Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb fordulat a Barcelonánál: 23 nappal ezelőtt megerősítették Xavit a helyén, mégis távozhat

Németh Dániel

Frissítve 17/05/2024 - 12:18 GMT+2

Spanyol sajtóértesülések szerint Joan Laporta úgy döntött: a szezon végén meneszti Xavit. Az elnök azt követően jutott erre, hogy az edző nyíltan beszélt a klub anyagi nehézségeiről és egyéb problémáiról, amivel szerinte megszegte a hetekkel ezelőtt megkötött egyezségüket. A helyi sajtó szerint Sérgio Conceição, Hansi Flick és Rafa Márquez közül kerülhet ki az utódja.

Xavi mégis távozik a Barcelonától? - fotó: Jose Breton

Fotó: AFP

Azt hittük, ez az ügy már lezárult, de nagyon úgy fest, tévedtünk.

Idén januárban Xavi úgy érezte, elege van a Barcelonából, pontosabban: az edzőre nehezedő folyamatos nyomásból. A gyengébb, de legalábbis hullámzóbb eredmények után úgy döntött, hogy elébe megy a menesztéséről szóló pletykáknak, és a klubvezetés kérését figyelmen kívül hagyva bejelentette: a szezon végén távozik a klubtól. Három héttel ezelőtt azonban sikerült megállapodniuk arról, hogy mégis együtt folytatják, legalább 2025-ig – Xavi szerződése végéig.
Hogy mi változott? Xavi bejelentését követően a Barcelona játékban és eredményességben is javult, lehozott egy 12 meccses veretlen sorozatot, és úgy tűnt, lekerült mindenkiről az a teher, amit annyira fullasztónak érzett az edző. A hírek szerint az elnök, Joan Laporta többször győzködte a színfalak mögött Xavit, hogy gondolja meg magát, és végül ezek együttesen ahhoz a sajtótájékoztatóhoz vezettek, amelyen bejelentették: Xavival készülnek fel a következő szezonra.
Alig telt el három hét, máris itt az újabb fordulat: a katalán sajtó szerint ugyanis Laporta meggondolta magát, és a szezon végén mégis menesztik a vezetőedzőt.
Hogy mi változott? A klubvezetés szerint Xavi olyan dolgokat állított a sajtótájékoztatókon, amelyek ellentétesek a klub érdekeivel. Konkrétan: nyíltan beszélt a Barcelona anyagi problémáiról, a Real Madridhoz képest szerényebb lehetőségekről, és arra kérte a szurkolókat, ezekhez igazítsák majd az elvárásokat is. Xavi ráadásul azt is megjegyezte, hogy igazolásokkal tudnának közelebb kerülni a riválisokhoz, miközben a személyes találkozón még azt mondta Laportának, elégedett a kerettel.
picture

Joan Laporta és Xavi - eddig tartott a szövetség?

Fotó: Getty Images

„Próbálunk majd versenyezni a Madriddal. Szerintem meg kell érteni, hogy nehéz helyzetben vagyunk, mindenekelőtt gazdasági tekintetben. A mostani anyagi lehetőségeink nem hasonlíthatóak a 25 évvel ezelőttihez, már nem bökhetünk csak úgy rá játékosokra, hogy őt, őt és őt akarom. Nem ugyanolyanok lehetőségeink, mint más kluboknak, akik előnyös gazdasági helyzetben vannak” – fogalmazott Xavi.
Ezt meg kell érteniük a szurkolóknak is. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk versenyezni, egyszerűen most ilyen a Barcelona helyzete. Stabilitásra és időre van szükségünk, és megpróbálunk versenyezni is.
Van még egy sztori, ami csípi a Barcelona-vezetők szemét: Vitor Roque helyzete. A brazil srác forró téma volt az előző hetekben, miután az ügynöke nyíltan beszélt arról, mennyire elégedetlenek a kevés játéklehetőséggel. Roque a januári érkezését követően még rendszeresen megkapta a bizalmat Xavitól – többnyire csereként – szerzett is egy-egy gólt az Osasuna és az Alavés ellen. Az elmúlt egy hónapban azonban csak 17 percet töltött a pályán a bajnokságban, innen az elégedetlenség.
A 19 éves brazil leigazolását csak a nyárra tervezte a Barcelona, azonban a sérüléshullám miatt előbbre hozták – ráadásul a vezetőség szerint az edző kérésére. Ehhez képest Xavi másként kommunikálta a helyzetet, és úgy fogalmazott: elsősorban azért került már januárban a keretbe, hogy az új csapattársaival készülhessen. „Olyan játékosok vannak előtte, akik jobb passzban vannak nála, ezért játszik kevesebbet” – mondta a kevés lehetőségről.
picture

Xavi és Vitor Roque

Fotó: Getty Images

Xavi távozása a három héttel ezelőtti bejelentés fényében meglepetés lenne, ám a klubhierarchián belüli helyzetét ismerve már nem annyira elképesztő fordulat. Az ugyanis többé-kevésbé nyílt titok, hogy vezetőségi szinten sok kritikusa volt az edzőnek, egyesek őt okolták a sérülések és a csapat fizikai állapota miatt. Xavi viszonya a sportigazgató Decóval is feszültnek mondható, több konfliktust is szült már közöttük az átigazolási stratégiával kapcsolatos álláspontjuk.
„Változások a jövőmben? Nekem senki nem mondott ilyesmit” – mondta az Almeria elleni meccs után Xavi. „Nincsenek változások, minden rendben. A meccs előtt azt mondtam el, amit a klub valós helyzetéről gondolok. Versenyezni fogunk, a kontextus azonban nem egyszerű. Motivált vagyok a folytatást illetően, már várom az előszezont. Decóval együtt tervezzük a nyarat, megvan bennem a folytatáshoz szükséges ambíció.”
A Diario AS viszont már azt is megírta, kik a lehetséges jelöltek Xavi távozása esetén: a lap szerint Sérgio Conceição, Hansi Flick és Rafa Márquez neve merült fel komolyabban.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés