Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába hatalmas a tét, Guardiola és Klopp sem érzi úgy, hogy nyomás alatt lennének

Németh Dániel

Publikálva 21/05/2022 - 18:21 GMT+2

Pep Guardiola szerint úgy kell felfogni az Aston Villa elleni bajnokit, mint egy átlagos mérkőzést, és el kell felejteniük, miért lépnek pályára. Jürgen Klopp szerint pedig nincs veszítenivalója a Liverpoolnak, ezért az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára.

Pep Guardiola, Jürgen Klopp

Fotó: AFP

Az utolsó fordulóban dől el az angol labdarúgó-bajnokság, a Manchester Citynek és a Liverpoolnak is a győzelemre kell játszania.
Amennyiben Riyad Mahrez értékesíti a büntetőt a West Ham United elleni mérkőzésen, a Manchester City már meg is ünnepelhette volna története nyolcadik bajnoki címét. Łukasz Fabiański azonban kifogta a lövést, maradt a 2-2, így az utolsó forduló eredményei döntenek arról, ki lesz az első a Premier League-ben. A képlet egyszerű: ha a Manchester City legyőzi az Aston Villát, nincs miről beszélni, ám ha pontot veszít az utolsó körben, a Liverpool pedig győz, utóbbi lesz a bajnok.
Papíron a Manchester City nyilvánvalóan jóval esélyesebb a Steven Gerrard vezette Aston Villánál, ekkora tétnél azonban közel sem annyira egyszerű érvényesíteni a papírformát. Ki ne emlékezne például a Premier League-éra első citys bajnoki címére, amit szó szerint az utolsó pillanatokban szerzett meg a csapat Sergio Agüero (rengeteg óval) találatával? Pep Guardiola szerint azonban el kell felejteni, hogy miért lépnek pályára, és egyszerűen csak a meccsre koncentrálni.
„Azt mondtam a játékosoknak, hogy ez is csak egy meccs, arra kell koncentrálni, és lehetőleg nem rágódni a következményeken, hogy mennyire boldogok lesznek a győzelem esetén, illetve mennyire szomorúak, ha kikapunk. Ez is csak egy meccs, és nekünk azon kell gondolkoznunk, hogy mit kell tennünk az Aston Villa legyőzése érdekében. Persze, lehet azon gondolkozni, hogy egyel több vagy kevesebb címed van – ez kétségtelenül fontos, mindenki tudja – de végtére is, ez csak egy meccs.”
Vajon Watkins vagy Ings játszik, esetleg mindkettő? Douglas Luiz védekező középpályást játszik, vagy háromfős középpálya lesz? McGinnt kitolják szélre, vagy nem? Ezzel kell megbirkóznunk holnap, ezeken kell gondolkoznunk, amennyiben nyerni szeretnénk.
Guardiola azt is hozzátette: segíthet a csapatának, hogy történelmileg ritkán voltak ebben a helyzetben, ezért kevesebb az elvárás is. „Klubként nem sokszor voltunk ebben a helyzetben, szóval, ha már itt vagyunk, idegesnek vagy feszültnek kell lennünk? Nem, egyáltalán nem. Ki kell menni, élvezni a meccset, a pillanatokat. Időnként szenvedni fogunk, de ha gólt is kapunk, menni kell tovább, újra és újra próbálkozni. Csekély tapasztalataim szerint ez a hozzáállás segít ezekben a helyzetekben.”
picture

Jürgen Klopp vs. Pep Guardiola

Fotó: Getty Images

2019-ben már volt egy kísértetiesen hasonló versenyfutás a két csapat között, akkor a Manchester City egyetlen ponttal megelőzte a Liverpoolt, majd három hétre rá a Klopp-csapat megnyerte a Bajnokok Ligáját. Jürgen Klopp a fordulót megelőzően rá is mutatott erre, szerinte semmilyen negatív hatással nem lesz a játékosaira, amennyiben ismét a City mögé szorulnak. Sőt: a tapasztalatai szerint a vereségeit követően mindig erősebben tértek vissza a játékosai.
A 2019-es meccs után is elfogadtam a helyzetet. A tiszteletkör alatt Trent mellett álltam. Mindkettőnk arcán mosoly volt, mert nagyszerű szezont futottunk. Bármi is történik vasárnap, nem felejthetjük el, hogy ez egy fantasztikus idény volt.
„Karrierem legnagyobb vereségeit követően értem el a legnagyobb sikereimet. Mindegy, hogy a Mainznál voltam, vagy bárhol máshol. Még a Mainznál tapasztaltam meg, amikor nem sikerült feljutnunk, és nagyon szomorúak voltunk, hogy 20 ezer ember várt ránk otthon. Azon a napon kellett kiállnunk, amikor elvesztettük a Bundesligáról szőtt álmokat. Akkor jöttem rá, hogy ha szerintük ez így rendben volt, akkor mi is továbbléphetünk. A szurkolók reakciója fontos, és a vasárnaptól függetlenül nem fogunk megállni.”
Próbálkozni fogunk. Igen, nekünk van a legerősebb ellenfelünk a világon, és ezért kár, de ott vagyunk a nyakukon, ami viszont elég nagy dolog. Szóval meglátjuk.
Klopp azt is hozzátette: szerinte a történelmi quadruple ellenére nincs extra nyomás a csapaton, mivel – ellentétben a PL-ben a Cityvel – nem a saját kezükben van a sorsuk. „A többi csapatra nehezedő nyomásról nem beszélhetek, rajtunk azonban nincs. Tudjuk, hogy nyernünk kell, de ez már egy ideje így van. Amennyiben van veszítenivalód, az nyilván megváltoztatja a helyzetet, nekünk azonban nincs.”
Külön pikantériát ad a City meccsének, hogy az Aston Villát a Liverpool-legenda Steven Gerrard irányítja. Klopp azonban nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget. „Ha én segíthetnék a Dortmundnak vagy a Mainznak, az nekem extrám motiváló lenne, de nem én játszom. És Stevie sem lép pályára. Kár ezért, sokkal nagyobb, minthogy én nem vagyok a pályán. Stevie 100%-ban komolyan fogja venni, nem fogom emiatt hívogatni.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés