Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Kész vagy mindent feláldozni?” – avagy miért Jordan Henderson az év legjobb játékosa Angliában?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 24/07/2020 - 21:05 GMT+2

Sokat változott a kép ahhoz képest, amikor 2015 februárjában Henderson egy Európa-liga meccsen csapatkapitányként kis híján összeveszett Mario Balotellivel, hogy ki rúgja a büntetőt.

Fotó: Eurosport

Henderson bőven kapta a kritikákat az utóbbi években, ám az elmúlt 13 hónapban mindent megnyert a Liverpool kapitányaként. A héten a Futball Szakírók Szövetsége az idei Premier League-szezon legjobbjának választotta.

A „Milyen volt a heted?” kérdésre nem nehéz jól válaszolni, ha az embert Jordan Hendersonnak hívják. Szerdán a Chelsea elleni győztes meccs után átvette az Anfielden 30 éve várt bajnoki trófeát, majd pénteken megválasztották az év legjobb játékosának.
Ő a 12. liverpooli játékos, aki elnyerte ezt a címet. Ebben az évben Kevin de Bruyne-t, Marcus Rashfordot illetve két csapattársát, Virgil van Dijkot és Sadio Manét előzte meg. Hendersonnak csapatkapitányként azonban komoly érdeme van abban, hogy az előző szezon lefújása óta csapata megnyerte a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát, a klub világbajnokságot, és idén júliusban pedig az angol bajnokságot.
Az idén 30 éves középpályás több szempontból is szimbolizálja Jürgen Klopp csapatát: megszállott, elszánt, önzetlen és kíméletlenül következetes.
A vereség sosem elfogadható, de saját érdekeit is hajlandó a csapaté mögé helyezni. Végletekig alázatos.
„Hálás vagyok, de azt hiszem, nemcsak a saját nevemben fogadhatom ezt a kitüntetést. Az egész csapatot illeti a dicsőség, mert nélkülük én sem lennék most ebben a helyzetben. Ez a csapat jobb játékossá tett. Remélem, akik rám szavaztak, azok is érzik az egész csapat szerepét ebben.”
– mondta köszönőbeszédében.
Henderson a szezon túlnyomó részében 6-ost és 8-ast játszott Klopp középpályáján. Decemberben, a klub világbajnokság elődöntőjében azonban középhátvédet játszott a Monterrey ellen Katarban. De a Leicester elleni bajnokin a jobbhátvéd pozíciójában találta magát a sérült Trent Alexander-Arnold helyén.
Semmi hűhó, semmi kérdés. Ez Henderson alázata a csapat iránt.
picture

Adam Lallana, James Milner, Jordan Henderson, Andrew Robertson és Trent Alexander-Arnold a bajnoki trófeával.

Fotó: Eurosport

„Egész pályafutása során sokat kritizálták” – mondta róla Kevin Ball, aki még tizenéves korában volt edzője a Sunderlandben. „De mindez csak azért, mert mindig a csapatot helyezi maga elé. Hány játékos teszi meg ezt minden héten?”
Klopp szintén így gondolja.
„Ha közülünk bárki nem látja Jordan Henderson képességeit, azon nem tudok segíteni. Ő a tökéletes futballista? Nem. Ismerek bárkit is, aki az volna? Nem. Ő mégis hihetetlenül fontos nekünk? Igen. Kivételes játékos” – nyilatkozta róla a liverpooli menedzser még januárban.

Vezér a pályán és a pályán kívül

Volt a szezonban néhány emlékezetes jelenet. Ilyen volt például a Tottenham elleni egyenlítő találata októberben, különleges gólpassza a Bournemouth, a Norwich vagy leginkább a Manchester City ellen, és úgy általában novembertől februárig kiemelkedő teljesítményt nyújtott.
De ami sokkal fontosabb: a számok és az eredmények mellett a másokra gyakorolt hatása, hisz erős személyisége is meghatározó.
Ő vezette ki a Liverpoolt az árnyékból a fénybe.
Lelkesítő vezetésével a melwoodi edzések már olyan versenyhelyzetet teremtettek, és annyira inspirálóak voltak, mint más csapatok meccsei. Neki volt a legnagyobb hangja. Ő volt a „mérges ember”, ahogy Alex Oxlade-Chamberlain hívta őt, hiszen tudta magával rántani a csapattársakat.
Kész vagy arra, hogy feláldozz mindent? Ha igen, kövess engem!
Vezető szerepet nem csak a pályán vállalt. Simon Francis, a Bournemouth csapatkapitánya például „a kapitányok kapitányának” nevezte, miután a járvány alatti karantén idején élére állt a #PlayersTogether jótékonysági kezdeményezésnek. Külön Zoom-beszélgetésekbe fogta össze csapatkapitány társait, hogy így ösztönözzenek mindenkit adakozásra.
picture

henderson-klopp-alisson.jpg

Fotó: Eurosport

Nem volt persze könnyű dolga. Ki kellett fejleszteni ezeket a képességeket azután, hogy 2015-ben a legendás Steven Gerrardtól vette át a karszalagot. Sokat változott a kép ahhoz képest, amikor 2015 februárjában Henderson egy Európa-liga meccsen csapatkapitányként kis híján összeveszett Mario Balotellivel, hogy ki rúgja a büntetőt.
Idővel persze belendült a szerepbe, és ma már mintát mutat a következő generációknak. Az életkorral bölcsebbé vált, amit most kamatoztatni tud.
Gyakran még ma is kritizálják és megkérdőjelezik szerepét. Talán mindig fogják is. Sosem lesz Gerrard vagy Graeme Souness. Sosem lesz de Bruyne. Mindig lesznek nála gólerősebb, jobban passzoló vagy bármilyen szempontból jobb játékosok.
De most van most, 2020. Most csak annyit tudunk mondani: Jordan Henderson: Liverpool kapitánya, Anglia, Európa és a világ bajnoka. Az év játékosa.
Egy valóban meglepő, de megérdemelt győztes. Egy tökéletes hét tökéletes befejezése.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés