Van pár remek lehetőség, ha valaki új edzőt keresne a Premier League-ben.


Angliában sem kellett sokat várni az első edzőváltásra, a Watford (az eredmények alapján meglepő módon) már hét fordulót követően megvált Xisco Munoztól, a helyére pedig egy régi-új ismerős került Claudio Ranieri személyében. Akadnak azonban még olyan kispadok a Premier League-ben, amelyek idővel forróvá válhatnak, arra kényszerítve a vezetőségeket, hogy körbenézzenek a munkára váró edzők között.
La Liga Santander
Zidane az egyik honfitársának adná az idei Aranylabdát
TEGNAP 18:24

Antonio Conte

Az olasz nem egyszerű eset, ezt mindenki tudja róla, viszont az is tagadhatatlan, hogy mindenhol kiemelkedően eredményes volt, az edzői krízisbe süllyedő topkluboknál tehát mindenképpen a lista legtetején kell, hogy szerepeljen a neve. Esetében érdemes kiemelni, hogy csak olyan klubok jöhetnek szóba, amelyeknél reális esélye lehet valamilyen (elsősorban hazai) kupagyőzelemre, az alsóbb polcra már csak a konfrontatív személyisége miatt sem tűnik ideális jelöltnek.
Contét a tőle elválaszthatatlan 3-5-2-es játékrendszer miatt hajlamosak defenzív edzőként jellemezni, pedig mindegyik klubjánál bizonyította, remek gondolatai vannak a támadókat illetően is. A Chelsea-nél például 3-4-3-ra módosította kedvenc felállását, hogy ezzel a lehető legtöbbet hozza ki Eden Hazard-ból, az Internél pedig sokszor kísérletezett a Giampiero Gasperini által inspirált 3-4-1-2-es felállással és elsősorban labdakihozatalokért felelős belső védőkkel.
Legnagyobb eredménye azonban Romelu Lukaku újraépítése volt: olyan sztereotípiákat bontott le a játékával és szerepkörével kapcsolatosan, amelyre a csatár korábbi edzői képtelenek voltak. Magyarán szólva nem kell amiatt aggódni, hogy a Conte-féle stílus az olasz futball ma már csak történelemkönyvekben létező catenacciós jegyeit hordozná magán, az Internél töltött második idényében például 89 bajnoki gólig jutottak.

Antonio Conte, Inter 2020-2021 (Getty Images)

Fotó: Getty Images

Conténak megfelelő hely Ole Gunnar Solskjaer menesztése esetén szabadulhatna fel. Bár az érdekes kérdés, mit kezdene Cristiano Ronaldóval a kontrollmániás edző, a keret tele van tehetséges játékosokkal, akik egy megfelelő rendszerben akár a bajnoki címért is harcban lehetnének. Conte bárhova is igazolna, ennél kevesebbel nem is érné be, ez a mentalitás pedig szó szerint aranyat ér a világ legkeményebb bajnokságában.

Zinedine Zidane

Az edző, akit nehéz elhelyezni a térképen. Kettősségét az adja, hogy miközben a világ egyik legeredményesebbje, akihez olyan történelmi sikerek fűződnek, mint a Bajnokok Ligájában sorozatban megszerzett három győzelem, a futballra gyakorolt hatása mégis elenyésző mondjuk Pep Guardiolához vagy Jürgen Klopphoz képest. Egy dologhoz viszont kiválóan ért, ami az esetében is leszűkíti a lehetőségek körét: elképesztően jól menedzseli a sztárok egóját.
Ezt a képességet nem szabad lebecsülni, sok remek szakember bicskája tört bele abba, hogy elsődlegesen taktikai oldalról szemlélt egy olyan problémát, amely inkább az egoharcból fakadt. Zidane ezt a hibát sosem követte el a Real Madridnál, az egyik legnagyobb – és jó eséllyel három BL-címet érő – húzása az volt, hogy rábeszélte Cristiano Ronaldót a pihenésre, így a portugál jellemzően akkor érte el a csúcsformát, amikor arra igazán szüksége volt a csapatnak.
Második madridos edzői szerepvállalása során már jobban kiütköztek a korlátai, ő nem feltétlenül az az edző, akire egy újjáépítési folyamatot rá lehet bízni, kudarcot azonban így sem vallott, hiszen egy bajnoki címet csak besöpört. Éppen ezért Contéhoz hasonlóan Zidane is azoknál a kluboknál kerülhet képbe, ahol a keretet telepakolták jobbnál jobb képességű játékosokkal; ha nem akarnak teljes felfordulást, akkor még vonzóbb alternatíva is lehet.

Joachim Löw

Löwöt a német labdarúgó-válogatott 2016 utáni kudarcai miatt sokat és egyébként teljes joggal kritizálták, az edző-játékos kapcsolat láthatóan megfáradt idővel, és ő sem tudott úgy megújulni, ahogyan a szövetségi kapitányi szerepkörében egyébként oly sokszor megtette. 2006 után Löw számított az egyik legérdekesebb szövetségi kapitánynak, levezényelt egy teljes generációváltást, és minden előnyét kihasználta a német foci átfogó reformjának.
Voltak kimondottan a gyors, gyilkos kontrákra kihegyezett csapatai, hogy aztán – Guardiola bayernes hatása nyomán – átváltson egy labdabirtoklásközpontú, de hasonlóan látványos és érdekes játékrendszerre. 2014-ben már ezzel a stílussal segítette világbajnoki győzelemhez Németországot, amely siker érett már egy ideje, hiszen a 2008-ban döntős, 2012-ben elődöntős volt az Európa-bajnokságon, 2010-ben pedig bronzéremmel zárta a világbajnokságot a Nationalelf.

Thomas Müller, Joachim Löw

Fotó: Getty Images

Löw legutóbb 2004-ben edzősködött klubszinten, és nem is biztos, hogy 61 évesen szeretne újra bekapcsolódni a körforgásába, de a Premier League jelenthet akkora szakmai kihívást, hogy az felkeltse az érdeklődését. A kérdés talán inkább az, hogy egy válságban lévő, vagy legalábbis előrelépésben reménykedő klubnál okos dolog-e egy olyan szakemberrel folytatni a szezont, aki ennyi időt töltött a rendszeren kívül.

Frank Lampard

Bár a Chelsea most még túl nagy falatnak bizonyult, bőven mutatott annyit, hogy egy vagy több polccal lejjebb találjon magának csapatot. Az első londoni idénye kimondottan ígéretes volt, sok lehetőséget adott a korábban mellőzött, kölcsönben lévő fiatal játékosoknak, akik közül Mason Mount azóta a válogatottnak is kirobbanthatatlan alapembere lett. Aki tehát a klasszikus problémamegoldók helyett izgalmasabb edzőt akar a kispadra, benne találhatja meg az emberét.

Lucien Favre

Nyáron Favre közel állt ahhoz, hogy leüljön a Crystal Palace kispadjára, és vele kezdjék meg az elkerülhetetlen fiatalítást. Végül a svájci visszautasította az ajánlatot, de nem kizárt, hogy az ex-dortmundi szakembert megkeresik még mások a szigetországból, akár a nagyobbaknál is felmerülhet a neve. Labdabirtoklásra épülő rendszere talán jobban passzolna egy kreatívabb kerethez, és az sem hátrány, ha fiatalokkal kell dolgozni, Dortmundban is bizonyította, hogy testhezálló ez a feladat neki.
Forrás: FourFourTwo

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
Zidane elképesztő bravúrja, Ronaldo gonosz szponzora - tíz futballmítosz, aminek egy szava sem igaz
09/10/2021 09:15
La Liga Santander
Ki ülhet le a Barcelona kispadjára, ha menesztik Ronald Koemant?
02/10/2021 17:06