Noha Stanislav Cherchesov, a Ferencváros vezetőedzője mérkőzés előtti nyilatkozatában úgy tett, mintha nem értené a behűtött pezsgőre vonatkozó kérdést, csapata mégis a vasárnapi, Újpest elleni hazai derbin próbálta fel először aranyszínű mezét. És végső soron igazuk is lett. Egy nem túl magas színvonalú, de mindenképpen jó hangulatú, hosszú idők óta ismét rangadónak számító Fradi-Újpest végül – az utolsó pillanatban meg nem adott újpesti góllal – 2-1-es hazai győzelmet hozott, a fél éve kinevezett vezetőedző első sikerét. A Fradi ráadásul még harcban van a duplázásért is, május 11-én a Paks ellen vívja a Magyar Kupa döntőjét. Erre hat évvel ezelőtt volt utoljára módja, de ez már egy másik csapat.
Ez az idei április 24. semmivel sem későbbi időpont – sőt! –, mint az elmúlt két év bajnoki sikere a jóval stabilabbnak tekintett Rebrov-időszakban. A Fradi idén a 29. fordulóban, négy meccsel a vége előtt szerzett behozhatatlan előnyt, tavaly egy fordulóval később, a 30.-ban. A némileg kakukktojásnak számító 2020-as befejezés (amikor a járvány miatt két hónapra félbemaradt a bajnokság) szintén a 30. fordulóban avatott bajnokot, akkor egy Honvéd FC – Ferencváros 0-2 kellett hozzá.
Mindez azért fontos, mert a 2018-2021-es időszak a Serhiy Rebrov féle stabilitásról szólt az Üllői úton, ez azonban tavaly tavasszal az ukrán edző távozásával megbomlani látszott. Noha június elején már kinevezték az új vezetőedzőt, Peter Stögert, az átigazolási időszak felemásra sikeredett. Egyedül a Legia Warszawába igazolt Igor Kharatint tudták pénzzé tenni, Marcel Heister, Isael, Lovrencsics Gergő és Michal Skvarka is ingyen távozott a klubtól.
UEFA Bajnokok Ligája
"Nem egy-egy játékelemben kell fejlődni, hanem mindenben" - a Fradi edzője nyilatkozott
TEGNAP 12:11

Serhiy Rebrov 2020. december 7-én a kijevi olimpiai stadionban a Dinamo Kijev – Ferencváros Bajnokok Ligája csoportmérkőzés előtt.

Fotó: AFP

Emellett pedig rendesen a zsebébe nyúlt a klub. A 2,5 millió eurós Stjepan Lončar minden idők legdrágább ferencvárosi igazolása, de a csapat játékához mégis többet tett Kristoffer Zachariassen és Ryan Mmaee, akik ketten együtt nem kerültek annyiba a csapatnak. A nemrég még az Evertont erősítő bosnyák Muhamed Besić immáron igazolás nélküli játékosként érkezett vissza, és 29 évesen sem tudott annyit hozni a védelemben, mint 7-8 évvel ezelőtt. A valaha német válogatott Marko Marin kimerítette a zöld-fehéreknél a messiásvárás kategóriáját, pedig már ősszel megírtuk: hiábavaló lesz.

Döcögős bajnokság, döcögős EL

Bármennyire is jól hangzott tehát, hogy Stöger a Borussia Dortmund korábbi vezetőedzője, valahogy érezni lehetett, hogy a jól működő struktúra felbontása nem jó ómen a folytatáshoz. A július közepén megkezdődött BL-selejtezősorozat jól indult, a Slavia Praha elleni továbbjutás a harmadik fordulóban különösen jól nézett ki, főleg, ha hozzátesszük, hogy a csehek az Európai Konferencia Liga legjobb nyolc csapatába kerültek idén tavasszal. Az, hogy a playoffban az esélyesebb Young Boys ellen már pereceltek a zöld-fehérek, abszolút maga volt a realitás, érezhető volt, hogy nem ismételhető meg könnyen a tavalyi csoda, a BL-csoportkör, egy olyan selejtezősorozat után, ahol már két meccs dönt a továbbjutásról.
Az Európa-liga csoportkör sem tudta tovább növelni az önbizalmat. 6 meccsből 5 vereség 1 győzelem (az utolsó, tét nélküli körben) három olyan csapat ellen, amelyek névben messze vannak a tavalyi BL-kör Barcelona / Juventus párostól, de tudásban még messzebb a Ferencvárostól. Az egyszeri szurkoló úgy gondolja, vagy jöjjenek a legnagyobb nevek, legyen akármi az eredmény, vagy legyenek olyan ellenfelek, akiktől nem lehetetlen a pontrablás. A Bayer Leverkusen, a Real Betis és a Celtic egyik kategóriába sem tartozik. Még úgy sem, hogy a skótok éppen az előző nyáron maradtak alul a Fradival szemben a BL-selejtezőben. Csakhogy ott éppen a mieinket segítette az egymeccses lebonyolítás.

Noha volt csapat, amelyik kevesebbet szerzett saját csoportjában, mint a Ferencváros, talán mégis visszalépésnek éltük meg idehaza ezt az őszt az előző évihez képest.

A bajnokság is meglehetősen nehezen indult. Rögtön a nyitó fordulóban hazai vereség a Kisvárda ellen, a csapat pedig csak a 6. fordulóban tudott felkapaszkodni a dobogóra. Igaz, onnan aztán többet már nem került le. Mégsem volt jó optikája, hogy szintén hazai pályán kikaptak a Zalaegerszegtől még októberben, vagy hogy nem tudtak nyerni az akkor még nem kieső helyen álló MTK ellen. Az osztrák vezetőedző utolsó meccse a debreceni 2-0-ás vereség volt, amit már hetekkel előtte rebesgettek.
Az öltözőbe persze nem láttunk be, de a hírek egy a csapatot nehezen kézben tartó Stögerről szóltak, miközben Rebrov idején állítólag a légy zümmögését is lehetett hallani, ha az ukrán úgy fegyelmezett. Ez volt hát a klub kommunikációjának jelentős része a váltásnál is. Ismét egy erős kezű, autoriter edző hírében álló szakember érkezett a csapat élére. Vele kezdték meg a 2022-es szezont.

Fél év előnyt adtak a teljes mezőnynek

A téli átigazolási szezon – eladási oldalon – jól sikerült. Myrto Uzuni 4 millió €-ért kelt el a spanyol elsőosztályú Granada csapatába, ami a már korábban említett Besić-transzfer mögött a második legjobb eladása a csapatnak. Ráadásul ez minta lehet a Ferencvárosban, hogyan igazoljanak teljesen ismeretlen játékosokat, akik aztán ugródeszkának használva a magyar bajnokságot, szintet tudnak ugrani, a csapatnak pedig komoly profitot termelni. Az érkezési oldalon már vegyesebb a kép, de egész biztosan jó erősítés a védekező középpályás Anderson Esiti, aki Laidounival együtt stabilabbá tudta tenni a középpályát.

Uzuni és Stöger

Fotó: AFP

Mert noha van még hiányposzt a Ferencvárosban (balhátvéd például biztosan kell a nyáron), az azért látszik, hogy tavaszra ismét egyenesbe állt a csapat. A január első napjaiban megérkező új orosz vezetőedző első három bajnoki meccséből kettőt elvesztett. Kikapott január végén Felcsúton, majd nyert az egyébként akkor még teljesen maga alatt lévő Újpest otthonában, február elején pedig jött a szezon talán legnagyobb pofonja: 0-3 az Üllői úton a Paks ellen. Innen azonban (február 13-ától) zsinórban 10 veretlen meccset (benne 7 győzelmet) produkáltak, ami bajnoki címet ért. Nagy számban hozta a csapat a jó eredményeket, többek között közvetlen riválisai ellen is. A Kisvárda elleni hazai 2-1-es győzelem március elején, és a felcsúti 2-2-es döntetlen április elején megpecsételte az idei szezont.

Mondhatni tehát, hogy a Ferencváros jó 10-12 fordulónyi helyben topogás és egy decemberi (egyébként második helyről megejtett) edzőváltás ellenére is rekordgyorsasággal nyert bajnoki címet.

Ez pedig több következtetést is von maga után.
Az idei bajnoki cím nem kizárólagos, de jelentősen segítő tényezője a valódi kihívó hiánya. Az előző szezon még úgy indult, hogy a Fehérvár FC lehet az ellenfél, a két csapat között dőlhet el a bajnoki cím. 2021 januárjára már látszott, hogy a Fehérvár lemaradása egyre nagyobb nemcsak a tabellán, hanem a csapat építésében is, a székesfehérvári csapatnak pedig már nem a Ferencváros az ellenfele az első helyért, hanem a Puskás Akadémia a másodikért.
Ez a tendencia ebben a szezonban továbbgyűrűzött. A tavaly nyáron kicsit ugyan megingó, de azért láthatóan még mindig a mezőny felett teljesítő Ferencváros mögé nem tudott megérkezni egy nagy kihívó, aki egyrészt nyomást helyezhetett volna Dibusz Dénesékre, másrészt aki a Fradihoz hasonlóan szakmányban nyerte volna a bajnokikat.
Azaz volt, de csak ősszel. A Kisvárda ugyanis némileg a semmiből érkezve kezdte a szezont végső esélyeshez méltóan, és ez így is volt nagyjából egész ősszel. A Szegedtől érkező vezetőedző, João Janeiro és Révész Attila sportigazgató jelentősen meglepte a hazai futballközeget, hiszen november elejéig vezették a tabellát. A portugál edző elcsábítása Dunaszerdahelyre azonban meg pecsételte a nyírségiek sorsát, és – noha a dobogóról azóta sem csúszott le a csapat – egyre távolabb kerültek a bajnoki címtől. A Ferencváros mögött közvetlenül uralkodó Puskás Akadémia – Kisvárda páros energiáit tavasszal szemmel láthatóan felemésztette az egymással való küzdelem, és a mögéjük szorosan felsorakozó dobogókövetelők (Fehérvár, Paks, Zalaegerszeg – és mostanában már az Újpest) elleni küzdelem.
Nem akadt tehát egy komoly kihívója a Fradinak, sokkal inkább több kisebb, néha egymást kioltó erő.

Megállítható a Ferencváros?

Zsinórban negyedik bajnoki címét szerezte tehát a Fradi, ilyen hegemóniára a ’70-es évek óta nem volt példa. Akkor Bene Ferencék zsinórban hét bajnoki címet nyertek meg 1969-1975 között. A rendszerváltás utáni futballban a Debrecen 2003-2014 közötti időszakra hozott hasonló dominanciát, a cívisváros azonban három egybefüggő bajnoki címnél többre nem volt képes. (Ebben az időszakban összesen hétszer nyerték meg a bajnokságot.)
Anélkül, hogy belemennénk az első (és másod-) osztályú csapatok finanszírozásába, a 2010 óta életbe lépő rendszer sajátosságaiba, röviden összefoglalható, hogy ennek legnagyobb nyertese a Ferencváros. Azonban ezzel a lehetőséggel élni és tudtak, és szépen fokozatosan tudták növelni a játékosok értékét külön-külön, és a csapat összértékét egyaránt. Az elsők között átadott új stadiont multifunkcionálisan valóban tudták használni egy kiváló adottságokkal rendelkező helyen, amely tovább segítette a pénzügyi stabilitást. Idehaza elsők között vagy talán elsőként lett nyugati értelemben vett sportigazgató Hajnal Tamás személyében, aki vezetőedzőket átívelő módon képviseli a klub játékfilozófiáját, még ha abba néha olyan furcsaságok esnek is, amelyeket fentebb említettünk.
Amíg ez a lépésről lépésre épülés megvan a Ferencvárosnál, addig másnál ilyen, évekre meghatározó stratégiát nem látunk. A csapatok önhibájukból (stratégia híján) vagy azon kívül (a finanszírozási rendszer végett) maradnak le, és ezt az elmúlt négy év világosan bizonyítja. A Transfermarkt oldal adatai szerint a Ferencváros játékosainak összértéke jelenleg 44,85 millió €, nagyjából annyi, mint az őket követő következő három csapat i (Fehérvár FC, Puskás Akadémia, Budapest Honvéd FC) együttvéve. A második helyezett Fehérvár 21,55 millió €-n áll. Tavaly ilyenkor ez az arány 31 / 18 volt, két évvel ezelőtt, a Fradi Bajnokok Ligája-szereplése előtt pedig 19 / 17. A többiek lemaradását már érzékeltetni is nehéz. És mivel a pénz megteremtéséhez leginkább pénz kell, a játékosok értékének növelését szemmel láthatóan a leggyorsabban egy európai kupa csoportkörével, ideális esetben a Bajnokok Ligájával lehet elérni. Azt azonban talán még annál is nehezebb, mint pénz nélkül pénzt előteremteni.
UEFA Bajnokok Ligája
Bajnokok Ligája vagy Európa-liga? Nagy meccs vár a Fradira a BL-selejtezőben
TEGNAP 09:24
UEFA Bajnokok Ligája
A Fradi edzője nem is tudta, hogy ezelőtt így még sohasem jutott tovább a BL-ben a csapata
28/07/2022 07:00