Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hová tűnt a Manchester United nyári csúcsigazolása?

Németh Dániel

Publikálva 27/10/2021 - 20:11 GMT+2

A tehetséges angol szélső nagy reményekkel került Manchesterbe, ám a rajt felér egy rémálommal.

Jadon Sancho - fotó: Oli Scarff

Fotó: AFP

Ezen a nyáron a Manchester United két nagy hiányposzton, a védelem közepén és a támadósor jobb oldalán is jelentősen erősödni tudott – papíron legalábbis. Jadon Sancho teljesítménye ugyanis egyelőre jelentősen elmarad a várakozásoktól.


Múlt héten a Manchester United súlyos, 5-0-s vereséget szenvedett a Liverpooltól, és ugyan Ole Gunnar Solskjaer egyelőre megtarthatta az állását, az eredménykényszer egyre nagyobb nyomást helyez rá. A norvég magabiztosan nyilatkozott, és a szavaiból az derül ki, továbbra is hosszabb távban gondolkodik, például úgy fogalmazott: „túl közel vannak, hogy most adják fel”, ezzel utalva arra, hogy csapatával fokozatosan tudott javítani az eredményeken.

Csakhogy az MU mostani szezonban mutatott teljesítményét, és pláne a Liverpool elleni mérkőzést látva finoman szólva is kétséges, mennyire van közel az elithez és a hőn áhított győzelmekhez.

Ezen a nyáron egészen komoly neveket szerződtetett a klub, köztük olyan bajnokokkal, mint Cristiano Ronaldo és Raphaël Varane, illetve azzal a Jadon Sanchóval, aki évek óta a manchesteriek kívánságlistájának legtetején szerepelt. Az angol válogatott szélső a Dortmundban elképesztő számokat produkált, ráadásul kiválóan játszott a jobbszélső pozícióban, amely évek óta hiányposztnak számított a Manchester Unitednél.
A klasszikus win-win szituációt aztán gyorsan megváltoztatták az átigazolási időszak utolsó órái, amikor sikerült meggyőzni Ronaldót a visszatérésről; akár azt is mondhatnánk, ezzel mintegy zárójelbe téve az előző évek építkezését. Szó sincs arról, hogy a portugál ne volna a mai napig kiemelkedő támadó, de az már a leigazolása napján is kétséges volt, szüksége van-e rá Solskjaernak, és hogyan tudja a norvég valamennyi kulcsjátékosát a kezdőben elhelyezni.
Ronaldót a Juventusnál sehogyan sem tudták meggyőzni az edzői arról, hogy neki középcsatárt kellene játszania, ezért Maurizio Sarri és Andrea Pirlo egyaránt kénytelen volt öszvérmegoldásokkal kísérletezni. (Túl azon, hogy a torinóiaknak a CR-problémán jócskán túlmutató hiányosságaik is voltak.) Solskjaer ezt a lépcsőt sikeresen megugrotta, Ronaldo a 4-2-3-1-es játékrendszer ékcsatáraként futballozik többnyire, viszont szinte mindenki másnak megváltozott a szerepköre.
Az idény legelején még középcsatárként számon tartott, és egyébként kimondottan ígéretesen futballozó Mason Greenwood visszakerült a jobbszélre, Bruno Fernandesnek az előző évekhez képest sokkal kötöttebb lett a szerepköre, Paul Pogba pedig visszarendelték a középpálya közepére, ahol akkor tud csak hatékony lenni, ha van mellette egy társ, aki biztosítja a területeket mögötte. Sancho pedig átkerült a balszélre, ami ugyan feküdhet neki, de azon a poszton ott van Marcus Rashford is.
picture

Jadon Sancho és Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Kétségtelenül nem egyszerű a helyzet, ám az is látványos, mennyire nem tudott mit kezdeni egyelőre Sanchóval Solskjaer: az angol szélső 11 mérkőzés alatt sem gólt, sem gólpasszt nem ért el új csapatában. Sokan még a képességeit is elkezdték megkérdőjelezni, de ezeket a felvetéseket épp az egyik rivális edzője cáfolta meg. „Jadon Sancho világklasszis tehetség. Minden megvan benne, ami ahhoz szükséges, hogy a világ egyik legjobb játékosa legyen a jövőben” – mondta Jürgen Klopp.
Ahhoz viszont, hogy ez a tehetség előtörjön, tudnia kellene, hogyan helyezkedjen labdával és labda nélkül; szükség lenne egy olyan játékrendszerre, amely képes finomhangolni ezeknek a sztároknak a mozgását. Sancho helyzete némileg hasonlít Donny van de Beekére, aki egészen kiváló futballistának tűnt az Ajax tűpontosan megszervezett passzjátékában, a Manchester Unitednél viszont ezek hiányában elmaradtak tőle a varázslatos megoldások.
A csapatépítésnek szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy jó játékosokat igazolnak, legalább annyira meghatározó, mit gondolnak az edzők a játékról. Greenwood kapcsán gyakran kiemelik, hogy nem tud letámadni, ám ez egy 19 éves játékos esetében fejleszthető képesség, vagyis tudna ő, ha megtanítanák neki. Sancho leigazolásának ráadásul épp az lehetett volna az egyik fő következménye, hogy ezt a fejlődési szakaszt felgyorsítsák, Dortmundban sokat lépett előre a labda nélküli fázisokban.

Olyannyira, hogy az előző három Bundesliga-szezonban ott volt az 50 legjobb játékos között a támadóharmadban bemutatott nyomásgyakorlások tekintetében.

Ebben a szezonban a manchesteriek rendelkeznek a legkevesebb nyomásgyakorlással a Premier League-ben, a támadóharmadban pedig csak a Newcastle ért el szerényebb statisztikákat. Lassan és szervezetlenül lépnek fel, ezért igen könnyedén át is játsszák a Solskjaer-csapat középpályáját. Fontos leszögezni, hogy nem az intenzitással van probléma, mert a United az élmezőnyben van az intenzív sprintek terén, egyszerűen a kohézió hiányzik a letámadásokból.
picture

Jadon Sancho

Fotó: Getty Images

Gyakori látvány, hogy valaki üldözőbe veszi a labdás embert, majd a kezével integet a társainak, amikor látja, hogy senki sem tartott vele. Ezek a szerepek aztán már lehet, hogy a következő pillanatban felcserélődnek. Bár a letámadás csak lazán értelmezett jelenség Manchester vörös részén, Solskjaer a támadó felfogású játék mellett letette a névjegyét, és nehéz ésszerű okot találni amellett, hogy ez miért ne feküdhetne Sanchónak.
Lucien Favre Dortmundjában éveken át a 4-2-3-1-es játékrendszerben futballozott kiválóan; megvan a sebessége a védelem mögötti befutásokhoz, használni lehet a befejezéseknél és remek adottságai vannak az egy az egy elleni szituációkhoz. Taktikai érettségét bizonyította, amikor a pálya szélén maradt, ezzel megnyitva a lehetőséget a gyors kettő az egy elleni szituációk előtt, de a tizenhatoson belüli betöréseket is az erősségei közé lehet sorolni.
Esetében kulcsfontosságú a jobbhátvéddel való összhang, olyan társra van szüksége, aki képes túltölteni a széleket, előkészítve a területet. A Dortmundban szárnyvédőt játszó Achraf Hakimivel kiváló kapcsolatot épített ki a 3-4-3-as játékrendszerben, amit az inkább védekezésben hasznos Aaron Wan-Bissakával nehezebb lesz kialakítania. Ezek a kapcsolatok egyszerűen hiányoznak, hiába mozog be az üres területre, nem kapja meg a labdát, és a cseleivel sem megy sokra, ha a megfelelő minták nélkül nincs előtte terület.
Sancho az előző három szezonban 37 gólig és 41 gólpasszig jutott a Bundesligában, aminél csak Robert Lewandowski működött közre több gólban ebben az időszakban. Normál esetben egy ilyen játékos ajándék az edzőnek, a Manchester Unitednél azonban nem így érződik. „Sancho jelenleg a csapat aktuális teljesítményének az áldozata” – mondta Gary Neville. „Az ember azt szeretné, hogy egy ilyen játékos rendezett csapatba kerüljön.”
Nagy kár, hogy a Manchester Unitedre jelenleg egyik sem igaz: rendezettség és csapat sincs.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés