Őszintén szólva nem tudom, mi a nagyobb probléma: hogy színesbőrű játékosokra huhognak a vendégtáborban nem éppen Vörösmarty Mihály stílusában, vagy hogy ez olyan szinten vált általánossá, hogy már fel sem tűnik, mi folyik a lelátón, csak ha egy vezetőedző emiatt kiállíttatja magát.
Minden egy pillanat alatt történt: Ricardo Monizt, a Zalaegerszeg holland vezetőedzőjét Bognár Tamás játékvezető kiállította a Honvéd elleni bajnoki meccs 55. percében hazai pályán.
A közvetítésből annyit lehetett rekonstruálni: a vezetőedző elhagyta a technikai zónát. Hogy ez miért éri meg egy közvetlen piros lapot, szintén jó kérdés. De van itt még egy érdekes dolog.
OTP Bank Liga
Dzsudzsák-búcsúztatás és félévi bizonyítványosztás az NB I-ben – 3-5-2 podcast
24/11/2022 - 08:33
Moniz azért szaladt a pályára, mert a vendégszektor intenzív huhogásba kezdett, miután egy kapu melletti kakaskodás közben sárgalapot kapott a vendégektől Szabó Alex és a hazaiaktól Christy Manzinga. Az idén érkezett francia csatár történetesen színesbőrű.
„Kazincbarcikán néhány embernek voltak már rasszista megjegyzései”– utalt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a hétközi kupameccsen történtekre a zalaegerszegi vezetőedző. „Most Christy Manzingával szemben egy szektornyi ember huhogott. Ezt nem jó szemmel néztem és beléptem a pályára.”
A kiállításra adott reakció az volt, hogy Moniz félbeszakította a meccset, lehívta a csapatot a játékoskijáróhoz, hogy tisztázzák a helyzetet, elérjék a játékvezetőnél, hogy addig megszakítsa a játékot, amíg nem figyelmeztetik a vendégszurkolókat. Ezt már Dragóner Attila, a Zalaegerszeg sportigazgatója nyilatkozta a Sportrádióban.
A mai világban egészen meglepő, hogy egy héten belül kétszer elő tud fordulni ilyen
- nyilatkozta Dragóner, és azzal nehéz nem egyetérteni – nem is szeretnénk –, hogy az ilyennek nincs helye, nemcsak focipályán, hanem az élet bármely területén. Manzinga még csak semmi elítélni valót sem tett a pályán, bár ha tenne, akkor sem a szurkolók feladata a helyzet megoldása. Az itt kieresztett szurkolói reakció egész egyszerűen sehova sem vezet.

A rasszizmus továbbra is probléma. (fotó: ZTE FC Zalaegerszeg)

Fotó: facebook

Azzal azonban lehet, sőt, kell is vitatkozni, hogy ez valóban meglepő-e. Hogy tehetünk-e úgy, mintha ez tényleg rendkívüli lenne. Miközben egyáltalán nem az.
Való igaz, nem céloznak már arra volt szövetségi kapitányok, hogy vajon honnan jöttek a színesbőrű idegenlégiósok, és hol alszanak. Ahogy talán a Barcelona játékosa elé dobott banán is a múlté. Ez utóbbit mondjuk csak remélni tudjuk.
A szurkolói rigmusok vulgaritása – még ha nem is egy konkrét játékosnak szólnak –, különböző népcsoportokkal való felcímkézése azonban a mai napig rendre előfordul. Ezt nem meghallani, úgy tenni, mintha nem lenne, különös hallásra vall.
Nem is beszélve az elmúlt bő egy év külön eseteiről: a Portugália elleni Eb-csoportmeccs „Cristiano, homosexual” rigmusoktól kezdve a stadionbezárásokat eredményező eseteken át Kazincbarcikáig.
Ja, végül pár szó a „különkiadásról”. A „vak g*cik gyülekezetéről” értekező Véber György esete mutatja meg leginkább, hogy szó sincs itt a lelátók megtisztulásáról. A nyilvánvaló elutasítások mellett számtalan komment hibáztatta inkább a felvételt feltöltő és megosztó szülőket, mintsem a tizenéveseket ilyen módon abuzáló edzőt.
Hiába indított vizsgálatot az ügyben az MLSZ, és valószínűleg tesz majd a zalaegerszegi esettel kapcsolatban is, amíg a mélyben nincs igény a változásra.
Marad a banánnal vagy az ellenfél szurkolóinak édesanyjával való "viccelődés", ami egy „ez máshol is így van” felkiáltással lesz elintézve.
OTP Bank Liga
Családi okokból távozik a Fradi játékosa
18/11/2022 - 14:58
OTP Bank Liga
Kiütötte a Vidi a Kisvárdát
13/11/2022 - 14:43