Az év egyik legjobb mérkőzését láthattuk.

Rengeteg közhelyet szoktak felhozni, amikor a Premier League-et a világ legjobb bajnokságának nevezik, de ha olyan 90 percet látunk – és Pep Guardiola is ezt mondta -, mint vasárnap a Liverpool-Manchester City rangadón, akkor ezzel nehéz vitatkozni.
A Pool és a City megmutatta, miért lehet minden eddiginél izgalmasabb a PL bajnoki címéért folytatott harc. Guardiola csapata tűnt jobbnak, az első 45 perc abszolút róluk szólt, Phil Foden szétszedte a hazaiak védelmének jobb oldalát, James Milnert.
Világbajnoki-selejtező UEFA
Tom Bradyhez hasonlították a ManCity Aranylabdára jelölt, 21 éves Eb-ezüstérmes középpályását
12/10/2021 15:25
Pep csapata nyerhetett volna, talán az lett volna a játék kép alapján az igazságosabb eredmény, de a 2-2-es döntetlen, amit kiharcoltak, a körülményekhez képest győzelemnek fog tűnni később. "Elégedett vagyok" - erősítette meg ezt a meccs után Guardiola.
Pedig a Liverpool szerezte meg kétszer is a vezetést. Egy borzalmas első félidőt túlélve előbb Sadio Mane, majd Mohamed Salah zsenialitása révén jutottak előnyhöz. Kilenc perccel a vége előtt már szinte az övék volt a meccs, de a City nem véletlenül bajnoki címvédő, és amikor Guardiola csapatának szüksége volt a válaszra, meg egy kis szerencsére, akkor meg is kapták azokat. Kevin De Bruyne egyenlítő góljával meglett az egy pont.
A City uralta az első félidőt, de a Liverpool a szünet után erős támadójátékkal válaszolt. Kezdő jobbhátvédjük nélkül a Vörösök 45 percen keresztül nehézkesnek és kapkodónak tűntek. Jól kezdtek, de képtelenek voltak megtartani a labdát, és hálásak lehettek Alisson két remek beavatkozásáért, hogy akkor még megakadályozta Fodent - ki mást? - a gólszerzésben.
Mindkét oldalon voltak lehetőségek, mindkét oldalon voltak hibák. Még 2-2-es állásnál is Rodri figyelemre méltó, gólvonalon bemutatott látványos blokkolása kellett ahhoz, hogy Fabinho ne tudjon győztes gólt szerezni. A másik oldalon Andy Robertson állta a sarat, és megakadályozta, hogy Gabriel Jesus megszorongassa.
Ennyire kicsi a különbség a két fél között, és ennyire kicsi lesz a differencia a bajnoki címért folyó versenyben is. A Liverpool, a City és a Chelsea személyében három nehézsúlyú versenyző van a ringben, és talán Cristiano Ronaldót és a Manchester Unitedet sem hagyhatjuk figyelmen kívül, még akkor sem, ha a legutóbbi formájuk azt sugallja, hogy még mindig egy osztállyal lejjebb vannak a többieknél. És nem csak a pályán, a kispadon talán még nagyobb a minőségbeli szintkülönbség.

Bernardo Silva (jobbra) is nagyszerűen játszott

Fotó: AFP

A Citynél egyszerre volt a pályán a remeklő Bernardo Silva, Kevin De Bruyne, Jack Grealish, Phil Foden és Gabriel Jesus - így együtt a világ talán legerősebb támadószekciója. Az volt a kérdés, hogy a Liverpool meddig bírja ennek az ötösnek a nyomását. Nos, bírták annyira, hogy ne kapjanak ki.
A Trent Alexander-Arnold hiányával kapcsolatos, a mérkőzés előtti aggodalmak beigazolódtak, mert bár James Milner elképesztően alázatos, szinte minden poszton bevethető futballista, de a veterán játékosnak az óriásit focizó Foden végig nagyon nehéz meccset okozott. Milner ráadásul 1-1-es állásnál megúszta Paul Tierney játékvezető második sárga lapját, pedig tényleg ki kellett volna állítani az ominózus, Bernardo Silvával szemben elkövetett szabálytalanságánál.
"Ez egy sárga lap. Ez egy sárga lap. Ez egyértelmű." - mondta Guardiola a Sky Sportsnak. "De ez az Anfield, ez lenne az Old Traffordon is. A mi helyzetünkben egy City-játékost kiküldenének. Ez egyértelmű. Ez egy második sárga volt."

Guardiola két tűz között

Fotó: Getty Images

Ugyanezen a vonalon folytatta a BBC Radio 5 Live-nak nyilatkozva.
"Sárga lap volt, túl nyilvánvalóan" - folytatta. "Tudom, hogy a játékvezetők számára nem könnyű az Anfielden és az Old Traffordon fújniuk - nagy a nyomás mindenkin. A futball az érzelmekről szól, de nyilvánvaló, hogy ez az eset sárga lapot érdemelt volna."
A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón bővebben is kifejtette a pillanat jelentőségét.
"Fel kellett mutatnia a sárga lapot nekem a tiltakozásért, de előtte fel kellett volna mutatnia a másodikat Milnernek. Ez nem jelenti azt, hogy nyerünk a Liverpool ellen az Anfielden, de nyilvánvaló, hogy Jamesnek meg kellett volna kapnia a második sárgát."

Jürgen Klopp és Pep Guardiola

Fotó: SID

A Liverpool főnöke, Jürgen Klopp Arsene Wenger könyvéből vett példát, amikor az esetről kérdezték.
"Pep egy kicsit felháborodott ezen" - mondta a Sky Sportsnak. "Én nem láttam a szitut, de láttam Pep reakcióját. Nem tudtam pontosan, hogy miért tette ezt. Milly [Milner] hihetetlenül jól lehozta az első félidőt, nem könnyű védekezni ilyen srácokkal szemben."
A klubok honlapján aztán persze bővebben is értékelte a két menedzser a rendkívül színvonalas mérkőzést.
Jürgen Klopp hosszan nyilatkozott:
"Elég izgalmas meccs volt, két nyilvánvalóan teljesen különböző félidővel. Hála Istennek, hogy két félidő volt, mert az első pontosan olyan volt, mint amilyet a City ellen nem szabad csinálni, a második félidő pedig pontosan olyan volt, mint amilyet a City ellen kell csinálni.
Bátrak, agresszívek lettünk, tele elszántsággal, készen álltunk arra, hogy kis helyeken játszunk, megjátsszuk az extra passzokat, kihasználjuk a pálya szélességét. Még két jó félidővel is voltak olyan meccsek, amikor nem nyertünk a City ellen. A mostani első volt talán a legrosszabb, amit eddig játszottunk ellenük, de a második félidő, az már mi voltunk.

Salah zseniális gólt szerzett

Fotó: Getty Images

Hatalmas problémákat okoztunk nekik a második félidőben, nagyon benne voltunk a játékban, csodálatos gólokat lőttünk. Az első gól egy nagyszerű ellentámadásból született, labdaszerzés, két passz, Sadio remek helyzetben volt, remekül fejezte be.
A második gól? Csak a világ legjobb játékosai lőnek ilyen gólokat. Mivel ez a klub soha semmit nem felejt el, az emberek még nagyon-nagyon sokáig fognak erről a gólról beszélni, 50 vagy 60 év múlva is, amikor visszaemlékeznek erre a meccsre."
Pep Guardiola sem aprózta el:
"A Premier League a világ legjobb bajnoksága. Mindkét csapat győzni akart, és tett is ezért. Nagyon elégedett vagyok a játékunkkal, az eredményen nem tudunk változtatni. Ahogyan a Stamford Bridge-en, Párizsban és itt játszottunk, az mutatja, hogy nagyszerű csapat vagyunk. A Liverpool pedig világ három legjobb gárdája közül az egyik.
Nem kaptunk ki, de a döntetlen jó, csak folytatnunk kell ezt a szintet. Imádkozom, hogy a játékosok épségben térjenek vissza a nemzetközi szünetről.

Kevin de Bruyne szerezte a City második gólját

Fotó: Getty Images

Az első félidőben egyetlen esélyük sem volt. De a második félidőben tudtuk, hogy lesznek helyzeteik, de ahogyan reagáltunk, az zseniális volt. Ahogyan az első félidőben és az utolsó 15 percben játszottunk, az megsemmisítő és nagyon jó volt.
Miután 1-0-ra vezettek, játékban maradtunk, és kétszer is visszajöttünk a meccsbe, hihetetlenül elégedett vagyok."
Az edzőt Bernardo Silva sziporkázó formájáról és Phil Foden klasszis teljesítményéről is kérdezték.
A portugál ismét ragyogott a Citynél, róla így nyilatkozott Guardiola: "Vannak olyan teljesítményei, amelyekről nem kell beszélni, csak nézni. A teljesítménye önmagáért beszél. Nagyszerű volt - nagyszerű játékos és kivételes ember."
Fodenről pedig ezt mondta a City mestere: "Phil különleges játékos, ezt tudjuk. Szerencsére visszatért, fantasztikus játékos, de nem csak ő, Rodri is fantasztikus volt ma."
via goal.com, bbc.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Premier League
Guardiola jól megvan csatár nélkül, most mégis megoldhatná a gondjait egy
03/10/2021 15:02
Premier League
Klopp kritizálta a Premier League új, vörös zónás országokra vonatkozó karanténelőírásait
02/10/2021 15:20