Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A rasszizmus elleni kiállás eltiltást ér: Moniz a holland sajtóban beszélt a magyar állapotokról

Eurosport Magyarország

Publikálva 28/10/2022 - 14:36 GMT+2

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága Ricardo Monizt, a ZTE FC holland vezetőedzőjét egy hónapra eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől. Az eset után egy holland oldal közölt vele egy interjút, amiben beszélt rasszizmusról, a saját szerepéről és a történtekről is.

Ricardo Moniz

Fotó: AFP

Az MLSZ a honlapján jelezte, a múlt szombaton lejátszott Zalaegerszeg - Budapest Honvéd mérkőzés kapcsán mindkét sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás indult szurkolói cselekményekért: a hazaiak esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása, a fővárosiak esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása és rasszista megnyilvánulás miatt.
Az MLSZ kiemelte, minden diszkriminatív megnyilvánulást elítél és szankcionál, amennyiben bizonyíthatóan voltak rasszista megnyilvánulások egy mérkőzésen, akkor a fegyelmi bizottság a legszigorúbban büntetheti a cselekményt.
A Budapest Honvéd 2-0-ra nyert a ZTE vendégeként az OTP Bank Ligában, a találkozó második félidejének elején a pályán sportszerűtlen jelenetek játszódtak le. A két csapat játékosai között egy eset kapcsán dulakodás alakult ki, amely miatt Bognár Tamás játékvezető sárga lapot mutatott fel Manzingának (ZTE) és Szabó Alexnek (Honvéd), a két kezdeményezőnek. Közben a pályán tiltakozott Ricardo Moniz, a hazaiak vezetőedzője is, aki ezért piros lapot kapott. Az M4 Sport információja szerint a Honvéd-szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt feldúlt zalai tréner levezényelte csapatát a pályáról. Egyeztetés következett a játékvezető, Moniz és a Honvéd trénere, Tam Courts között. Ezt követően a hazai csapat az öltöző felé indult, de a lelátóról Dragóner Attila zalai sportigazgató is közbeavatkozott, végül pontlevonástól tartva a hazai csapat visszament a pályára.
Mit hallott pontosan?
Majomhangokat. Borzalom, egy egész szektor csinálta a félidő után. Minden alkalommal, amikor a kongói-francia csatárunk, Christy Manzinga a labdához ért, rákezdtek. Négy napon belül ez volt a második alkalom, hogy ez történt a meccsünkön. Kétszer szóltam miatta a negyedik játékvezetőnek, amire azt mondta, nem hallotta. Az első alkalomnál csak néhány ember huhogott, nem voltak sokan, de a másodiknál már néhány százan kezdtek rá. Ekkor léptem be a pályára, odamentem a játékvezetőhöz, és azt mondtam, ezt le kell állítania. Akkor kaptam piros lapot.
Néhány nappal később felfüggesztették egy hónapra. Hogy történhetett ez?
Semmi nem történt. Nem volt vizsgálat, nem beszéltek a szemtanúkkal, például a játékvezetővel és az asszisztenseivel, vagy más emberekkel, akik ott voltak a stadionban.
A magyar futballnak elég rossz híre van, amikor a rasszizmusról van szó. Van, aki biztosította a támogatásáról?
Mindenki mögöttem áll. A klub egyébként is, de mások is. Az emberek beszélnek erről a médiában. De ebben az országban van egy bizonyos hatalmi struktúra, amivel nem fognak szembemenni az emberek.
Sokkal rosszabb is volt ez ennél. Tíz évvel ezelőtt a Ferencváros edzője voltam, ott is rengeteg, a rasszizmushoz kapcsolódó probléma volt. Akkor meglátogattam a szurkolók keménymagját a törzshelyükön, a Mussolini bárban, azt mondtam: ezt abba kell hagynotok, együtt kell dolgoznunk. Ez működött.
Habár, sajnos nem sokan törődtek a színesbőrű Trinidad és Tobagó-i védőmmel, Akeem Adamsszel, akinek megállt a szíve, és kórházba került, néhány hónappal később pedig elhunyt. Akkor magamra maradtam, ez még az állásomba is került a Ferencvárosnál. Nagyon megviselt. Reméltem, hogy Magyarországon ennél már előrébb tartunk, de aztán egy ilyen hét után újra elgondolkodik az ember, és úgy tűnik, nem.
Elmegy az UEFA-hoz vagy Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy megtámadja a felfüggesztést?
A technikai igazgatónk jól ismeri Orbánt. Azt mondta, ő mögöttem áll. Nyilvánosan azonban nem szólalt meg. Még mérlegelem, hogy mi lenne a legjobb lépés most.
Az Excelsior edzőjeként 2019-ben már megtapasztalta, milyen amikor az egyik játékosát rasszista támadások érik, akkor Ahmad Mendes Moreirával az FC Den Bosch szurkolói tették ezt. Akkor ragaszkodott a folytatáshoz, mert azt érezte, nem szabad, hogy a jó szenvedjen a rossz miatt.
Meg akartam előzni a polarizálódást, és azt mondtam: "megyünk tovább, nem hagyhatjuk, hogy a néhány „bűnös” nyerjen". Hollandiában egész akciótervet raktak össze a rasszizmus visszaszorításának érdekében. Másrészt viszont másfél év nyomozás után végül senkit sem tartóztattak le azok közül, akik így viselkedtek. Ezt most újra átélve nagyon úgy tűnik, hosszú út áll még előttünk.
De én nem adom fel. Úgy tudom, hogy a Ferencváros, akikkel vasárnap játszunk, valamivel készül is, hogy mutassa a támogatását az irányunkba. Én mindenképpen ott akarok lenni a kispadon. A ZTE-vel ötödikek vagyunk, miközben a miénk a legfiatalabb csapat.
Próbáltam védeni őket, és akkor ilyen keményen megbüntetnek. Ez felháborító.
picture

Zalaegerszeg-Budapest Honvéd - Fotó: Horváth Krisztián, ztefc.hu

Fotó: From Official Website

Hogy van Christy Manzinga?
Ez meglepő, erre nem kérdez rá senki. Nincs jól, nagyon megviselte a dolog. Ma reggel az edzésen is eléggé össze volt törve, a lelke sérült meg. Azt mondtam: „mi mindannyian mögötted állunk, ez mentálisan csak erősebbé fog tenni”. Van más színes bőrű játékosunk is a csapatnál, de ő egy csatár, kiemelkedik a többiek közül a tetteivel, kedvelem. Őt próbálják tönkretenni, szerintem ez a legrosszabb.
Tudom, hogy most ez egy nagy ügy, de hogy mennyire őszinte? Van bármi, ami meg fog változni? Hogy Christy öccse vagy húga, akit ugyanúgy bántanak a bőrszíne miatt, de nincs kint a pályán az emberek előtt, profitál ebből bármit? Hogy tudjuk-e nevelni a szurkolókat?
A foci szurkolók nélkül nem létezik, láttuk, amikor üresek voltak a stadionok a koronavírus-járvány miatt.
De akkor együtt kell csinálni. Pozitív ember vagyok, remélem, valahogy jobb lesz a helyzet.
Forrás: MTI és de Volkskrant
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés