Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Karrierje elején Ronaldót és Lampardot is lepipálta, mostanra peremember lett a csapatában

Németh Dániel

Frissítve 23/10/2021 - 14:18 GMT+2

22 éves koráig annyi gólt és gólpasszt jegyzett, amivel az elithez tartozott, azóta viszont a teljesítménye drámaian visszaesett. Nagy kérdés, láthatjuk-e Dele Allit valaha a régi formájában futballozni, de a játékát elnézve erre egyre és egyre kevesebb az esély.

Dele Alli

Fotó: AFP

Dele Allit nem olyan nagyon régen még az angol labdarúgás egyik legnagyobb ígéreteként, sőt, sztárjaként tartották számon. Mostanság viszont már az is nagy szó, ha egyáltalán bekerül a Tottenham kezdőcsapatába.


Maradjunk annyiban, nagyon nem így indult Dele Alli pályafutása. A 37-szeres angol válogatott középpályás ezen a héten 90 percet töltött a pályán a Vitesse elleni Konferencia-liga-mérkőzésen, ami nagyjából össze is foglalja a Tottenhamben betöltött szerepét: akkor léphet pályára, amikor az edző pihenteti a kulcsembereit. Csapata legutóbbi két Premier League-mérkőzését a kispadról nézte végig, és az ő szempontjából nézve nem jó hír, hogy a Tottenham mindkét találkozót megnyerte.
Könnyű lenne elintézni annyival, hogy a még mindig csak 25 éves játékos képességeit túlértékelték, és most derül ki igazán, mennyit ér a játéka ezen a szinten, csakhogy ez nem tükrözi a valóságot. Miután Alli az MK Donstól a Tottenhamhez került, jelentős hatással volt a Premier League-re, amit a statisztikái is alátámasztanak: 22 éves koráig több gólban működött közre, mint Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku és Raheem Sterling hasonló életkorban, összességében pedig a PL történetének hatodik legjobbja ebben a tekintetben.
Frank Lampard 26 éves volt, amikor megszerezte az 50. gólját az angol élvonalban, Alli ezt a mérföldkövet már 23 évesen kipipálta, pont annyi idősen, mint Harry Kane, akiről úgy tartják, hogy megdöntheti Alan Shearer 260 gólos Premier League-rekordját is. „Mentalitás terén egy fiatal Roy Keane-t láttam benne, amikor először dolgoztunk együtt az angol válogatottnál” – mondta Gary Neville, a Sky Sports szakértője.
Agresszív, box-to-box játékos volt, de egyszersmind gólerős, kellemetlen stílusú középpályás, aki képes volt felhozni a labdákat, jól passzolt, és látszólag minden megvolt benne, amit csak egy futballistától kívánhatunk.
Amennyiben így folytatta volna, most leginkább arról beszélnénk, mikor dönti meg a Premier League különböző rekordjait, ezek viszont egyre távolabb kerülnek tőle. Neville három évvel ezelőtt utalt először arra, hogy problémái lehetnek a játékosnak, és hogy újra fel kellene fedeznie magában a sikeréhséget, a helyzet pedig azóta nem javult, sőt. A három bőséges szezonjára három ínséges jutott, a számai pedig megállíthatatlanul romlanak, jóformán minden releváns mutatóban.
picture

Dele Alli

Fotó: Getty Images

A 2016/17-es idényben magasra tette a lécet azzal, hogy minden sorozatot figyelembe véve 22 gólt szerzett, az azóta eltelt négy szezonban viszont összesen nem volt képes ennyire; akcióból legutóbb tavaly januárban volt eredményes, a Norwich ellen. Alli védelmében fel lehet hozni a kevés játéklehetőséget, azt követően ugyanis, hogy az előző idény első mérkőzésén José Mourinho lekapta a pályáról félidőben, kegyvesztetté vált a portugálnál, Ledley King azonban ennél összetettebb választ adott.
„Ha őt kérdeznénk erről, azt mondaná, hogy leginkább saját magának és a hozzáállásának köszönhető. Nyáron elvonult, keményen dolgozott, az volt a célja, hogy idén visszatérjen és mindenkit lenyűgözzön. Nehezen boldogult vele” – magyarázta a Tottenham egyik edzőjeként dolgozó King. Nuno Espirito Santo kinevezését követően tiszta lappal indulhatott, az idény első öt PL-meccsét végig is játszotta, az Arsenal ellen viszont már a félidőben lecserélte őt az edző.
Azóta a csapat – ellentétben az Arnhemben látott, tartalékos verzióval – jobban nézett ki: Oliver Skipp elfoglalta a helyét a duplaszűrő egyik tagjaként Pierre-Emile Höjbjerg mellett, ezáltal a Spurs jobban tudja irányítani a mérkőzéseket. Az Alli hozzáállásával kapcsolatos kritikák miatt ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy az idény első öt mérkőzésén ő futotta a legtöbbet a Spurs játékosai közül. Talán az intenzitásban elmaradt korábbi önmagától, de a statisztikái alapján a mennyiség teljesen rendben van.
A probléma inkább abban keresendő, a pálya mely részén kell elvégeznie ezt a feladatot, Neville és King egyetértett abban, hogy olyan dolgokat kérnek tőle, amik nem feltétlenül az ő erősségei, a labdajáratásban például sohasem volt elit szinten. „Vissza kell ahhoz térni, amit régebben csinált. Egyszerűsíteni kell a játékát. Ösztönös focista volt, aki felismerte, hogy minden támadás során fel kell tűnnie a tizenhatoson belül, és mélységből futott be Harry Kane mögé” – magyarázta Neville.
Most gyakorlatilag a támadásépítésbe vonják be, szervezőként gondolkodik, ami sohasem volt. Ő nem egy Thiago vagy egy Jorginho. Nem érdemes a támadásépítést bízni rá, ki kell ebből szabadulnia, hogy a támadó harmadban vonja be magát a csapat játékába.
Ez a megállapítás helytállónak tűnik, ha picit a statisztikák mögé pillantunk, ugyanis nem csak a gólok hiányoznak Alli játékából, de szinte mindenben beszakadtak a számai támadóoldalon: kevesebbet lő, kevesebb helyzetet alakít ki, ritkábban ér a labdához az ellenfél tizenhatosán belül. Ezek egyértelműen negatív tendenciát mutatnak, ráadásul a jelenség már jóval Nuno érkezését megelőzően látható volt.
picture

Dele Alli - Tottenham Hotspur

Fotó: Getty Images

Az, hogy a portugál nyolcasként kezdte játszatni, kétségtelenül nem sokat javított a helyzeten. Magát az elképzelést valószínűleg az táplálta – pláne ismerve Nuno óvatos hozzáállását –, hogy Alli és Tanguy Ndombele mellett ne kelljen egynél több védekező középpályást játszatni. Ez a rendszer azonban nem adott elég stabilitást a Tottenhamnek, ráadásul a támadásépítés sem volt az igaz, nem kis részben azért, mert a feladat egy része Allira hárult, akinek egy sorral feljebb lenne a helye.
Személy szerint azt gondolom, hogy a tízes poszton a legerősebb, ahonnan támadhatja a tizenhatost – mondta King. Tudjuk, hogy energikus játékos, van érzéke a gólszerzéshez, ez az egyik erőssége, és ott is szeretnénk látni őt. Meg kell találnunk azt a szerepkört, amely fekszik neki és a legjobbat hozza ki belőle.
Nem is annyira apró bökkenő, hogy a Vitesse ellen tízesként kapott lehetőséget, a mélyebben játszó Harry Winks és Giovanni Lo Celso előtt, ugyanabban a rendszerben, amit az alapcsapat is használt. Allinak ez lett volna az egyik lehetőség, hogy bebizonyítsa: képes felvenni a versenyt Ndombemével, ám a várt áttörés elmaradt: rossz labdaátvételek és gyenge letámadás jellemezte a játékát, miközben a tizenhatoson belül sem zavart túl sok vizet.
Ami azt illeti: Alli akkor is hátrébb ragadt, amikor beadásokkal próbálkozott a Spurs, a középcsatár mögötti befutásoknak, amelyek egykoron a védjegyének számítottak, nyomuk sem volt. Ezzel a teljesítménnyel nem valószínű, hogy meggyőzte az edzőit arról, helye lenne a kezdőben, és kevés az esélye annak, hogy a West Ham ellen kezdőként kap lehetőséget. Sőt, az is egyre reménytelenebbnek tűnik, hogy egy napon visszatérhet még a régi formájához.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés