Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fillérekért szerzett óriási tehetséget a Liverpool

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/06/2019 - 16:25 GMT+2

Sepp van den Berg megszerzése minimális kockázattal járt, pedig óriási tehetségnek tartják a posztján.

Fotó: Eurosport

Sepp van den Berg nevét egyelőre kevesen ismerik, pedig a 17 éves belső védőért a világ legnagyobb klubjai versenyeztek a nyáron. Stílusa alapján sokan már most Virgil van Dijkhez hasonlítják a jó testfelépítésű és labdaügyes játékost, azonban épp honfitársa példája bizonyítja, hogy hosszú út vezethet számára a Liverpool kezdőcsapatáig. 

Amikor 2018 márciusában John van't Schip, a PEC Zwolle vezetőedzője közölte vele, készüljön fel a játékra, elsőre azt hitte, rosszul hall. "Nem számítottam rá. Úgy gondoltam, már az is nagy dolog, hogy bekerültem a keretbe. Nagyon meglepődtem, amikor egyszer csak közölte az edző, hogy be fogok állni. Arra gondoltam: biztosan jól hallottam? Szinte már kételkedtem magamban. Ültem egy darabig, nézelődtem, ábrándoztam. Pár másodperc múlva óvatosan megkérdeztem, melegítsek-e. Igen, Sepp, be kell melegítened. Komolyan hangzott, tehát mentem."
Így esett, hogy Sepp van den Berg 16 évesen és három hónaposan átesett a tűzkeresztségen a holland élvonalban. Ezzel ő lett a klub történetének legfiatalabb debütánsa, Eredivisie szinten pedig közel hatvan évet kellett visszautazni az időben, hogy hasonlóan fiatal játékost találjunk. Magáról a mérkőzésről kevés dolgot lehet elmondani, a Groningen 2-0-ra nyert a Zwolle ellen, az unalmas hétköznapokat mindösszesen a félidőben beálló, magas fiatalember játéka törte meg, aki az azóta Manchester Cityhez szerződő Philippe Sandler oldalán szállt be.
Tehetségével addigra több sztárklub célkeresztjébe került, a Liverpool és a Dortmund megfigyelői már hónapokkal az első profi szerződésének megkötése előtt figyelték a játékát. Mire tavaly szeptemberben megdöntötte Clarence Seedorf rekordját azzal, hogy a legfiatalabb játékos lett, aki pályára lépett 10 holland bajnokin, egészen sok csapat csatlakozott az érdeklődők köréhez. Vitán felül áll, hogy van den Berg egyelőre nyers tehetség, azonban a holland liga sztárjait gyorsan elszipkázó klubok meglátták benne a lehetőséget.
"Ő egy jó fiú" - véleményezte Dwight Lodeweges, a PEC másodedzője tavaly. "Láthattuk őt felnőni, bizonyos meccseken a legjobb játékosunk volt. Magas, gyors, lábbal is ügyes és érti a játékot."
Mivel szerződése már csak egy évig kötötte a Zwolléhoz, azt pedig már korábban jelezte, nem áll szándékában hosszabbítani, könnyű célponttá vált az olcsó, de ígéretes játékosokat kereső klubok számára. Januárban a Sampdoria próbálkozott, nyáron pedig az Ajax, a PSV és a Bayern München tett ajánlatot. Végül azonban a Liverpool lett a befutó, ráadásul csak 1,3 millió fontot fizetett a tehetséges játékosért. Bár ez óriási lépés van den Berg számára, az alacsony vételár miatt kevés kockázatot vállalt vele a friss BL-győztes.
Tapasztalatlansága alapján - 23 felnőtt meccsen lépett pályára, ebből 15-ször kezdőként - arra lehet számítani, hogy kezdetben a Liverpool U23-as csapatánál számolnak vele, azonban a klubnál látják benne a potenciált, hogy idővel beverekedje magát a felnőttek közé. Jól olvassa a játékot, tudatosan helyezkedik és kiemelkedően teljesít azokban a játékhelyzetekben, amikor nyomás alá kerül a védelem. Nyugodt és türelmes a szereléseknél, utóbbi abban nyilvánul meg, hogy a becsúszásokkal az utolsó pillanatig kivár.
Van den Berg azt követően döntött a távozás mellett, hogy kiderült: a Zwolléban sem tudják garantálni neki a rendszeres játéklehetőséget. Decemberben ugyanis a klub átesett egy edzőválasztáson, Van ‘t Schip helyét Jaap Stam vette át, aki visszaküldte a tartalékok közé a fiatal védőt. A Manchester United és a Milan egykori védője azt szerette volna, ha Van den Berg szép fokozatosan a védelem vezérévé válik, a döntése azonban visszaütött. A tehetséges játékos ugyanis zokon vette a mellőzést.
"Valójában elég egyszerű a helyzet" - nyilatkozta áprilisban. "Szeretne velem hosszabbítani a PEC, de hetek óta nem léptem pályára. Jelenleg nem látok olyan érvet, ami a maradás mellett szólna. Valójában nagyon jól érzem magam a klubnál, itt nevelkedtem. Ha folyamatosan pályára léptem volna, alighanem aláírom az új szerződést. Egyből jelentősen megnőne az esélye, hogy maradok. Így viszont nem sietek. Edzőváltás esetén hamar megváltoznak a dolgok, de az rosszul érintett, hogy a keretbe sem kerültem be."
Sokan már most Van Dijkhez hasonlítják, azonban nem árt figyelembe venni, hogy nagyon más úton járnak. Van Dijk a Groningen alapembereként távozott a Celtichez, ahol egyértelműen megmutatta, óriási lehetőségek lakoznak benne, mégis kemény meló kellett, hogy eljusson az európai kupagyőzelemig. Van den Berg teljesítménye kétségtelenül meggyőző volt a PEC Zwolléban, de még borzasztó sokat kellene tanulnia ahhoz, hogy Van Dijk szintjére kerülhessen. Az a szerencséje, hogy 17 évesen bőven áll még idő a rendelkezésére.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés