A Barca hosszas keresés után csak talált vevőt, a brazil játékos az utolsó esélyét kaphatja, hogy valamit még kihozzon a pályafutásából.

Valószínűleg kijelenthetjük, hogy amikor Philippe Coutinho 2018 januárjában elhagyta a Premier League-et, nem ilyen visszatérésről álmodott. Négy évvel ezelőtt karrierje csúcsán a Liverpool húzóembere volt, majd úgy igazolt Barcelonába, hogy trófeákat nyerjen és a világ egyik legjobbja legyen.
Nem jött össze, finoman szólva sem. A futball történetének harmadik legdrágább igazolása – 142 millió fontos vételáránál csak Neymar és Kylian Mbappé került többe – úgy távozik (ismét, talán most végleg) a katalán csapattól, hogy örülhet, hogy egy középházi angol csapat lecsap rá. Nem sokan tekintenek előrelépésként a Barca után az Aston Villára, de Coutinho karrierjének most nagyon jól jön a váltás.
Labdarúgás
Aston Villa csapatát erősíti Coutinho
07/01/2022 12:49
Abban, hogy a Barcelona által meghirdetett nyílt vásáron a Villa csapatott le kölcsönnel és vételi opcióval a brazil középpályásra, nagy szerepe van a birminghami csapat jelenlegi menedzserének, Steven Gerrardnak. Ketten, amikor az angol még aktív játékos volt, két és fél idényt töltöttek együtt Liverpoolban, amik a brazil pályafutásának legszebb szezonjai voltak. Kérdés, az egykori játékostárs ki tudja-e hozni újra azt a formát Coutinhoból. Mélyre kell majd ásnia, az biztos.
A most 29 éves középpályás utóbbi évei ugyanis legfeljebb a megnyert trófeák miatt tudhatóak be bármennyire is sikeresnek. A Barcelonánál két bajnoki címet, két hazai kupát és szuperkupát nyert, sőt, egy Bajnokok Ligája-győzelem is került a neve mellé. Más kérdés, hogy utóbbi hogyan.
https://i.eurosport.com/2021/12/30/3278508.jpg
Az a BL-cím jól leírja Coutinho barcelonai kálváriájának történetét. Hiszen nem is a katalán csapattal szerezte, hanem azzal a Bayern Münchennel, akik egyetlen teljes, Spanyolországban töltött szezon után vették kölcsön, hogy aztán hiába segítse anyaklubja történelmi kiütésében (az emlékezetes 8-2) duplával a csapatot, az idény végén küldjék is vissza postafordultával.
Az azóta eltelt két szezonban a brazil sorsa még rosszabbra fordult. Mindössze 24 bajnokin szerepelt, de összesen is csak 30 mérkőzésen. Az utóbbi időben a Barcelona finoman szólva sem a fénykorát éli, mégis kiszorították olyan fiatalok, mint Nico, Gavi, Abdessamad Ezzalzouli vagy épp Yusuf Demir, legfeljebb csereként kapott szerepet.
Hasonló volt a helyzet a brazil válogatottban is. Bár novemberben némi meglepetésre meghívást kapott a világbajnoki selejtezőkre, előtte utoljára 2020 októberében szerepelt a nemzeti csapatban. Olyan posztriválisokkal, mint Vinicius Junior, Lucas Paqueta, Raphinha, Anthony, vagy Mateus Cunha, komoly formajavulásra lesz szüksége, ha újra keretbe akar kerülni.
A Villánál nyilván abban bíznak, hogy Coutinho rátalál a liverpooli önmagára és akkor ezzel sem lesz gond. Elvégre mégis volt oka annak, hogy a Barcelona annak idején (sok) raklapnyi pénz fizetett érte. A tehetséges vitathatatlan, fénykorában labdacipelései, tűpontos passzai és nagyszerű távoli lövései félelmetes ellenféllé tették. Ebben a formájában most is sokat lendíthetne Gerrard csapatán, ami Jack Grealish nyári távozása óta nélkülözi az ilyen szervező, egyben veszélyes befejező játékost.
https://i.eurosport.com/2022/01/08/3282315.jpg
Más kérdés, hogy hosszútávon Liverpoolban is kiderült, hogy jobban megy nélküle a csapatnak. Bár éveken át volt meghatározó ember, Jürgen Klopp rendszere igazán távozása után teljesedett ki. Nem véletlen, hogy hiába merült fel minden alkalommal, amikor a Barca megvált volna tőle, a ’pool sosem kérte vissza. Árából lényegében megvették a védő Virgil van Dijkot és a kapus Alissont, egyértelműen jó üzletet kötöttek.
Ettől függetlenül, ha újra formába lendül, Coutinho nagy erősítés lehet egy angol középcsapatnak, ha pedig újra legjobbját idézi majd, a téli átigazolási időszak legnagyobb fogása is lehet. Csak ez egy nagy ha.
Forrás: Goal
La Liga Santander
A Manchester United nem kéri Coutinhót, bármennyire is szeretné a Barcelona
08/12/2021 07:27
Premier League
Benítez kirúgása után még nem indult el felfelé az Everton, kikaptak az első meccsükön az új edzővel
19 ÓRÁJA