Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világ egyik legkegyetlenebb államának vezetőihez került a Newcastle United

Minich Réka

Publikálva 14/10/2021 - 22:10 GMT+2

Az új tulajdonos, a szaúdi herceg a világ egyik leggazdagabb klubjává tette a Newcastle-t.

Newcastle United supporters celebrate outside the club's stadium St James' Park in Newcastle upon Tyne in northeast England on October 7, 2021, after the sale of the football club to a Saudi-led consortium was confirmed. - A Saudi-led consortium completed

Fotó: Getty Images

Másfél éve húzódó vita végén a Newcastle United csapata új tulajdonosi körhöz került. A befektetők vezetője az a szaúdi herceg, akit többek között egy újságíró megölésének megrendelésével vádolnak.

2020 tavaszának egyik fő témája a Premier League-ben - a koronavírus mellett – a Newcastle United eladása volt. Mike Ashley több, mint egy évtizede használta ki az északi klubot a drukkerek legnagyobb elkeseredésére, de a potenciális vevőkkel kapcsolatban felmerült problémák miatt a Premier League nem engedte át az adásvételt.
Arról, hogy mik voltak a legnagyobb problémák, csak kevés információ került ki a nyilvánosság elé, de a hivatalos közlemények szerint nem látták biztosítottnak, hogy a legnagyobb tulajdonrészhez hozzájutni kívánó szaúdi állami beruházási alap (PIF) független lenne az állam vezetésétől. A Szaúd-Arábia által elkövetett emberi jogi bűncselekményekkel kapcsolatban nagy volt a hallgatás, sőt egyáltalán nem meglepő módon arról sem esett szó hivatalosan, hogy miképpen lehet egy klub legnagyobb tulajdonosa egy olyan személy, akiről bebizonyosodott, hogy egy újságíró meggyilkolását rendelte meg. Jamal Khashoggit a törökországi szaúdi konzulátuson ölték meg, majd holttestét feldarabolták. Később az ENSZ is bizonyítottnak találta, hogy a szaúdi herceg keze is benne volt az ügyben.
Jamal Khashoggi özvegye azóta a sajtó előtt is kifejtette, hogy mennyire megrázta az, hogy a férje gyilkosai Premier League-klubot vehettek:
„Nagyon csalódott vagyok. A halála óta csak azért küzdök, hogy igazságot szolgáltassanak Jamal meggyilkolása miatt, aztán hirtelen mindenki az ő gyilkosairól beszél és élteti őket. Úgy tűnik, hogy a Newcastle szurkolóit egyáltalán nem érdekli, mit követtek el az új tulajdonosok, őket csak a pénz izgatja. Szeretném őket emlékeztetni, hogy a pénznél sokkal fontosabb dolgok is vannak a világon. Minden angol embernek azt kéne üzenni, hogy egy ilyen bűn elkövetése után nem vásárolhatsz meg csak úgy egy angol klubot. Legalább Jamal emlékét tiszteljék meg ennyivel.”
2020-ban már úgy tűnt, hogy nem lesz semmi az ügyletből, de hirtelen a Premier League mégis átengedte a tulajdonosváltást. Joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben, hogy mégis mi változott, de mivel az üzleti ügyek szigorúan titkosak, ezért csak a PL hivatalos közleményére lehet támaszkodni, ami szerint jogi erővel bíró dokumentumokkal sikerült alátámasztani Szaúd-Arábia és a PIF egymástól való függetlenségét. Nehéz elképzelni, hogy mik lehettek ezek a papírok, miután a PIF tagjait csak a szaúdi király nevezheti ki és jelenleg is majdnem kizárólag csak miniszterek alkotják a befektetési alap vezetőségét.

Határ a csillagos ég, de előbb bent kéne maradni

A Newcastle drukkerei a St James’ Park előtt éjszakába nyúlóan ünnepelték, hogy megszabadultak Mike Ashley elnyomásától, és már a legnagyobb nevekről álmodoznak. A kedélyeket kicsit sem hűtötte le az egyik új tulajdonos, Amanda Staveley nyilatkozata, amiben türelemre intette a szurkolókat. Elmondása szerint egyelőre még semmi sincs kőbe vésve a jövőt illetően, de a tervek egyértelműen a bajnoki címről szólnak.
A szaúdi befektetők vagyonát ismerve a pénz biztos nem lesz akadálya ennek, de azért akadnak égetőbb problémák is a klubnál. Az idei szezonban még egyelőre győzni sem sikerült a Premier League-ben, a három döntetlennel mindössze a 19. helyen állnak bajnokságban. A menedzser valószínűleg már nem sokáig lesz Steve Bruce, de az még nem eldöntött, hogy sportigazgatót ki fognak-e nevezni.
A januári átigazolási időszakban nagy vonzereje nem lesz annak, hogy valaki a Newcastle-höz igazoljon. Tavasszal a cél szinte csak a bennmaradás lehet, az pedig szinte biztos, hogy a Szarkáknak nem olyan játékosokra van szüksége, akit csak a nagy fizetés motivál. Egyelőre korai arról beszélni, hogy mikor válhat a Newcastle az európai topklubok egyikévé, de az biztos, hogy mindenki nagy érdeklődéssel fogja őket követni, akár már a hétvégén a Tottenham ellen is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés