Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ex-topligás játékos a Ferencvárosban, aki már régóta senkinek sem kell

Sergő Z. András

Publikálva 19/09/2021 - 18:43 GMT+2

Nézzünk a Marko Marin sztori mögé, és lássuk be: voltak már bölcsebb igazolások a bajnokcsapatnál!

Marko Marin

Fotó: AFP

Valaha topligákat megjárt játékost igazolt a Ferencváros, az elmúlt másfél hónapban a BL-be visszatérő csapat képe lengte be a hazai sajtót. De kicsoda valójában Marko Marin, és tényleg ő-e az évtizedek óta várt igazolás?

Lelövöm a poént: nem. A bosnyák származású német állampolgár, valaha volt válogatott, valaha volt angol, spanyol és német bajnokságban játszó játékos legutóbb a FK Crvena Zvezda keretében volt látható. 2020 januárjában, 30 évesen azonban a szaúd-arábiai Ahli csapata vette meg az akkor 6 millió euró értékűre taksált játékost, már akkor jelentősen áron alul, 2,25 millió euróért. Egy év után azonban kölcsönadták egy másik arab csapatnak, a kölcsön lejárta után pedig már nem tartottak rá igényt. 2021 júliusa óta tehát szabadon igazolható játékos volt.
Marin egyébként is nagy vándor. Felnőtt pályafutása során a Ferencváros a 12. csapat, amelyik igazolással vagy kölcsönszerződéssel soraiban tudhatja. A valaha nagy ígéretnek számító játékos a 2007/08-as évadban mutatkozhatott be a Borussia Mönchengladbach felnőtt csapatában. A később a Werder Bremenben megfordult középpályás 2012-ben a Chelsea-hez igazolt. Mondhatjuk, hogy ekkor volt pályája csúcsán.
Itt már túl vagyunk a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon, ahol valóban részt vett, és ezért bronzérmesnek mondhatja magát, szerepét azonban nem szabad túlértékelni.
Nem is csoda, hiszen alig múlt 20 éves. A csapattal játszott 7 összecsapásból az első 2 meccsen állt be csereként, Ausztrália ellen már 4 gólos vezetésnél 9 percre, Szerbia ellen kicsit többet kapva. Nem sokkal később, 2010 novemberében játszotta utolsó válogatott meccsét. Jószerivel hamarabb búcsúzott el a válogatottságtól, mint hogy abba igazán belenőtt volna - életkorát tekintve.
A Chelsea-nél töltött időszak nem igazán sikerült. A teljes évadban összesen 6 (!) bajnoki mérkőzésen lépett pályára, a Frank Lampard, Juan Mata, Ramires és Oscar fémjelezte középpályán nem volt mód érvényesülni. Hiába nyert abban az évadban Európa-ligát a csapat, neki csak a Sparta Praha, a Steaua Bucuresti és a Rubin Kazan elleni meccseken volt többé-kevésbé kiegészítő szerepe. Hogy a Chelsea mennyire zsákutcának számított Marin karrierjében, azt mi sem bizonyítja, mint hogy bekerült a The Sun rémálomcsapatába. A londoni kékek legrosszabb 21. századi játékosait szedték össze, és ott volt köztük a Ferencváros igazolása, akit annak idején – leginkább az argentinhoz hasonló, kreatív cselezőképessége miatt – német Messiként harangoztak be. „Talán nem kaptam elég játéklehetőséget néhány meccsen ahhoz, hogy megmutassam a képességeimet, de a Chelsea-nek mindig nagyon jó játékosai vannak, és nehéz bekerülni” – nyilatkozta utólag a játékos a goal.com-nak.

Innentől csak a lejtő

A 2013 nyarán elkezdődött kölcsönadások már jelentős értékcsökkenéssel jártak. A 2013/14-es idény Sevillában telt, és egy kicsit jobb sorsa volt itt Unai Emery irányítása alatt, mint korábban José Mourinho-nál. Ebben az évben több Európa-liga mérkőzésen lépett pályára, mint nem, többször kezdőként, így kétszeres EL-győztesnek mondhatja magát. Ahogy a bajnokságban is 18 alkalommal pályára lépett a 38-ból.
Ezután azonban sem a Fiorentina, sem az Anderlecht soraiba nem nagyon tudta beverekedni magát, bár igaz, gyakran sérülésekkel küszködött. Valódi helyét a török (Trabzonspor), majd a görög (Olympiakos Piraeus) bajnokságban találta meg, utóbbival bajnoki címet is nyert. Ezek azonban már messze nem olyan erősek, mint a fentebb említettek, ahonnan 2015 környékén végleg eltűnt.
picture

Marko Marin nagy meccse a Liverpool elleni BL-győzelem volt 2018 őszén.

Fotó: AFP

Csak összehasonlításképpen: Juhász Roland 29 éves volt, amikor a fentebb említett Anderlechtből Fehérvárra igazolt. Akkori becsült értéke 2 millió euró volt. Marin 2 évvel később és 3 évvel fiatalabban ért akkor 2,5 milliót, amikor ugyanonnan visszaküldték Londonba. Juhász Roland visszavonulása idején kétségtelenül a magyar NB1 egyik legértékesebb játékosa volt, de világot megváltani Fehérváron ő sem tudott.

Ferencvárosi Messiás

Marintól márpedig most ezt várják, kissé meglepő módon. Utolsó, európai csapatában, a Crvena Zvezda színeiben rég nem látott rendszerességgel játszott a Bajnokok Ligájában. 2018 novemberében a Liverpool elleni 2:0-s sikerből kezdőként, és két gólpasszal vette ki a részét, hogy aztán Liverpoolban és Párizsban összesen 10 gólt kapjanak. A szerb csapat végül kiesett, az angolok pedig megnyerték a Bajnokok Ligáját, Marin pedig a következő szezon közepén távozni kényszerült Szerbiából.
Mindezek ellenére nem Marin a csapat legértékesebb játékosa. Papíron a szintén most igazolt, 4,5 millió euró értékű szerb-bosnyák kettős állampolgár Zeljko Gavrić, az albán Myrto Uzuni (3 millió euró), és Tokmac Nguen (2,8 millió euró) is értékesebb, sőt, Dibusz Dénes is vele egy értéket képvisel. A vele egyidős Szomália csak 16. a sorban, előtte mindenki fiatalabb.

A sajtóban eddig hangoztatott jelzők, a 16-szoros német válogatottság, a világbajnoki bronzérem és a veretes topligás tapasztalat tehát sokkal inkább a múltnak szól, ráadásul mindenhol epizódszerepet jelentett.

Sokszor látunk a futballban olyan fiatal tehetséget, aki gyakran idő előtt megkapja a lehetőséget a bizonyításra, talán a legmagasabb polcokon is, idővel azonban kiderül, hogy hosszú távon – sérülés, formahanyatlás vagy más miatt – nem tud ilyen színvonalon teljesíteni.
Mindenesetre a csapatnak volt már az elmúlt bő egy évben több ígéretes igazolása. Ilyen például a norvég bajnokságból érkező Henry Wingo vagy a Mmae testvérek (Ryan és Samy), akik fél évvel követték egymást a Ferencváros öltözőjében és gyakran a kezdőben is. Nem is beszélve a korábban érkező Uzuniról, aki ismeretlenként jött Budapestre, és valószínűleg jó pénzért fog távozni.
Az ő szerződtetésük ugyan jelentett néhány százezer euró kiadást, de fizetésük valószínűleg Mariné alatt van, hasznuk a csapatban pedig egyelőre megkérdőjelezhetetlen. A Marin-féle igazolások esetében tehát élhetünk a gyanúperrel, hogy sokkal inkább kommunikációs húzás. A bajnoki cím nélküle is elvárás, a Bajnokok Ligájába való visszatérés, vagy valamilyen szintlépés (például továbbjutás a csoportból az Európa-ligában) nélküle sem az.
picture

Ryan Mmaee 12 meccs alatt 7 gólt lőtt a Ferencvárosban.

Fotó: AFP

Ja, mondjuk ez idén ki sem derülhet, hiszen az EL-csoportkörben ő már nem segítheti a csapatot. Ha egy év múlva pedig esetleg továbbáll, segít 1-2 kört haladni a BL-selejtezőben, mennyivel volt beljebb a csapat?!
Persze ne legyen igazam: 32 évesen magyar szinten benne van még 3-4 jó év, posztja pedig évekre megoldja a Ferencváros problémáit, ami ezzel várhatóan tovább erősödik, és megszilárdítja regionális vezető szerepét. Hogy melyik forgatókönyv jön be, hamarosan kiderül.

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés