Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bejelzett a szponzor-riadó az Arsenal arcpirító veresége után

Nánási Antal

Publikálva 17/08/2021 - 15:31 GMT+2

Rögtön a Premier League pénteki nyitómérkőzésén megszületett a forduló meglepetése, miután az újonc Brentford hazai pályán legyőzte az Arsenalt.

BRENTFORD, ENGLAND - AUGUST 13: Albert Sambi Lokonga of Arsenal looks dejected after they concede their second goal during the Premier League match between Brentford and Arsenal at Brentford Community Stadium on August 13, 2021 in Brentford, England.

Fotó: Getty Images

A sokadik majd most szezonnak nekivágó Ágyúsokat a vereség és a mutatott játék miatt szokatlan helyről érte meglepően nyílt kritika.

A sportcsapatok finanszírozása általában jó üzlet a támogatónak, hiszen egy csapatnyi ember szaladgál egy pályán fel-alá hosszú időn keresztül, miközben a támogató logója/neve/mottója virít a szerelésén. Minthogy azonban a szponzorációs szerződéseket nem kabátgombokért kötik, a bőkezű adakozó általában valamilyen ellenszolgáltatást is kér a juttatás fejében. Ma már nem kelt különösebb meglepetést, hogy a tehetős futballkubok döntő többségét szponzorációs kapcsolatok kötik rengeteg ázsiai vagy épp közel-keleti vállalathoz. Ezt viszonzandó a Premier League csapatai például előszeretettel látogatnak hírverő mérkőzések erejéig a szponzor országába a nyári felkészülés alatt.
2018-ban az Arsenal új mezszponzori szerződést kötött, lezárva a korábbi időszakot, amely során a manapság többek között az AC Milant és a Real Madridot is támogató légitársasághoz kötötte. Az Ágyúsok mezén azóta a hétvégi szabadidős tanácsnak nem kifejezetten erős “Visit Rwanda” felirat szerepel, mivel az észak-londoni csapat támogatója a ruandai kormány lett. A topligákban párját ritkító jelenség, hogy egy csapatot közvetlenül egy külföldi ország kormánya támogat, a támogatás mögött vélhetően országimázs növelő szempontok rejlenek.
Kieran Tierney
Az Arsenal csapata finoman szólva sem mostanság éli legszebb időszakát: a csapat 2004-ben volt utoljára bajnok, az azóta eltelt 17 évben egy FA-Kupa- és egy Angol Szuperkupa-győzelem jelenti a megszerzett trófeákat. Az Arsene Wenger távozásával keletkezett menedzselési űrt azóta sem sikerült különösebben kitölteni, igaz, a vezetők bizalma egyelőre él a Mester korábbi játékosa, a menedzseri teendőket manapság ellátó Mikel Arteta irányába. A jelek szerint azonban a szponzor szerepében tetszelgő Ruanda kormányának nagyon nem tetszett a pénteki performansz, ennek pedig az ország elnöke révén élénk hangot is adott az afrikai ország.
Mint ismert, a Premier League 2021/2022-es idényének pénteki nyitómérkőzésén a 74 után ismét az élvonalba jutó Brentford 2-0-ra legyőzte az Arsenalt. Az arcpirító vereséget követően Paul Kagame, Ruanda 2000 óta hivatalban lévő elnöke intézett heves kirohanást a Twitteren az Ágyusok felé.
“Nem fogadhatjuk el a középszerűséget, ebbe nem tudunk belenyugodni. Egy csapatot úgy kell felépíteni, hogy az mindig a győzelemre törjön. Azt hiszem mindannyian tudjuk, hogy kinek a vállát nyomja a legnagyobb teher a vereség kapcsán, remélem ezt észleli és levonja a megfelelő következtetést. Elég volt!”
Habár a Twitter-bejegyzések sora nem nevezi nevén a fenti üzenet közvetlen címzettjét, a politikus nagy valószínűséggel az Arsena tulajdonló Kroenke-családra, konkrétan Stan Kroenkére gondolt. Az amerikai üzletembert finoman szólva sem hordozzák a tenyerükön a klub szurkolói, a Szuperliga-botrány kapcsán például konkrét tüntetéshullám indult a mielőbbi távozását sürgetve. A hírek szerint Daniel Ek, a Spotify zenei streaming szolgáltató svéd tulajdonosa be is jelentkezett a klubért, az amerikaiak azonban egyelőre elzárkóznak az eladástól.
picture

Paul Kagame

Fotó: AFP

Paul Kagame egyébként nem állt meg egyetlen bejegyzésnél, továbbiakban ostorozta az Arsenal játékospolitikáját, ugyanakkor dicsérve a Brentfordot, amely szerinte megérdemelte a győzelmet. Hivatalos reakció a klub részéről még nem érkezett a szponzori véleményre, nyilvánosan egyébként is valószínűtlen, hogy az Arsenal szembemenjen támogatójával. Az mindenesetre minimum elgondolkodtató, hogy mennyire vet jó fényt egy Arsenal-szintű klubra egy ilyen nyílt és előzmény nélküli támadás, ráadásul olyan csatornán keresztül érkezve, amelyhez támogatói szálak fűzik.
Forrás: Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés