Ott lesz-e az olimpián Mbappé? – A francia elnök személyesen próbálta meggyőzni Florentino Pérezt

Németh Dániel

Frissítve 22/05/2024 - 19:20 GMT+2

Ezen a nyáron két válogatott tornát is rendeznek, ami fontos lesz a franciák számára: először az Európa-bajnokságot, majd rá pár hétre az olimpiát. Franciaország mindkét eseményen az esélyesek közé tartozik, így akár a duplázás is elképzelhető lenne. Csakhogy az olimpiai csapat összeállítása reménytelenül nehéz feladat, és messze nem csak Kylian Mbappé okoz fejtörést a stábnak.

Kylian Mbappé szívesen játszana az olimpián, de nem rajta múlik a döntés - fotó: Miguel Medina

Fotó: AFP

Ha a francia futballistákon múlna, gondolkodás nélkül harcba szállnának az olimpiai aranyért Párizsban. Ez a döntés azonban nem rajtuk múlik elsősorban.

Ismerve a francia labdarúgás mélységeit, és az utánpótlásból évről évre ipari mennyiségben kiáramló tehetségeket, nehezen tud összeállni olyan keret, amely ne lenne a férfi labdarúgótorna legnagyobb esélyeseinek egyike. A csapat összeállítása azonban lényegesen nehezebb feladat, mint egy Európa-bajnokság vagy egy világbajnokság esetében, az olimpián ugyanis nem elég a szövetségi kapitánynak rámutatni a játékosokra, a klubokkal is meg kell egyezni.
Mivel az olimpiai focitorna július 24-én indul és augusztus 10-én ér véget, ütközik azzal az időszakkal, amelyben a klubok az alapozást végzik. Sőt: az a rész már csak a finomhangolásról szól, hiszen a topbajnokságok többsége egy héttel az olimpiai döntő után már el is kezdődik. Franciaországban augusztus 16-án rajtol a hazai liga, és egyes klubokra – például a Lille-re – nemzetközi kötelezettségek is várnak a selejtezők miatt.
Röviden: ezek a klubok erősen tiltakozni fognak, ha Thierry Henry bekopogtat az ajtón, hogy ő márpedig szeretné kivinni a játékosaikat az olimpiára.
Az U23-as szövetségi kapitány még nehezebb helyzetben van azokkal a játékosokkal, akik várhatóan az Európa-bajnokságon is főszerepet játszhatnak, hiszen nekik vagy érdemi pihenő nélkül kellene egyik szezonról a másikra átváltani, vagy csak hetekkel később csatlakozhatnának a társakhoz. Ebben a halmazban találjuk Kylian Mbappét is, aki a múltban többször utalt arra, hogy szívesen játszana az olimpián, ha épp úgy alakul, a franciák pedig – érthető módon – számítanának rá.
Ha még mindig a Paris Saint-Germainnél futballozna, a klubon belüli hierarchiát ismerve rá tudná venni a klubvezetést, hogy a városában rendezett játékokon is pályára lépjen. A franciák sztárja azonban már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy az utolsó szezonját húzza le a PSG-nél, a következő idényt pedig egy másik klubnál kezdi meg. Hivatalos bejelentés még nem volt, de azért nem a sötétben tapogatózunk, gyakorlatilag nyílt titok, hogy a Real Madrid játékosa lesz.
picture

Mbappé és Macron a 2022-es világbajnokság döntője után

Fotó: Getty Images

Vajon mit szólna Florentino Pérez ahhoz, ha az évek óta kitartóan üldözött játékos, miután nem kevés pénzért aláírt végre a csapatához, csak valamikor szeptember tájékán bukkanna fel? És leginkább: mennyiben lassítaná le a Real Madridba való beépülését, ha alapozás és felkészülési meccsek nélkül vágna neki a szezonnak? A legnagyobb aggodalom azonban talán nem is ez lenne, hanem a nyári duplázás sérülésveszélye, elég csak szegény Pedrire gondolni.
Mbappé ebben a szezonban 3779 percet töltött a pályán, mindezt úgy, hogy a bajnokságban viszonylag sok pihenőt kapott Luis Enriquétől. Az idény során 47 meccset játszott, és ehhez jön hozzá az Európa-bajnokságon legalább három, a franciák szempontjából ideális esetben hét, míg az olimpián három és hat között mozoghat ez a szám. Ha tehát a franciák a terveknek megfelelően az Eb-n és az olimpián is végigmennek a mezőnyön, Mbappé meccsszáma 60-ra is emelkedhet.
Pérez részéről tehát egy határozott nem lenne a logikus válasz, ám azt a népet, amelyiket nem riasztotta vissza a jéggé fagyott Oroszországban folytatott hódító hadjárat, egy dacos klubelnök sem fogja megállítani a próbálkozástól. A szent cél érdekében még az elnököt, Emmanuel Macront is bevetették (pontosabban: önként aktivizálta magát), és a FIFA megalapításának 120. évfordulójára megszervezett ünnepségen kapva kapott az alkalmon, hogy váltson pár szót a Real elnökével.
A L’Equipe szerint a francia küldöttség egészpályás letámadást indított Pérez ellen, ott volt a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke, Philippe Diallo, valamint a U23-as kapitány Thierry Henry is. Ezt követően Macron is kihasználta a lehetőséget, és néhány percre elvonultak a társaságtól, és váltott pár szót Pérezzel. A lap úgy fogalmaz: az ajtó még nem nyílt ki, de a francia küldöttség szerint nem is záródott be, így tesznek majd még kísérletet Mbappé megszerzésére.
A világbajnok támadó azonban csak a hab lenne a tortán, Henrynak vannak nagyobb problémái is: előbb meg kell találnia a csapat magját. Az ellenállók – korábbi nevükön: klubelnökök, sportigazgatók – pedig már most tikkelnek a gondolattól, hogy a felkészülés kellős közepén lemondjanak a legjobbjaikról. Florian Maurice, a Stade Rennais sportigazgatója például kijelentette: hajlandóak segíteni, de kompromisszumos megoldásokra lesz szükség.
picture

Kylian Mbappé és Thierry Henry

Fotó: Getty Images

A PSG előre jelezte Henry stábjának: ők egyénenként fognak dönteni a játékosaik sorsáról. Rossz hír a franciáknak, hogy Bradley Barcola és Warren Zaïre-Emery egyaránt bekerültek a francia válogatottba, így őket valószínűleg nem engedik az olimpiára. Achraf Hakimi viszont, aki ezen a nyáron nem játszik válogatott tornán, nagyobb eséllyel pályázhat a részvételre, aminek persze szintén nem a francia stáb fog örülni.
Henry homlokráncai akkor is vad táncba kezdtek, amikor az utolsó fordulóban a Brest beelőzte a Lille-t a bajnokságban, így ugyanis utóbbi kényszerül BL-selejtezőre. Nekik várhatóan augusztus 6. és 13. között kell pályára lépniük, és mivel nem kevés pénz forog kockán, foggal-körömmel ragaszkodni fognak a játékosaikhoz. Tőlük Lucas Chevalier-t, Leny Yorót és Bafodé Diakitét nézte ki a francia edzői stáb.
Bőven vannak olyan játékosok, akik jelen állás szerint ott lehetnének a tornán: Bradley Locko (Brest), Andy Diouf és Elye Wahi (mindkettő Lens), Rayan Cherki (Lyon), valamin Maghes Akliouche (Monaco) már zöld utat kapott a mostani klubjuktól. A mostani azonban itt kulcsszó: ha a nyáron eligazolnak, akkor kezdődhet elölről az egész keringő. 2021-ben például a Lens elengedte Loïc Badét, de aztán klubot váltott, és a Stade Rennais már nem volt ennyire előzékeny.
Henry a várakozások szerint a jövő héten jelenti be az előzetes keretet, de nem érdemes nagy összegben fogadni, hogy július 16-án kezdődő edzőtáborban is számolhat velük a kapitány.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés