A Premier League-ben szereplő klub 2021 áprilisában hozta nyilvánosságra, hogy a jelenleg 50 éves Ed Woodward kilenc év után lemond vezérigazgatói tisztségéről. A Manchester United mai közleményében tudatta, hogy a váltás február 1-től lép életbe.
Helyét Richard Arnold veszi át, aki 2007 óta dolgozik a klubnál. 2013-ban, Woodward hivatalba lépésének évében lett a klub vállalatigazgatója. Ebben a szerepkörben kereskedelmi kérdésekkel foglalkozott.
Joel Glazer ügyvezető társelnök így nyilatkozott: „Szeretném megköszönni Ednek a Manchester United érdekében végzett fáradhatatlan munkáját, amelyet a kilenc évnyi ügyvezető alelnöki és a klubnál eltöltött 16 éve alatt végzett."
Labdarúgás
A vártnál lassabban halad Pogba gyógyulása
08/01/2022 15:45
„Most már várakozással tekintünk Richard és csapata elé, akik új szakaszt nyitnak a klub fejlődésében. Ambiciózus terveik vannak az Old Traffordon történő beruházásokra, a szurkolókkal való kapcsolatunk erősítésére. Új szakaszt nyitnak legfontosabb célunk, a pályán való győzelem felé is.”
A klub éppen az eredményességnek és a szurkolókkal való jó kapcsolatnak volt híján az elmúlt 9 évben. Amióta Woodward átvette a vezérigazgatói posztot David Gilltől, a csapat éles kontrasztban volt az addigi, legjobb idejét jelentő, Ferguson-időszakkal szemben. A skót legendát olyan edzők követték, mint David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho vagy Ole Gunnar Solskjaer, de egyikük sem tudott sem bajnoki címet, sem Bajnokok Ligája-trófeát ünnepelni. A csapat elmúlt 9 évének mérlege egy Európa-liga-, egy FA-kupa- és egy ligakupa-győzelem.
A korábbi elnök ráadásul többször is konfrontálódott a közönséggel, bár a brit sajtó sem bánt vele kesztyűs kézzel. Első átigazolási szezonjában Manuel Fellainit tudta leigazolni a csapat, amire a Daily Telegraph élesen reagált. Később a nevéhez fűződött Paul Pogba akkor rekordnak számító, 105 millió eurós átigazolása, de ez sem hozott átütő sikert a klubnak.
A hazai meccsek alatt a lelátók gyakori témája a korábbi vezérigazgató, persze nem pozitív értelemben, két évvel ezelőtt pedig a háza előtt is halálosan megfenyegették. A leglátványosabb eset azonban a közelmúltban történt. Ahogy annak idején arról mi is beszámoltunk, 2021 májusában egy eredetileg zárt kapus Manchester United – Liverpool mérkőzés előtt törtek be a szurkolók az Old Traffordra, hogy nemtetszésüket fejezzék ki Woodward és az amerikai Glazer testvérek, a csapat tulajdonosai ellen. 2021 áprilisában jelentette be februári lemondását, mert a közvélemény által később élesen elutasított Európai Szuperliga egyik ötletgazdája volt.
Az új vezérigazgató megjelenésével egyelőre kérdés, mennyiben változik a helyzet. Az elmúlt kilenc évben a szponzori pénzek folyamatosan érkeztek, a pályán elért eredményeken azonban ez nem látszódott. A Glazer testvérek népszerűtlensége valószínűleg ezután is tovább fog folytatódni, persze csak ha nem jönnek az eredmények. Az akkori új tulajdonosok 2005-ben folyamatosan nagy adóságokkal terhelték a klubot, hogy finanszírozni tudják saját felvásárlásukat.
Premier League
Megnyílt az átigazolási időszak, Angliában is beindult a zuhanyhíradó
05/01/2022 18:27
Labdarúgás
Pogba, Hazard és a többiek: öt sztár, akiknek csapatot kéne váltania januárban
29/12/2021 14:27