dalot kezdet egyébként már az Arsenal ellen is.
Ralf Rangnick várhatóan nagy energiát követelő, letámadáson, és a csapatrészek összehangolt működésén alapuló játékstílust erőltet majd új csapatára, ami egyeseknek jó hír lehet, másoknak viszont rossz.
részben via goal.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés