Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mourinho bevett recept alapján építi az MU-t

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/05/2017 - 16:32 GMT+2

Sokat kell fejlődnie csapatának, de a múltban erre többször is volt már példa.

Fotó: Eurosport

A Manchester United Ajax elleni Európa-liga győzelme fontos lehet José Mourinho számára, aki a sikerre építve tovább erősítheti a csapatot a következő szezonban. Legalábbis Adam Bate, a Sky Sports szakírója szerint.

Mourinho az a menedzser, aki egyszer a frissen megnyert medálját a szurkolók közé dobta. Az ember, aki egykoron csak nevetett az Európa-ligán, manapság viszont a Community Shieldet is trófeának tekinti. Stockholmban a szenvedély és büszkeség sugárzott róla, ahogy a játékosaival ünnepelt. José Mourinho tisztában van azzal, mennyi mindent jelent ez a győzelem a Manchester Unitednek.
Nemcsak arról van szó, hogy ezzel újra Bajnokok Ligájában indulhatnak, noha kétségtelenül fontos egy olyan edzőnek, aki ezekhez a küzdelmekhez szokott. Soha nem titkolta, mennyire nincs ínyére, hogy a csütörtök estéit az Európa-liga mérkőzésein kellett töltenie. Mégis ez tette - saját szavaival élve - "karrierjének legnehezebb szezonját" igazán emlékezetessé.
Mourinho insanely celebrating Europa League Win with his Son
Az angol Ligakupában elért győzelemnek nyilván örültek, de a Manchester Citynél például ez a trófea sem volt elég ahhoz, hogy Manuel Pellegrini megtarthassa állását. Mourinho elődjének, Louis Van Gaalnak pedig  az FA kupa győzelem is kevésnek bizonyult. Ugyan Mourinho lett a klub történetének első edzője, aki már az első évében trófeát tudott nyerni, ennél fontosabb fontosabb, hogy ő az első, aki Alex Ferguson óta európai kupát tudott a vitrinbe tenni.
José Mourinho minden idők egyik legjobb edzője, ami önmagában okot ad arra, hogy időt kapjon az építkezésre. A megnyert trófea is ezt támasztja alá, de új kérdéseket is felvet a siker. Mik a tervei a rendelkezésére álló idő alatt, és kikkel szeretné végrehajtani azt? Korábban hangsúlyozta, hogy a változást a piacon keresztül kell végrehajtani, de mást is figyelembe kell vennie.
Nemcsak Wayne Rooney, de Zlatan Ibrahimovic jövője is bizonytalan a csapatnál. David de Gea távozása nyáron ismét napirendre kerülhet, és Michael Carrick is a távozók között lehet. Azért is komoly pénzt kell elkölteniük, hogy ne gyengüljenek, miközben óriási lépést kell előre tenniük, hogy a következő szezonra ledolgozzák a Chelseahez mért 24 pontos hátrányukat.
picture

Fotó: Eurosport

Antoine Griezmann kiindulási pontnak megtenné, de a csapatnak nincs olyan része, amit késznek lehetne tekinteni. A védelmen még dolgozni kell, a középpályára pedig szükségük lesz még egy érkezőre. A játékosállomány átalakítása még mindig folyamatban van, és az első idény úgy tűnik arról szólt, hogy megváltoztassák a klub hozzáállását, és visszaállítsák a győztes mentalitást, miközben a "gyengéktől" megszabadulnak.
Ezzel sok játékosnak gyűlhet meg a baja, akik így távozni kényszerülnek. Mások inkább harciasabbak lesznek. Luke Shawnak például ez a felfogás soknak bizonyulhat. Ander Herrera személyében viszont - aki az Ajax ellen a mérkőzés legjobbja lett - a jelek szerint olyan játékost talált José Mourinho, aki illik az elképzeléseibe. Egy technikailag és taktikailag is érett középpályást.
Mourinho módszerei talán megosztják az öltözőt, de a sikernél jobban semmi sem érheti el jobban, hogy bízzanak benne. A portugál edző szerint még a Premier League második helyén, trófea nélkül záró Tottenham is szívesen elcserélné a Manchester Uniteddel a szezont. A Portónál az Európa-liga elődjének számító UEFA kupa siker volt az első lépés a nagy győzelmet megelőzően, a Chelseanél pedig a ligakupában ízlelhették meg először a győzelem ízét.
picture

Fotó: Eurosport

Ezt a sablont próbálja követni, és hiába beszélt arról Mourinho, hogy neki legalább három szezonra van szüksége az eredményekhez, valójában ez tűnik a közös pontnak, ami megerősítette a sikereit. A rajongók ezen kívül abban is reménykedhetnek, hogy a csapat szintet lép Mourinho második szezonjában, ami hagyományosan a legjobb időszaka a klubjainál. Ez táplálhatja a reményt, hogy a Manchester United valami nagyobb siker küszöbén áll.
Mourinho a Portónál töltött második teljes szezonjában és az Internél is Bajnokok Ligája győzelemmel zárt. A Chelseanél mindkét időszakban bajnoki címet szerzett, ahogyan a Realnál is összejött a siker, utóbbi ráadásul a hihetetlen erőkből álló Barcelona ellen. Sokat kellene előrelépni, hogy ilyen magaslatokba kerüljön a United a következő szezonban, de talán nem véletlen, hogy a fogadóirodák a bajnokhoz hasonló esélyeket jósolnak a klubnak.
Lehet, hogy Mourinho túl van karrierje legnehezebb szezonján, de még mindig kemény munka áll előttük. A mostani siker remek lehetőséget teremt arra, hogy felkészítse a játékosait az előttük álló kihívásokra. A múlt alapján inkább valószínűbb a siker, mint a kudarc.
Adam Bate/Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés