Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bellingham tökéletes pótlása az egykori csodagyerek, de Mbappé érkezése az ő karrierjét is eláshatja Madridban

Szabó Bence

Publikálva 27/02/2024 - 09:41 GMT+1

Brahim Díazért már tizenévesen versengtek az európai topcsapatok, mégis idő volt, amíg felnőtt szinten is kijött belőle a csúcsforma. A spanyol középpályás egy Milánói kölcsön után most a Real Madridban bizonyít, pedig Jude Bellingham mögött csak csere a posztján. A helyzete Kylian Mbappé nyári érkezésével sem lesz könnyebb, a múlt mégsem azt mutatja, hogy biztos megérné váltania.

Brahim Diaz ünnepel az RB Leipzig-Real Madrid BL-meccsen szerzett gólja után.

Fotó: Getty Images

Óriási luxus, hogy a Realnak ilyen játékosok ülnek a padján, de húzóember eddig kevesekből lett máshol.
Az RB Leipzig-Real Madrid Bajnokok Ligája mérkőzést egyetlen klasszis megmozdulás döntötte el. A vendégek támadója egy látványos lefordulással megindult, több védőt átjátszott, majd a tizenhatos széléről látványosan a kapuba bombázott. Tipikus Jude Bellingham-gól volt, még az angol középpályás jellegzetes, kezét széttáró ünneplése is követte. Csak éppen nem Bellingham szerezte.
Ennél a gólnál és ünneplésnél kevés dolog írja le jobban, hogy mi Brahim Díaz jelenlegi szerepe a Real Madridban. A 24 éves spanyol középpályás úgy tűnik, tökéletesen megtalálta a helyét az angol sztár helyetteseként, a Real pedig elképesztően kivételes helyzetben van, hogy ha Bellingham pihenne, vagy sérült, mint jelenleg, akkor ilyen váltótárs jöhet a helyére a padról. A nagy kérdés, hogy ez az állapot meddig fenntartható.

Az, hogy Díaz egy remek képességű játékos, már nagyon régen nem újdonság senkinek az európai fociban. A középpályást pályafutása kezdete óta csodagyerekként tartották számon, 12 éves korában már versengett érte a nevelőklubja, a Málaga és a Barcelona. Néhány évvel később aztán mégsem a katalánokhoz, hanem a Manchester Cityhez került, ahol David Silva utódját látták benne.
Az angliai évek aztán vegyesen sikerültek számára. Díaz ugyan kulcsembere lett a City korosztályos csapatainak, Pep Guardiola viszont gyakran még a legtehetségesebbnek tűnő fiataloknak sem ad állandó játéklehetőséget a felnőttek között, főleg ha a már említett Silva és egy bizonyos Kevin De Bruyne fociznak a posztján.
A spanyol játékos így mindössze kilenc felnőtt meccset kapott manchesteri karrierje alatt, 2019-re pedig nyilvánvaló vált, hogy nincs maradása. A szerződését nem hosszabbította meg, de a csapat sem várta meg, hogy az lejárjon: januárban 15 millió fontért eladták az érte bejelentkező Realnak.
Díaz ezzel lényegében csöbörből vödörbe került. A Real Madrid legjobb felállásában ekkoriban nem igazán volt a neki leginkább fekvő tízes pozíció, más posztokon pedig olyan sztárok álltak előtte, mint a szárnyait bontogató Vinicius Junior és a csúcson lévő Luka Modric. 18 hónap alatt itt is mindössze 21 meccsen szerepelt, de többnyire ezek sem voltak jelentős játékpercek.
picture

Brahim Diaz először a mIlanban lett meghatározó játékos.

Fotó: AFP

A teljes eltűnéstől az AC Milan mentette meg. Az olasz klub először potom 1 millió euróért vette őt kölcsön, majd egy szolid első szezon után újabb két évre kötötték magukhoz, immár 6,5 milliót fizetve. A Milan állítólag ebbe a második kölcsönszerződésbe már vásárlási opciót is akart, de ezt Madridban nem hagyták.
Így aztán három Olaszországban lehúzott évvel, 91 lejátszott bajnoki meccsel (13 gól és 7 assziszt mellett) és egy Serie A bajnoki címmel a háta mögött Díaz végül tavaly nyáron visszatért a Realhoz. Abból, hogy a madridiak már fél évvel korábban 2027-ig meghosszabbították a szerződését, arra is következtethetnénk, hogy nagyobb szerepet szántak a végre beérő játékosnak. Ha azonban voltak is ilyen tervek, Bellingham nyári megszerzése átírta azokat.
Az angol sztár idén a Real játékának legfontosabb eleme. Gólokban és gólpasszokban sem szerzett senki többet nála, de az ennél bonyolultabb statisztikai mutatók is hasonló Bellingham-függést jeleznek. Kiszorítani őt lehetetlen, pótolni is nagyon nehéz, de ezen a téren Díaz elég jó munkát végez.
Bár játékban nem teljesen veszi át a szerepét, Díaz egyértelműen az angol elsőszámú helyettese idén. Kezdő mérkőzéseinek fele Bellingham hiányában jött össze, ezeken a meccseken pedig 5 gólt is szerzett. Ketten együtt viszont csak ötször szerepeltek, ilyen helyzetekben Díaz leginkább a brazil szélsőt, Rodrygót váltotta.
picture

Díaz és Bellingham együtt ritkán vannak pályán.

Fotó: AFP

Mivel elöl a kezdő hármas Vinicius Juniorral kiegészülve megbonthatatlannak tűnik, gyakorlatilag garantált, hogy ha nem jön közbe sérülés, Díaz az idény legfontosabb meccsein mellékszereplő lesz. A helyzet pedig a következő szezontól csak tovább romlik majd a spanyol szempontjából, hiszen gyakorlatilag már tény, hogy a Real nyáron megszerzi majd Kylian Mbappét a PSG-től.
A nagy kérdés, hogy ez mire sarkallja majd a középpályát. Megelégszik majd az epizódszereppel, vagy több lehetőségre vágyik? A Real Madridnak nyilvánvalóan nagyon kényelmes lenne, ha legnagyobb sztárjait ilyen minőségben tudná helyettesíteni, a hosszú szerződése miatt pedig arra sincsenek rákényszerítve, hogy eladják Díazt.
A klubnál amúgy is megvan a hagyománya a hasonló játékosoknak, az ő karrierívük pedig Díaz számára is tanulságos lehet. Az utóbbi évek szupercseréiből Isco, Dani Ceballos vagy éppen Marco Asensio sem váltotta meg a világot Madridon kívül, a védő Nacho pedig inkább soha nem is lépett ki ebből a szerepből. Ellenpélda mondjuk Martin Ödegaard, aki az Arsenal abszolút kulcsembere lett az elmúlt években.
A tanulság tehát leginkább az, hogy ha Díaz váltana, akkor okosan tegye. Könnyen lehet viszont, hogy egyelőre a kevés lehetőség mellett is megéri majd neki, ha Madridban marad, ahol viszonylag kényelmes pozícióban van és vélhetően a csapatsikerek sem kerülik majd el.
Legfeljebb mi szomorkodunk, hogy a Leipzig elleni góljához hasonló villanásokat nem láthatunk majd gyakrabban tőle.
Forrás: GOAL
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés