Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mindenki azt gondolta, Salah megbukott Angliában, kivéve a Liverpool zseniális elemzőjét

Eurosport
Eurosport

Publikálva 10/06/2019 - 13:18 GMT+2

Ian Graham pontosan tudta, hogy az egyiptomi játékos remek párost alkot majd a helyzetek kidolgozásában jeleskedő Roberto Firminóval.

Fotó: Eurosport

A statisztikai alapú adatelemzések az elmúlt két évtizedben megváltoztatták a csapatsportok arculatát, elég csak a baseballra vagy a kosárlabdára gondolni. Újabban a labdarúgásban is egyre inkább felismerik az analitika jelentőségét és szükségességét, többek között a Liverpoolnál is, ahol az edzőválasztást, a játékosok kiválogatásának folyamatát és a napi felkészítést is meghatározza az adatelemzés. Erről készített hosszú riportot a New York Times, melyet három részletben a Hosszabbításon is elolvashattok.

Ha esetleg lemaradtatok róla, itt pótolhatjátok a sorozat második részét. 
Először kinevették a labdarúgásban az elemzőket, de az idő őket igazolta | HosszabbításA statisztikai alapú adatelemzések az elmúlt két évtizedben megváltoztatták a csapatsportok arculatát, elég csak a baseballra vagy a kosárlabdára gondolni. Újabban a labdarúgásban is egyre inkább felismerik az analitika jelentőségét és szükségességét, többek között a Liverpoolnál is, ahol az edzőválasztást, a játékosok kiválogatásának folyamatát és a napi felkészítést is meghatározza az adatelemzés.
Graham végigcsinálta a kétéves posztdoktori képzést a Cambridge Egyetemen, amikor rájött, hogy igazából nem is szeretne tudós lenni, mert a szakterületének számító polimer fizikában a legtöbb áttörést már évekkel korábban felfedezték. "A klasszikus tanulmányokat a '70-es években írták" - mondta. "Szóval olyasmit kutattunk, amiben legfeljebb kicsi előrelépést produkálhattunk." Amikor valaki elküldött neki egy állásajánlatot az egyik analitikai start-up-cégnél, ami labdarúgócsapatoknak szeretett volna szolgáltatást nyújtani, azonnal felkeltette az érdeklődését a lehetőség. Megkapta a munkát, ahol közölték vele, olvassa el a Moneyball című könyvet.
2008 és 2012 között, négy éven át a Tottenhamnek adott tanácsokat. A klubot olyan menedzserek irányították, akik kevés jelentőséget tulajdonítottak meglátásainak, de ez akkoriban szinte az összes edzőre igaz volt. Azután viszont, hogy a Fenway megvásárolta a Liverpoolt, Grahamat bízták meg azzal, hogy kiépítsen egy, a baseball-csapatokéra hasonló részleget. Szinte egységes megvetés kísérte a tevékenységüket. "»Laptop-srácok«»Nem is ismerik a játékot« - ezeket a hangokat még pár hónapja is lehetett hallani" - mondta Barry Hunter, aki a Liverpool megfigyelői hálózatát vezeti. "Sokszor vágták hozzánk azt a Moneyball-dolgot."
Graham ezekre alig figyelt. Kereste a rendszer gyengeségeit, azokat a játékosokat, akiket alulértékeltek, akik rejtve maradtak. Egy téli délutánon kivetítette egy kijelzőre a laptopján tárolt táblázatokat. Olyan statisztikákat tartalmazott, mint az összesített lőtt gólok, perceként lőtt gólok és kidolgozott helyzetek, valamint a várható gólok (xG). Meglepőnek tűnhet, hogy Graham az általa túlzottan is egyszerűnek tartott adatokat használta, de megtette a hatását. "Néha nincs szükség ennél mélyebb vizsgálatra" - magyarázta.
picture

000_ARP3510672.jpg

Fotó: Eurosport

2014-ben a Chelsea leigazolt egy egyiptomi támadót, Mohamed Salahot, akit - noha két szezon alatt csak kilenc gólt szerzett svájci csapatában - a jövő sztárjaként kezeltek. Chelsea-nél eltöltött időszaka minden számítás szerint csalódás volt: két szezon alatt 13 mérkőzésen lépett pályára, ezeken két gólja volt, és többször kölcsönadták más kluboknak. Végül az AS Roma végleg kivásárolta szerződéséből. Akkoriban úgy gondolták, Salahnak kevés esélye van arra, hogy valaha is sikeres legyen Angliában.
Az angol labdarúgó társadalom szerint  egyedülálló élmény a Premier League-ben játszani. A rivalizálás sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a többi bajnokságban, majdnem minden meccsért meg kell küzdeni. Az angol játékosoknak alkalmazkodniuk kellett a mostoha körülményekhez, ami részben a precíz passzjáték rovására ment, és a játék fizikális jellege domborodott ki. A média mindenhol ott van és mindenre figyel. Az idő időnként borzalmas. Általános vélekedés, hogy vannak játékosok, akik nem tudnak alkalmazkodni az angol focihoz, sokan az esélyt sem kapják meg.
"Voltak, akik azt gondolják, Salah megbukott a Chelsea-nél" - mondta Graham. "Ezt a legnagyobb tisztelettel visszautasítom." Graham számításai szerint Salah produktivitása nagyon hasonló volt a Chelsea-nél, mint az angliai évei előtt és a távozását követően. Az az 500 perc, amit a pályán töltött a Kékeknél, pályafutásának egy igen apró részét képezi. "Ez talán a képességei ellen szólhat," - magyarázta Graham - "azonban az ezernyi játékpercből származó adatok ezt sokszorosan cáfolják." Graham meglátta a lehetőséget az angol labdarúgás különlegességéről szóló diskurzusokban, talált egy gyengeséget a rendszerben.
Graham javasolta az Olaszországban remeklő Salah megszerzését, akiért végül 41 millió dollárt fizetett a Romának a Liverpool. Graham adatai azt mutatták, Salah remek párost alkothat Firminóval, a csapat egyik támadójával, aki mindenki másnál több gólhelyzetet alakított ki a posztján. Igaza lett: Salah a 2017/18-as szezonban a várható gólokat elkezdte valódiakra váltani. 32 találatával megdöntötte a Premier League gólrekordját, emellett a Liverpool feltámadásának szimbólumává vált. Koronaszerű, göndör hajával és ragályos mosolyával, talajt szaggató sebességével a labdarúgás egyik legjobban felismerhető figurájává vált.
picture

068_AA_01062019_965119.jpg

Fotó: Eurosport

Tavaly - a 2019-es siker előszeleként - a Liverpool váratlanul a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt. Ez volt az egyik első kézzel fogható jele annak, hogy a Henry és a Fenway Group által alkalmazott stratégia működik. A mögöttünk álló évben Salah egyike volt az angol bajnokság góllövőlistájának élén végző hármasnak. (A szintén liverpoolos Sadio Mané társaságában.) Akadt egy másik igazolás, aminek talán még nála is nagyobb hatása volt a klubra. Nem sokkal érkezését követően arra kérték Grahamet, nézzen utána az Inter balszélsőjének, Philippe Coutinhónak. Adatai alapján erősen támogatta a brazil érkezését. 
A Liverpool 16 millió dollárt fizetett a játékosért, aki a következő öt idényben oroszlánrészt vállalt a klub felemelkedéséből. Értékét ezalatt jelentősen növelte, tavaly a Barcelona körülbelül 170 millió dollárt fizetett érte. Ebből az összegből a Liverpool három játékost igazolt: Alisson Beckert a kapuba, Fabinhót a középpályára és Virgil van Dijket a védelem közepébe. Mindhárman kulcsjátékosokká váltak. Henry később megerősítette, hogy a Coutinho eladásából származó bevételek nélkül nem tudták volna leigazolni ezeket a játékosokat.
Graham a Melwood edzőközpont egyik fehérre festett szobájában dolgozik, amit egyetlen folyosó választ el az edzőktől és az étkezőtől. Tim Waskett, aki asztrofizikát tanult, Graham balján ül. Ott van a közelükben Dafydd Steele, egy korábbi junior sakkbajnok; ő matematika szakon végzett az egyetemen és az energiaiparban dolgozott. Will Spearman talán még a többieknél is szokatlanabb háttérrel rendelkezik. Texasban nőtt fel, ahol édesapja professzorként tanított az egyik egyetemen. Nagyenergiájú fizikából doktorált a Harvardon, utána dolgozott a genfi részecskegyorsítóban, a CERN-ben, ahol sikerült bizonyítani a szubatomi Higgs-bozon létezését. Disszertációjában bemutatta a részecske szélességének és tömegének első közvetlen mérési folyamatát.
Az elemzők próbálnak reggeliidőben megérkezni Melwoodba, amennyire az lehetséges. Az étkezőben helyi gazdálkodásból származó tojás, öt-hat féle saláta és marhahús kapható. A játékosok az edzők és egyéb stábtagok mellett ülnek, az elemzők viszont, akik látványosan kilógnak a sorból, a szomszédos asztalhoz csoportosulnak. Szívélyesen, már-már barátságosan üdvözlik egymást, de nincs szoros kapcsolat köztük és a játékosok között. A Leicester elleni meccs utáni reggelen Graham háttal ül Keitának, székeik összeérnek. Néhány órával korábban még a lelátóról kiabált a játékosnak, most néhány centire voltak egymástól, ugyanolyan tojást ettek, mégsem elegyedtek beszélgetésbe. 
picture

000_1H60FV.jpg

Fotó: Eurosport

"Ha szeretne mondani valamit a mérkőzésről, megteheti és még boldog is leszek" - mondta Graham. "Ellenkező esetben viszont békén hagyom őt."
Egy ponton Spearman elment kávéért, majd érdekes kérdéssel tért vissza: Ki lehet a világ leginkább helyén kezelt futballistája? Nem a leginkább alul- vagy felülértékelt, hanem az, akit az általános vélekedés legpontosabban értékel. "Messinek kell lennie" - tette hozzá. "Mert ha nem is ő a legjobb játékos a világon, akkor is a második. Talán ez a vélemény mutat leginkább egy pont felé." Miközben a véleményét próbálta alátámasztani, kiöntötte a kávét az asztalra. Az elemzők között jó hangulatú csipkelődés kezdődött. "Elég rossz munkát végzel, ha arról szeretnéd meggyőzni a többieket, nem is vagy akkora kocka" - mondta Waskett.
Spearmannak kevés köze volt a Liverpool mostani sikereihez. Szinte alig végez olyan munkát, amit Klopp felhasználhat és a játékosok kiválasztásába is ritkán kapcsolódik be. Szerepköre sokkal kevésbé megfogható. Épp csak annyit tud a sportról, hogy megpróbálja megváltoztatni azt. "Még csak most kezdtük feltenni a kérdést, miért nem próbálkozunk meg egy másfajta labdarúgással?" - fejtette ki Graham. A labdarúgás egyéni akciók ezréből tevődik össze, Graham modellje azonban csak a passzokból, lövésekből és a labda mozgásából származó hivatalos adatokból tud táplálkozni. "Még mindig korlátozottak az elérhető adatok. Egy nagyon homályos lencsén próbálunk átlátni." 
A matematikai rendszerezésnek köszönhetően pontosabb képet kapunk arról, ami a pályán történik. Nem csak azt rögzítik, hogy a védő a középpályáshoz passzolt, de azt is, milyen gyorsan haladt a labda és mi történt az átvételkor. Spearman keresi a kiutat a homályból.
Mik játszottak szerepet az utóbbi évek legkevésbé látványos Bajnokok Ligája-döntőjében? | HosszabbításA Liverpool az utóbbi évek legkevésbé látványos döntőjében nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Az eredmény mögött meghúzódó taktikai harc napjaink legjobb edzőinek két jeles képviselője között azonban számos érdekességet rejt, és ha ezeket megismerjük, akkor pontosabb képet kapunk arról, hogy mi is történt a madridi Wanda Metropolitanóban szombat este.
Idejének jelentős részét egy videóelemző szoftver fejlesztésével tölti, ami minden játékos teljesítményéhez pontszámokat rendel, még olyan szituációkban is, amikor nincs körülöttük a labda. Ilyen lehet, ha valamelyik szélsőhátvéd egy felfutással arra kényszeríti az ellenfél védőjét, hogy válasszon két játékos levédekezése között, vagy egy csatár jó ütemben érkezik a kapu elé belőtt labdára, még akkor is, ha a passz végül nem pontos. "Minden akciót értékel, hogy mennyire volt értékes és milyen volt a kivitelezés" - magyarázta Spearman. "Ha ez megvan, belekezdhetünk az új szemléletmód kialakításába." Az egyik lehetséges út, hogy NFL-szerűen kialakított játékokat találjanak ki, ami alapjaiban változtatná meg a labdarúgás évszázados hagyományait.
Klopp csapata a Bajnokok Ligája döntőjében 2-0-ra legyőzte a Tottenham Hotspurt, így már csak azzal sem lehet érvelni, hogy az analitika ugyan eljuttatta valameddig a csapatot, de - hasonlóan az Oakland A's-hez -, trófeák megnyeréséhez már nem bizonyult elegendőnek. Ez természetesen alapjaiban véve igazságtalan narratíva volt, hiszen ha a labdarúgás szójabab-biznisz lenne, elegendő lenne néhány adatot bevinni egy algoritmusba, és egyből kiderülne, mi a teendő. Azonban a sport épp a kiszámíthatatlanságával tud érdekes lenni, a tökéletes terveket gyakran felülírja a játékosok tökéletlensége és néhány váratlan helyzet. A lökés, ami miatt Keita a földre került a Leicester City elleni mérkőzésen, büntetőt érhetett volna. Ha pedig értékesítik, az két extra pontot és bajnoki címet jelent a Liverpoolnak.
A valószínűségszámítás már csak ilyen. Bármilyen szorgalmasan számolgatják is az esélyeket és mérlegelik a lehetőségeket, a végén előfordulhat, hogy nem a várt eredményt kapják. Nem mindig legkifinomultabb modellt alkalmazó csapatok nyerik a meccseket, sőt, még csak nem is az, amit esélyesebbnek tartanak. Ezt a leckét John Henry is megtanulta, amikor kockát vetett a gyerekként játszott baseball-játékban. Valószínűleg ez bosszantja leginkább az analitikusokat, azonban épp ebben rejlik a sportág szépsége.
picture

000_1H66L6.jpg

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés