Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A futballra nem lehet olyan ötleteket ráerőltetni, mint amilyen a maoista mezőgazdaság volt”

Minich Réka

Publikálva 01/12/2021 - 19:40 GMT+1

Angliában a profi ligákban szereplő klubok szurkolói a kormány megbízásából április óta dolgoztak egy olyan javaslatcsomagon, amivel meg lehetne reformálni a klubok pénzügyeit. A javaslat elkészült, végül 47 konkrét ajánlással. A többségével majdnem mindenki egyetért, de azért akadnak olyanok is köztük, amik felverték az állóvizet.

Leeds United elnöke, Angus Kinnear

Fotó: From Official Website

A javaslatcsomag középpontjában természetesen a pénzügyek szigorúbb kontrollja került, ami nem is csoda, hiszen a közösségi ötletelés azután indult, hogy az Európai Szuperliga indítása hivatalosan is be lett jelentve. Azóta sok víz lefolyt a Temzén, a Szuperliga pedig dugába dőlt, de a kérdés maradt; mit lehet kezdeni a legnagyobbak és a kisebbek közti egyre növekvő financiális szakadékkal.
A Leeds United elnöke, Angus Kinnear igen furcsa helyet választott néhány felvetés kritizálására. A hétfő este lejátszott Crystal Palace ellen meccsre készült hivatalos beharangozófüzetben írta meg a kirohanását:
„A 47 javaslat nagy része tiszteletre méltó kezdeményezés, ami mögé mindenki be tud állni. A szurkolói konzultációk egyre fontosabb szerepe, a női szakág támogatása, valamint a sokszínűség növelése kétséget sem hagyhat, hogy kiemelt fontosságú. A két legfontosabb javaslat viszont egyszerre túl radikális és kivitelezhetetlen is. Az első egy külső, független társulat felállítása, ami a kényes ügyekben dönthet, a másik pedig, hogy a nagy klubok több pénzt osszanak vissza a piramis alján lévő kisebbek számára.
Fontos leszögezni, hogy itt több dolgot is összemostak, a fő motiváció pedig az volt, hogy ne történhessenek meg olyan dolgok, mint az Európai Szuperliga létrehozása, a Bury csődje, vagy a Newcastle United tulajdonosváltása.
A futball egy privát szektor és mindig is ebben a formában érte el az egyre nagyobb népszerűségét. Ha erre ráerőltetünk egy olyan filozófiát, mint a maoista mezőgazdaság (a „nagy ugrás” politikája az elmúlt évszázad egyik legnagyobb éhínségét okozta) volt Kínában, az tönkreteheti az egész rendszert.
A kisebb kluboknak nem arra van szüksége, hogy ajándékpénzből fújják fel a költségvetésüket, hanem arra, hogy a saját kereteiken belül felelősségteljesen tudjanak gazdálkodni.
Nemrég feljutott csapatként minket is megkérdeztek, hogy mit tudtunk volna kezdeni a potenciálisan kapott több pénzzel, de szerintem akkor is csak egy játékossal többet igazoltunk volna.”
picture

Leeds United elnöke, Angus Kinnear

Fotó: AFP

Kinnear kirohanására még Gary Neville is reagált, aki szerint igen képmutató ez az álláspont:
„Emlékszik még rá valaki, amikor a Leeds a Championshipben játszott és minden drukkerük azon izgult, hogy mi lesz a pénzügyeikkel, ha nem jutnak fel? 12 hónappal később meg itt tartunk, ez nagyon elszomorít. Szerintem ezzel az írással még a saját szurkolóik sem értenek egyet.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés