Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bombagóllal üzent, az olimpián támadna fel a Real Madrid ígérete

Szabó Bence

Frissítve 04/08/2021 - 16:05 GMT+2

Asensio döntőbe lőtte a spanyolokat, ezzel pedig karrierjének is új lökést adhat.

Spanien Marco Asensio (vorne) schoss im Halbfinale gegen Japan den goldenen Treffer

Fotó: Getty Images

Marco Asensio karrierje az utóbbi években nem a vártak szerint alakult, az olimpiai behívó azonban új lehetőséget adott neki, hogy bizonyítsa, érett lehet a fontosabb szerepre.

Amikor a spanyol válogatott a felnőtt mezőnyben is bizonyított sztárokkal tűzdelt keretet hirdetett a tokiói játékokra, sokan húzták fel a szemöldöküket. Az olimpia sosem számított a legfontosabb labdarúgó tornák közé, így egy olyan évben, amikor a játékosok egy része már az Európa-bajnokságon is fárasztotta magát, furcsának tűnt még egy eseménnyel terhelni a nagy neveket.
A nemzetközi sajtó különösen a Barcelona fiatal játékosa, Pedri kapcsán kapta fel ezt a témát. A mindössze 18 éves középpályás tavaly meghatározó szereplővé vált a klubjában, kiemelkedett az Eb mezőnyéből is, a spanyol szövetség pedig sokak szerint érthetetlenül kockáztatja hosszútávú jövőjét azzal, hogy az olimpián is szerepelteti. A spanyolok keretében akad azonban még egy játékos – aki ráadásul túlkorosként kapott helyet – akinek jelenléte normál esetben megkérdőjelezhető lenne, szereplésével viszont nem csak a válogatott járt jól, hanem saját karrierjének is új lökést adhat.
Voltak idők, amikor Marco Asensioról beszéltek úgy, mint manapság Pedriről. A szélsőt anno akkora tehetségként tartották számon, hogy sokan a Cristiano Ronaldo utáni Real Madrid vezérét látták benne. Alig 17 évesen mutatkozott be a Real felnőtt csapatában, ahol egyből sokoldalúságával és érettségével hívta fel magára a figyelmet. Emellett káprázatos gólokat is szerzett: a 2017-es szuperkupán akkora bombát akasztott a Barcelona hálójába, hogy az 5-1-es győzelemmel véget érő meccs végén a katalánok védője, Gerard Pique azt mondta, először érezte magát esélytelennek egy Madrid elleni meccsen.


Azóta sok minden változott, a bombagólok viszont megmaradtak. Asensio a japánok elleni olimpiai elődöntő hosszabbításában a legjobbkor villant, 115. percben a kapufáról bepattanó távoli lövése megtörte a hősiesen védekező hazaiakat és fináléba jutatat Spanyolországot.
De mi történt a két említett csodagól között, amitől Asensio letért a szupersztárság felé vezető útról, és amitől ez az olimpiai torna nem egy szükségtelen nyűg számára, hanem egy lehetőség, hogy újra visszatérhessen a köztudatba?
A már említett szuperkupát követő idény, a 2017/18-as remekül sikerült Asensio számára, összességében 11 góllal és 6 gólpasszal zárt. A következő idény ugyan lényegesen rosszabbul alakult, de 23 évesen még mindig nem volt lemaradva semmiről. 2019 nyarán viszont beütött a katasztrófa.
A szélső az Arsenal elleni felkészülési meccsen senkitől sem zavartatva lépett rosszul, az esetnek pedig elülső keresztszalag szakadás lett a vége. Ez egy olyan sérülés, ami számos nagyszerű játékos karrierjének vetett már véget. Asensio esetében ugyan szerencsére nem ez történt, de a 249 napig húzódó rehabilitáció lényegében a teljes idényben pályán kívül tartotta a spanyolt, aki az előző szezonban visszatérve sem tudott még újra a régi formájában játszani.
picture

Marco Asensio (Real Madrid)

Fotó: Getty Images

Ebben a helyzetben jövőjét már sokan meg is kérdőjelezték a Realnál, az idény végén azonban számára kedvező fordulat történt a csapat vezetésében. Zinedine Zidane távozott a kispadról, helyére pedig Carlo Ancelotti tért vissza. Az olasz edző egyértelműen jelezte, hogy számol Asensioval, akiben így a távozás gondolata fel sem merült:
Mindenképpen maradok. Meg tudok felelni azoknak az elvárásoknak, amiket Ancelotti támaszt felém. A célom az, hogy maradjak a Real Madridnál és a legjobbamat nyújtsam. Úgy érzem, sokkal többet adhatok még a csapatnak.”
Ezek mellett a célok mellett nem lett volna meglepő, ha a 25 éves játékos legszívesebben az egész előszezont a Reallal készülve szerette volna tölteni, hogy megragadhassa az esélyt. Érkezett azonban a spanyol szövetség olimpiai behívója, Asensio pedig egyáltalán nem érezte tehernek a lehetőséget:
„Alig vártam, hogy kiderüljön a keret. Épp Madridban edzettem, amikor megkaptam a behívót. Nagyon izgatott voltam, ez olyan lehetőség, amit egyszer kapsz az életben. Alig vártam, hogy újra játszhassak a válogatottban és egy olyan tornán tegyem, mint az olimpia. Gyerekkoromban is imádtam az eseményt, követtem minden sportot. Ez teszi igazán különlegessé.
picture

A tehetetlen japán arcok jól leírják, mekkora gólt is szerzett Marco Asensio

Fotó: AFP

25 évesen Asensio a torna u23-as szabálya alóli kivételként, vagyis a legrutinosabb játékosok egyikeként szerepelhet a játékokon. Ugyan a spanyol keret fiataljai közül sokan már most európai szinten felkapott nevek, a szélső azonban így is húzóembernek számít a csapatban. Joggal gondolhatnánk, hogy az olimpiai szereplésre ezért egyfajta új esélyként is tekint, hogy bizonyítsa, érett egy meghatározóbb szerepre Madridban is, de Asensio elmondása szerint csak a csapat érdekeit tartja szem előtt:
„Nem a saját megváltásomat keresem. A legjobbamat szeretném nyújtani azért, hogy segítsem a csapattársaimat.”
Ugyan a spanyolok a torna során egyszer sem játszottak igazán meggyőzően, a japánok elleni győzelemmel már csak egy lépésre vannak az olimpiai arany megszerzésétől. A döntőbe Asensio lőtte be a spanyolokat, ha pedig fináléban is villanna, azzal igenis nagyot lendítene az utóbbi években kicsit megakadni látszó karrierjén. A legfontosabb azonban számára a győzelem:
„Egy dolog jár a fejünkben, haza akarjuk hozni az aranyat Spanyolországnak.
Forrás: Olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés