Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Egy szurkoló nem turista attól, ha a világ másik felén él” – beleállt a lázadozó angol drukkerekbe a Spurs edzője

Szabó Bence

Frissítve 17/03/2024 - 13:39 GMT+1

Ange Postecoglu ausztrál edzőként került a Tottenham kispadjára, így szívén viseli a világ távolabbi feléről érkező drukkerek helyzetét. Az egyébként népszerű menedzser ezért még a bérletárak emelése ellen lázadozó helyi rajongókba is beleállt kicsit, megvédve a turista jelzővel szemben a külföldi nézőket.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 23: Ange Postecoglou, Manager of Tottenham Hotspur reacts during the Premier League match between Tottenham Hotspur and Fulham FC at Tottenham Hotspur Stadium on October 23, 2023 in London, England. (Photo by Justin Setterfield/G

Fotó: Eurosport

Amelyik focicsapat megemeli a jegy- vagy bérletárait, soha nem lesz népszerű.
Pláne nem, ha egy olyan országban teszi, ahol a futball hagyományai óriásiak, a tradicionálisan meccsre járó munkásosztály viszont az elmúlt évtizedekben egyre inkább kiszorul a stadionokból. Anglia ilyen hely, a Tottenham csapata pedig most (újra) ebbe a darázsfészekbe nyúlt.
A Spurs nemrég jelentette be, hogy a következő szezontól 6 százalékkal megemeli a bérletek árát, ráadásul megszünteti a 65 éven felüli nyugdíjas bérletesek kedvezményét is. Ahogy várható volt, szurkolói részről óriási volt a felháborodás, a drukkerek pedig az ilyenkor kedvenc bűnbakjaikat vették elő: a turistákat és a „divatdrukkereket”, akiket szerintük a vezetőség favorizál az ilyen lépésekkel.
A szurkolók dühe érthető, a tiltakozásuk azonban nem várt reakcióba ütközött. A csapat edzője, az Ausztráliából származó Ange Postecoglou ugyanis megvédte a külföldről érkező drukkereket. Postecoglout a csapata Fulham elleni mérkőzése előtt kérdezték a sajtótájékoztatón a meccsre járó turistákról, ő pedig saját példáját hozta fel a védelmükben.
"Ha így nézzük, valószínűleg én is műanyag drukker és turista vagyok, mert a világ másik feléről jöttem. Óriási a szenvedélyem a foci iránt, ha pedig láthattam Premier League-meccset a helyszínen, az rengeteget jelentett számomra. Szóval szerintem ez a jelző nem igazságos velük szemben, csak azért, mert máshol élnek a világban. Ezeknek a csapatoknak világszerte és Anglián belül bárhol vannak drukkereik, akik nem tudnak minden meccsre úgy kimenni, mint a helyiek.”
Az edző szerint a helyi szurkolóknak inkább arra kéne törekedniük, hogy ezekkel a drukkerekkel megismertessék a helyszíni meccsnézés varázsát, hiszen ugyanolyan szenvedélyesek a foci iránt, mint ők. Akkor is, ha újak a sportban.
„Talán csak két éve kezdték el nézni a focit, ki tudja? Ez azonban szerintem nem értékeli le őket szurkolóként.”
picture

Ange Postecoglou

Fotó: Getty Images

Postecoglou szerint a fontos az, hogy a klubok megtalálják az egyensúlyt abban, hogy egyszerre szolgálják ki a világ minden tájáról érkező drukkereiket.
„Tudom, hogy vannak szenvedélyes Spurs-drukkerek Ausztráliában is, pont olyan rajongók, mint az itteniek. Nem itt élnek, nem tudnak meccsre járni, nem vesznek bérletet. Igazából olyan ausztrál barátom is van, aki vesz bérletet, még úgy is, hogy csak néhány meccsre tud kijönni, mert ennyire szenvedélyes. Szerintem amíg a célod egy futballklub növekedése, meg fogod találni az egyensúlyt.”
A Tottenham ebben a kérdésben valóban komoly egyensúlyozásra kényszerül, hiszen a csapat bérletárai így is az egyik legdrágábbak a Premier League-ben. A klub egyszerre próbálja megtölteni az új stadionját a zömmel helyi középosztályhoz tartozó törzsszurkolóival, és kihasználni a csapat a riválisoknál gyorsabban növekvő ázsiai szurkolóbázisában rejlő lehetőségeket.
A csapat nemzetközi népszerűségének növekedése az utóbbi években az európai kupákban elért szép eredmények miatt is robbant be, a visszatérés a Bajnokok Ligájába pedig ennek is újabb lendületet adhatna. A Spurs ettől nincs is messze, hiszen jelenleg ötödik helyen állnak a Premier League tabelláján, a szombati, Fulham ellen elszenvedett sima 3-0-s vereség ellenben még nagyon fájhat, ha szerencsétlenül alakulnak a dolgok a szezon végén.
A drukkerek pedig akkor lesznek csak igazán elégedetlenek.
Forrás: ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés