Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Real Madridnak most kellene eladnia Cristiano Ronaldót

Eurosport
Eurosport

Publikálva 21/06/2017 - 12:23 GMT+2

Az egyik leghíresebb szakíró szerint ennek most jött el az ideje.

Fotó: Eurosport

Cristiano Ronaldo mindig is olyan játékos volt, aki rácáfolt az elemzésekre.
Igaz volt ez pályájának csúcsán, és igaz most is, amikor már érződik rajta a visszaesés. Azok után, hogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőitől kezdve 10 gólt szerzett , furcsának tűnhet, de vannak néhányan, akik egyáltalán nem bánnák, ha Cristiano Ronaldo elhagyná a csapatot.
Sajtóhírek szerint a 32 éves játékos múlt héten kijelentette, hogy elhagyja a Bernabeut, amiért a mostanában labdarúgókra vadászó spanyol hatóságok az állítólag be nem fizetett adói miatt üldözik. Azon nyomban előkerült a PSG és a Manchester United, amely klubok különböző okoknál fogva, de úgy látják, hogy megérné kifizetni az elképesztő vételárát és a fizetését is.
A francia bajnoki címtől megfosztott PSG továbbra is próbálja megerősíteni csapatát az európai elitsorozatra, Ronaldo leigazolásával pedig jelezhetnék ezt a szándékukat. Azt üzennék, hogy ugyan nem nyerték meg a Bajnokok Ligáját, így is képesek a világ két legjobb futballistája közül az egyiket megszerezni.
picture

Fotó: Eurosport

A United önbizalma Sir Alex Ferguson távozása óta hasonló krízisben van. 2013 nyarán, amikor Ed Woodward a csapat vezérigazgatója lett, kijelentette, hogy egyik küldetésének Ronaldo visszaszerzését tekinti. A portugál világklasszis egyértelműen képes lenne visszahozni valamennyit a klub dicsőségéből, és valószínűleg legalább 25 gólt - de inkább többet - be is verne az ellenfelek kapujába. A leigazolása visszahozná azt az ideát, miszerint a Manchester United nemcsak a pályán, de a márkát tekintve is piacvezető csapat.
Érthető okoknál fogva vannak kétségek azzal kapcsolatban, hogy José Mourinho akarja-e egyáltalán a zseniális támadót. A Realban kialakult kapcsolatukat nem lehetett könnyűnek nevezni, és az sem világos, hogy a játékos stílusa illik-e a csapathoz. Utóbbi olyan kérdés, ami nem csak a United problémája:
A Real Madrid jelenlegi játékán kívül akad egyáltalán olyan stílus, amibe beilleszthető Ronaldo?
Jelenleg már egy harmadik fázisú Ronaldót látunk. Az első volt a sportingos és a korai unitedes elképesztően tehetséges, de helyenként kissé fegyelmezetlen cselkirály.
Uploaded by Kaiss Aljammal on 2013-07-09.
Ezután az utolsó egy-két manchesteres évében és a korai realos időszakában jött az a támadó, aki képes volt megverni az embereit, és sorban termelni a gólokat. Végül van az a Ronaldo, aki felismerte, hogy a tempója és erőnléte már kezd megkopni, és ezért okosan egészen az alapokig egyszerűsítette játékát. Jelenleg majdhogynem az oldschool angol középcsatárokra hasonlít, igaz egy kivételesen hatékony fajtára. Jó a levegőben, még mindig gyors, és valószínűleg ő a leghatékonyabb a kapu előtt az egész világon.
A probléma ott kezdődik, hogy ezen kívül mást nem tesz hozzá a játékhoz. Szinte csak és kizárólag az ellenfél tizenhatosán belül tud hatással lenni a mérkőzésekre. A Bajnokok Ligája döntőjében Gonzalo Higuaínt leszámítva egyetlen 90 percet játszó mezőnyjátékosnak sem volt kevesebb labdaérintése, mint neki. Vár, kiszimatolja a lehetőséget, majd gólt szerez.
Ami teljesen rendben van akkor, ha a Real Madridhoz hasonlóan dominálja a csapata a meccseket, mert akkor lehet a Ronaldo előtt kialakított helyzetekre építeni a játékot.
De oka van annak, amiért ez a stílus többnyire kiment a divatól. A hatvanas évek óta sokkal inkább rendszer-központúvá vált a labdarúgás. A mozgás és az összjáték kulcsfontosságú, ehhez pedig bizonyos fajta sokoldalúság szükséges. A támadók indítják a letámadást és/vagy folyamatosan mozognak, hogy területet és lehetőséget nyissanak a többi játékos számára.
A védőknek érteniük kell a passzoláshoz. A szélső védőknek tudniuk kell szinte a szélsők posztján játszani. Már az is luxusnak számít, ha csak egy olyan játékos van a pályán, aki nem segít be a védekezésbe. Még a Unitednél eltöltött utolsó pár évében is kezdett ez problémává válni Ronaldo esetében, ezért Ferguson középcsatárként játszatta a fontosabb európai meccseken, és inkább Rooney-t bízta meg azzal, hogy a szélen fogja az ellenfél szélső hátvédjeit.
picture

Fotó: Eurosport

Mára ez még nagyobb problémává vált, és Ronaldo öregedésével csak még nagyobb lesz. Elég fitt ahhoz, hogy játsszon még néhány évet, de az igazi rémálomnak ígérkezik, hogy egy ekkora egóval rendelkező játékos hanyatlását valahogy menedzseljék.
Jelen pillanatban Ronaldo olyan luxus, amit a Madrid - éppen, hogy - de megengedhet magának.
Az a tény, hogy a csapat sokkal jobban teljesített Iscóval, mint Gareth Bale-lel, rávilágít arra, hogy a legdrágább nem mindig a legjobb megoldás. A 21 éves Marco Asensio óriási ígéretnek tűnik - ezt az U21-es válogatottban elért szombati mesterhármasa is jelzi. Nem lenne több lehetősége a fejlődésre, ha Ronaldo más csapatnál játszana? Közben a Madridnál már a következő nagy dobásra is fókuszálnak, és szeretnék megszerezni Kylian Mbappét a Monacótól (akit, persze a PSG is szívesen látna). Asensióhoz hasonlóan ő is fiatal, de kevésbé egyoldalú és önközpontú, mint Ronaldo.
Senki sem vitathatja, hogy mennyire jó játékos Ronaldo, vagy épp mennyire nagy szerepe volt abban, hogy az utóbbi négy évben háromszor is Bajnokok Ligáját nyert a Real Madrid, de lassan itt lehet az ideje annak, hogy elbúcsúzzanak tőle, és kiegyensúlyozottabb, egységesebb, modernebb stílust alakítsanak ki.
Jonathan Wilson/bet.unibet.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés