Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hat ok, ami miatt a Manchester United megverheti a City-t a vasárnapi derbin

Sergő Z. András

Frissítve 06/03/2022 - 15:20 GMT+1

Vasárnap este Manchester City – Manchester United városi rangadóval zárul a Premier League 28. fordulója, amelynek egyértelmű esélyese a listavezető Manchester City. Pep Guardiola csapata egy meccsel kevesebbet játszva is 3 ponttal vezeti a tabellát, és a bajnoki cím elsőszámú várományosa. Mondunk azonban néhány okot, ami miatt Manchester piros fele reménykedhet.

A derbi mindig ünnep a szurkolók számára

Fotó: Eurosport

1. A United hagyományosan jó az Etihad stadionban
Bár az elmúlt években a City uralta a manchesteri futballt, az utóbbi időben nem volt minden rendben, amikor a United az Etihadba látogatott. A Vörösök az utolsó három látogatásuk alkalmával nyertek a bajnokságban és a kupában is, és az utolsó ötből négyszer szintén nyerni tudtak.
Ennek számítania kell valamit. A United ezeken a korábbi alkalmakon is kevésbé esélyesként lépett pályára, és mindig megfelelt a kihívásnak, akár egy csúnya 1-0-s győzelemmel, akár egy 2-0-s hátrányból fordítva.
Emellett a vendégszektor – mint általában – most is tele lesz. Hallatni fogják a hangjukat, ahogyan azt az elmúlt hetekben az Elland Roadon és a Wanda Metropolitano Stadionban is tették. A 12. ember kulcsfontosságú lesz.
2. A derbik lélektana
Bármi megtörténhet, nem igaz? Igen, a City jelenleg szárnyal, és olyan helyzetben van, amiről a United csak álmodhat, de a derbi napján semmit sem lehet kizárni.
Ahogy fentebb említettük, semmit sem lehet biztosra venni, amikor ez a kettő találkozik, és a forma tabella ilyenkor legtöbbször széttépve kerül a legközelebbi kukába.
Ki gondolta volna például, hogy a City 2011 októberében, amikor hazai pályán a United addig még a szezonban veretlen volt, 6-1-re nyer? Senki.
3. A Tottenham megmutatta: nem lehetetlen
Minden tisztelet a Tottenham Hotspuré, de ebben a szezonban eddig nem sok sót ettek. A Unitedhez hasonlóan az utolsó Bajnokok Ligája-helyet üldözik, szurkolóik két hete az Etihadba utaztak, kétségtelenül egy újabb vereséget várva a hat nagy ellenféltől.
Igazi, váratlan Premier League-módra azonban kiváló idegenbeli teljesítményt nyújtva 3-2-re nyertek. Bár mindezt drámai módon, sokak szerint vitatott góllal, és mindössze 29 százalékban birtokolták a labdát, de Antonio Conte elképzelését tökéletesen végrehajtották.
picture

Mahrez késői gólja ellenére sem szerzett pontot a City a Spurs ellen

Fotó: Eurosport

A United hasonló teljesítményre képes.
4. Anthony Elanga
Fiatal. Rettenthetetlen. Energikus. Anthony Elanga élvezni fogja, hiszen először kóstolhat bele egy manchesteri derbibe.
Hasonlóan ahhoz, amikor Marcus Rashford 2016 márciusában először élte át ezt az élményt, valószínűleg Elanga lesz az a játékos, akiben a United szurkolói az inspiráció reményében csillogó szemekkel fognak gyönyörködni. Az Atletico és a Leeds ellen szerzett gólok után a szélső ereiben önbizalom fog csordogálni.
picture

Elanga

Fotó: AFP

Kulcsszerepe lesz abban, hogy a United megpróbálja majd az ellentámadásokban megsebezni a City-t. Valamint benne van a levegőben, hogy az első alkalom egy mesés pillanatot is tartogathat.
5. Ruben Dias hiánya
Nehéz gyenge pontot kiszúrni a City csapatában. Ruben Dias elvesztése a derbi előtt azonban biztosan érződik a házigazdáknál.
Ez minden bizonnyal csak növelheti a United győzelmi esélyeit. Dias gyakran az az ember, aki a City védelmét összetartó ragasztóanyag, és nagyon fog hiányozni. De mivel valószínűleg John Stones ugrik be, és Aymeric Laporte mellett áll majd fel, a City továbbra is erős marad, még ha nem is olyan erős, mint amilyennek szeretné.
6. Hajsza a győzelemért
A Liverpool tegnap esti szombat esti győzelmével továbbra is ott liheg a City nyakában a tabella élén. Természetes, hogy Guardiola csapatában lehet némi idegesség. A címvédőnőnél nincs hibázási lehetőség, és a Spurs elleni vereség is megmutatta, hogy megtapasztalhatnak egy-két kudarcot. Sokan a 2018-19-es nagy hajszát vizionálják, akkor azonban mindkét csapat megnyerte mindegyik mérkőzését a tavaszi hajrában.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés