Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vinícius Júnior elsírta magát, kevésbé élvezi a focit a rasszista beszólások miatt

Németh Dániel

Frissítve 25/03/2024 - 20:57 GMT+1

Vinícius Júnior nem szeretne távozni Spanyolországból, de azt elismerte: hatással vannak rá a bajnoki meccseken elszenvedett rasszista beszólások. A brazil válogatott labdarúgó szerint nem lesz változás, amíg az emberek büntetlenül sértegethetik az ellenfél játékosait, és olyan stadionokban szeretne játszani, amelyekben a focira koncentrálhat.

Vinicius Junior sokszor vált már rasszista inzultusok céltáblájává - fotó: Pierre-Philippe Marcou

Fotó: AFP

A Real Madrid támadója a Spanyolország-Brazília barátságos mérkőzés előtt beszélt a rasszizmusról.

Vinícius Júnior többször is felszólalt már a futballpályán – leginkább a lelátókon – tapasztalt rasszizmussal kapcsolatban. A brazil válogatott szélsőt ugyanis előszeretettel szemelik ki a rivális szurkolók, huhogással és banándobálással is próbálták már kizökkenteni a klasszis futballistát.
A La Liga tíz olyan esetet jegyzett fel, amelyben Vinícius valamilyen rasszista megnyilvánulás célpontja volt, és ez valószínűleg csak a töredéke annak, amit átélt a pályán.
A brazil játékost a Spanyolország elleni barátságos mérkőzés előtt is kérdezték a helyzetről, amivel érzékeny pontra tapintott az újságíró, a futballista ugyanis elsírta magát.
„Én csak focizni szeretnék, de nehéz továbblépni. Úgy érzem, hogy egyre kevésbé szeretek játszani. Mégsem fordult meg a fejemben soha, hogy elhagyjam Spanyolországot, mert ha megtenném, azzal megadnám a rasszistáknak azt, amit akarnak” idézi a Guardian a játékos válaszát.
„Maradni fogok, mert így továbbra is az arcomba mondhatják. Bátor játékos vagyok, a Real Madrid színeiben játszom, és sok trófeát nyerünk, ami rengeteg embernek nem tetszik. A világ legjobb klubjában fogok továbbra is futballozni, ahol gólokat szerzek és trófeákat nyerek majd. Az emberek még sokáig látni fogják az arcom.”
picture

Vinicius Junior

Fotó: Getty Images

A spanyol válogatottat erősítő Dani Carvajal azt mondta, szerinte alapvetően Spanyolország egy nyitott ország, de valamiért sokan a futballpályán vezetik le az indulataikat.
„Nem tartom rasszista országnak Spanyolországot. Nagyon magas fokú az integráció. Egy szerény környékről származom, Leganesből, ahol mindenféle nemzetiségű srác között nőttem fel. Sokféle bőrszínű ember van a barátaim között.”
„Szomorú, hogy vannak emberek, akik azért mennek a futballmeccsekre, hogy kiadják magukból a feszültségüket. Amikor azt látják, hogy valakit megbántanak, még gyakrabban csinálják, ami sajnálatos. Ezeket az embereket nem lenne szabad beengedni a stadionba, mivel ez a legrondább dolog, ami a sportban létezik.”
Amit a pályán látunk, az sokszor csak a jéghegy csúcsa, és a hétköznapok során – többnyire a közösségi oldalakon keresztül – még több abúzus éri a játékosokat.
„Sok argentin drukker talált meg rasszista üzenetekkel”mondta Rodrygo. „Nagyon szomorú helyzet, ami megmarad benned. Nagyon szomorú voltam. De lenyomoztuk a profilokat. Valószínűleg sokan megijedtek azok közül, akik megkapták a bíróságtól a papírokat.”
„Az emberek azt gondolják, hogy akármit leírhatnak a közösségi médiában, de aztán jogi ügy lesz belőle. Jó lett volna látni a reakciójukat, amikor megtudták, hogy beperelték őket. Rendben vagyok, tudom, hogy nem vagyok olyan, mint aminek jellemeztek. Nem foglalkozom velük, de ettől még szomorú nap volt.”
Ha elkezdik megbüntetni az embereket, akkor változni fog a helyzet. Ha viszont elmarad a büntetés, folytatni fogják.
- tette hozzá.
picture

Vinicius Junior a Valencia elleni mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Ezzel a gondolattal Vinícius is egyetértett, a tapasztalatai szerint egyértelműen rosszabb lett a helyzet azóta, hogy behozta a spanyol fociról szóló közbeszédbe a rasszizmus problémáját.
„Mivel az embereket nem büntették meg, úgy érzik, nyugodtan mondhatják ezeket a bőrszínemre utalva, hogy hatással legyenek a játékomra. Ezt megpróbálhatnák más eszközökkel is, azokkal semmi bajom nem lenne. Én csak játszani szeretnék. És szeretnék úgy elmenni a stadionokba, hogy ne találjanak meg a bőrszínem miatt.”
Vinícius idén márciusban tért vissza először a Mestella stadionba, ahol 2023 májusában több száz szurkoló majomnak nevezte. A 2-2-re végződő mérkőzésen mindkét Real Madrid-gólt a brazil szerezte, és az első góljánál magasba emelt ököllel ünnepelt, Tommie Smith és John Carlos 1968-as olimpián bemutatott tiltakozására utalva.
A Spanyolország-Brazília barátságos mérkőzés egyik célja pont az, hogy felhívja a figyelmet a rasszizmus elleni küzdelem fontosságára.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés