Volt már csapat Angliában, amelyik három győzelemre volt attól, hogy négy trófeát nyerjen egy szezonban, idén a Liverpool még közelebb kerülhet a bravúrhoz.
Lehetetlennek tartják, soha nem hajtották még végre, a Liverpool mégis küzd érte – ez a quadruple. Magát a kifejezést nehéz lenne magyarra átültetni, de röviden összefoglalva: ez az, amikor egy (jelen esetben: angol) klub egyetlen idényen belül megnyeri a BL-t és megcsinálja a hazai triplát (bajnokság + két kupa). Ennek természetesen az egyik feltétele, hogy legyen egyáltalán három hazai sorozat, a topligák többségében ugyanis a bajnoki versenyfutás mellett egyetlen kupát rendeznek.
Angliában azonban nagy hagyománya van az FA-kupának és az angol Ligakupának is, a történelem folyamán pedig akadt néhány csapat, amelyik megkísérelte összehozni a tökéletes szezont. Ebben az idényben a Liverpool előtt még adott a lehetőség, hiszen a Ligakupát már megnyerte Jürgen Klopp csapata, a Bajnokok Ligájában és az FA-kupában döntőt játszhat, a Premier League-ben pedig két pont a hátránya az éllovas Manchester Cityvel szemben négy fordulóval a vége előtt.
Labdarúgás
A gyári melósok panaszkodjanak, ne ők – üzente Kloppnak és Guardiolának az UEFA elnöke
TEGNAP 12:19
Szigorúan a naptárat figyelve már most rekordot döntött a Liverpool, hiszen korábban egyetlen csapat, a 2006/07-es Chelsea lépett pályára úgy májusban, hogy mind a négy sorozatban érdekelt volt. José Mourinho csapatát a Bajnokok Ligája-búcsú ütötte ki a nyeregből (később a bajnokság sem lett meg), a Liverpool viszont május 11-ig garantáltan megőrzi az esélyét (abban az esetben is, ha mindkét bajnokiját elveszíti közben).
Magára a történelmi négyesre 1960 óta van lehetőség, és összesen 15 klubnak nyílt meg rá az esélye ilyen-olyan formában. Furcsa módon ezen a listán nincs ott az a Manchester United, amely az 1998/99-es idényben összehozta minden idők egyik legjobb szezonját, megnyerte a BL-t, a PL-t és még az FA-kupát is. A négyesről szőtt álmokat azonban elég hamar, ’98 decemberében összetörték, a Ligakupában ugyanis kiejtette Sir Alex Ferguson csapatát a Tottenham.

Manchester United a Juventus ellen - 1999

Fotó: Getty Images

Természetesen Manchester vörös felén egy cseppet sem bánkódtak emiatt, hiszen már önmagában a triplázással történelmet írtak. Ferguson csapata egyébként 2009-ben járt a legközelebb ahhoz, hogy mind a négy trófeát bezsebelje, mindössze három győzelem választotta el az elképesztő sikertől. Ebben az évben a Premier League-et és a Ligakupát nyerte meg az MU, a BL-ben döntőbe jutott (ahol a Barcelona volt az ellenfél), az FA-kupában pedig a legjobb négy jelentette a végállomást.
Története során a Liverpoolnak 24-szer volt esélye a quadruple-re, ezek közül hét esetben nyert trófeát, további négy alkalommal összehozta a duplát, 1984-ben pedig a tripla is sikerült a bajnokság, a BEK és a Ligakupa megnyerésével. A mostani idény előtt azonban legfeljebb márciusig éltek a klub reményei, hogy négy trófeával zárja az évet. Érdemes megjegyezni, hogy a 2001-ben is triplázott a Liverpool, de abban az idényben az UEFA-kupában szerepelt, így a lista szempontjából nem mérvadó.

Az elfeledett küzdelem

Már az lenyűgöző, hogy a Liverpool egyáltalán kihúzta eddig, a neheze azonban csak most jön, hiszen a két döntő mellett a négy bajnokit is meg kell nyernie. Innen még az sem elképzelhetetlen, hogy egyetlen trófeával zárják az évet, és az utókorban nem igazán ragad meg ez a szezon, különösen, ha a Manchester City két sorozatban is megelőzi őket. Remek példa erre a 2007-es Chelsea, amely szintén közel járt a bravúrhoz, de már akkoriban is meglepően kevés szó esett erről.
Manapság nehéz úgy felmenni focis oldalakra, hogy ne jöjjön fel valamilyen formában a Liverpool szezonhajrája, a Mourinho-féle Chelsea kapcsán viszont egészen más volt a narratíva. Pedig az eredményekben kísérteties a hasonlóság: négy fordulóval a vége előtt három pont volt a hátránya a Manchester Uniteddel szemben, bejutott az FA-kupa döntőjébe, és még a BL-ben is megnyerte az elődöntős párharc első mérkőzését. A korabeli újságcikkek azonban elvétve említették a quadruple-t.

José Mourinho az FA-kupa-győzelmet követően

Fotó: AFP

Élénken élt ugyanis az a pletyka, miszerint Mourinho és Abramovich között egyre feszültebb a viszony, és a portugál a szezon végeztével távozhat. Végül szép lassan el is szálltak a remények: a bajnokságban az MU 0-2-ről felállva győzött az Everton ellen, míg a Chelsea 2-2-es döntetlent játszott a Boltonnal. Ezzel már csak matematikai esélyei maradtak a csapatnak, a BL-ben pedig büntetőkkel alulmaradtak a Liverpooll-lal szemben.

A Chelsea abban az évben az FA-kupát is behúzta, így két hazai címmel vigasztalódhatott, az edző és a tulajdonos közötti nézeteltérések pedig valósnak bizonyultak, szeptemberben Mourinho el is hagyta a Stamford Bridge-et.

Angliában a Bajnokok Ligája 1990-es bővítéséig viszonylag ritkán fordult elő olyan, hogy egy csapat több címet is meg tudott nyerni egy idényen belül, azóta viszont 20 szezonból 12-szer volt duplázó. Ebben az idényben azonban még arra is van esély, hogy szétosztják egymás között a nagyok a trófeákat: a Manchester City a bajnokságban előzheti meg a Liverpoolt, míg a Chelsea az FA-kupa döntőjében fut össze Klopp csapatával.

Egyszer a Burnley is közel került

Ha a Premier League és a Bajnokok Ligája előtti időkre megyünk vissza, a Burnley 1960/61-es idényét érdemes kiemelni – nekik egészen március 15-ig volt esélyük a tökéletes szezonra, a BEK-negyeddöntőben azonban kikaptak a Hamburgtól. Akkoriban jóval kevesebb esély volt a quadruple-re, mivel a BEK-ben kizárólag a bajnokok indulhattak, 1961 és 1971 között pedig nyolcszor is előfordult, hogy az európai kupainduló kihagyta a Ligakupát.
Az 1985 és 1991 közötti időszak is kiesik, mivel ebben az időszakban az angol klubok nem indulhattak az európai sorozatokban, a Liverpoolnak pedig még egy extra évet ki kellett hagynia. Azóta több korszakos csapat elvérzett, köztük Pep Guardiola 100 pontos Manchester Cityje, amely a harmadosztályú Wigantől kapott ki az FA-kupában. És bizony az Arsenal legyőzhetetlenjeit is megállították az FA-kupában a legendás 2003/04-es idényben.
Forrás: BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Premier League
Felbomlik a legendás támadótrió, Liverpoolban azonban már le is fektették az új alapokat
20/06/2022 18:03
Labdarúgás
Kihalóban vannak a valódi középcsatárok, pedig ez a nyár is igazolja, hogy lenne rájuk igény
19/06/2022 16:43