Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újra kupadöntőn védhet a Liverpoolban potyázó német kapus

Minich Réka

Publikálva 26/02/2023 - 15:55 GMT+1

2018. május 27. egy olyan nap volt, amit a Liverpool drukkerei és Lorius Karius is nehezen felejt el. A német kapus a Bajnokok Ligája döntőjében állhatott a Vörösök kapujában, de két óriási hibájával a Real Madridnak ajándékozta a kupát. Azóta lefelé ível a pályafutása, de most újra Angliában, újra kupadöntőben védhet a Manchester United ellen.

Lorius Karius újabb potyája

Utoljára a Real Madrid elleni rémálomszerű meccsen állt angol csapat kapujában Lorius Karius, most szűk 5 év elteltével egy újabb kupadöntőn térhet vissza, egy egészen furcsa helyzetnek köszönhetően.
Nick Pope az idén remeklő Newcastle védelem vezére volt, de buta hibája miatt most az év egyik legfontosabb meccsét ki kell hagynia. Az angol válogatott kapus eltiltása miatt nehéz helyzetbe került a klubja, ugyanis Martin Dubravka már szerepelt a Manchester United színeiben a Ligakupában idén, ezért a harmadik számú Kariusnak kell beállnia védeni. Annak a Kariusnak, aki majdnem két éve nem védett tétmeccsen.
Sokak számára örökké emlékezetes marad Karius két kapitális hibája a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőben. Először Karim Benzema, majd Gareth Bale szerzett gólt a német bizonytalankodásainak köszönhetően. Azóta Karius pályafutása újabb és újabb mélypontok sokasága.
2018 nyarán még úgy tűnt, hogy a német kapus Alisson mögött elsőszámú tartalék lehet Liverpoolban, miután úgy tűnt, hogy Simon Mignolet távozik. A felkészülés során viszont valami nagyon megváltozott, miután egy Tranmere elleni edzőmeccsen a folyamatosan cukkolt kapus újabb potyát szedett be. A tervek hamar változtak, a belga maradt tartaléknak, Karius pedig távozhatott kölcsönbe.
A török Besiktas két évre vette kölcsön, ahol hamar össze tudta szedni magát és az első szezonjában rögtön 35 meccset játszhatott. Végül a csapat 3. lett a bajnokságban, de a sajtó Karius minden hibájára azonnal ugrott. A Malmö ellen látványosat hibázott, majd a Konyaspor elleni gyengélkedése után már a saját edzője is nyilvánosan kritizálta.
A teljesítményére valószínűleg az sem hatott túl jól, hogy a klub folyamatosan tartozott a fizetésével, így 4 hónap várakozás után Karius a FIFA-hoz fordult. Ekkor még kifizették és maradt, de a történet a következő szezonban megismétlődött, ami már a szerződés felbontását eredményezte 2020 áprilisában.
picture

Loris Karius

Fotó: PA Sport

Ebben az évben ugyan visszatért Liverpoolba, de egyértelmű volt, hogy nem számolnak vele, így továbbra is a klubkeresés volt terítéken. A francia Montpellier és a berlini Hertha érdeklődése nem tartott túl sokáig, de egy másik berlini klub, az Union végül mentőövet dobott és következhetett az újabb kölcsön.
Hiába ígérték a berliniek, hogy Kariusra első számú kapusként számítanak, végül inkább Adreas Lüthe lett az alapember, Karius mindössze ötször állhatott a kapuba. Végül újabb szezon mehetett a kukába és a német kapusnak egyre kevesebb lehetősége maradt, hogy megmentse a karrierjét. 2021 nyarán ismét visszatért Liverpoolba, hiszen a szerződéséből még egy év hátra volt.
Mindenki tisztában volt vele, hogy a Vörösöknél nem fog lehetőséget kapni, de mindössze a Basel kereste őt, Karius viszont nem akart Svájcba szerződni, inkább maradt egy évet, amit csak edzéssel töltött. Az a szégyen is megesett vele, hogy januárban kitették a Bajnokok Ligájába nevezettek közül, hogy az új igazolás, Luis Diaz beférhessen. A szezon végével természetesen nem ajánlottak neki újabb szerződést, mindenki örült, hogy véget ért a kelletlen kapcsolat.
A nyáron viszont nem sikerült klubot találnia, egy hirtelen jött sérülés segített rajta végül. A Newcastle kölcsönadta Martin Dubravkát a Manchester Unitednek, utána viszont nem sokkal a tartalékuk, Darlow komoly bokasérülést szenvedett. Először csak fél évig szólt a szerződése, amit végül meghosszabbítottak januárban.
Eddie Howe pozitívan nyilatkozott róla, kiemelte, hogy milyen tapasztalt kapusról van szó. Karius akkor így nyilatkozott a meglepő lehetőségéről:
Örülök, hogy lehetőségem volt visszatérni Angliába. Az utóbbi néhány év nem volt könnyű számomra, sok mélypontot értem el.
December 8-án egy Szaúd-Arábiában játszott barátságos meccsen Karius 45 percet védhetett, most pedig végre eljön a napja, hogy tétmeccsen is bemutatkozhasson a Szarkáknál. A tét nem kicsi, hiszen a Neewcastle hosszú idő után nyerhet újra kupát, ami ráadásul az új tulajdonosok első lehetősége, hogy megmutassák, hogy nagy klubot fognak felépíteni.
Forrás: goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés