Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem becsülik eléggé, pedig a Real Madrid sehol nem lenne kapusa nélkül

Szabó Bence

Publikálva 05/12/2021 - 13:34 GMT+1

Thibaut Courtois szenzációs védései nélkül a Real Mardid hosszú győzelmi sorozata nem jöhetett volna létre, mégsem kapnak elég visszhangot a bravúrjai.

Curtois bravúrja a Bilbao ellen

Fotó: AFP

Vannak csapatok, ahol nem örülnének, ha a csapat sikeres védekezése nagyban múlna a kapusuk bravúrjain. A Real Madridnál viszont tudják, hogy megengedhetik maguknak ezt a luxust.

Mondhatjuk, hogy van egy kapusunk
A Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti a csapat Sevilla elleni meccsét követően nyilatkozta ezt mosolyogva, de ugyanúgy mondhatta volna lényegében bárhol, ahol a Real az elmúlt hetekben megfordult. Minden héten, játsszon a csapat jól, vállalhatóan vagy éppen borzalmasan, Thibaut Courtois ott volt és védett egy hatalmasat. Néha a madridiaknak nem volt rá szüksége, néha nagyon is, de a bravúrok egyszer sem maradtak el.
A Királyi Gárda zsinórban nyolc meccset nyert meg, a kapus teljesítménye nélkül ez a sorozat fele ilyen hosszú sem lenne. Múlt hét vasárnap a Sevilla ellen két fantasztikus védéssel akadályozta meg az ellenfél egyenlítését, majd hét közben a Bilbao szemét védte ki. Ez a két meccs azt jelentette, hogy a Real szépen csendben 5 pontos előnyt szerzett a tabella élén.
Mégis, az emberek alig emlegetik a védéseit, leszámítva egy valakit… történetesen éppen Courtois-t. Az excentrikus kapus sose felejti el a meccs utáni interjúban megemlíteni saját bravúrjait, de miért is tenné? Nem állítjuk, hogy a belga egy mindenki számára szerethető figura, de egy őszinte és színes foltja a labdarúgás világának, aki mindig kész nyíltan és részletekbe menően nyilatkozni a sajtónak. Mint ahogy azt tette a Bilbao legyőzése után is, a megszokottnál jóval betekintőbb elemzést nyújtva a kulcspillanatokról.
„Jól ismerem Raul Garciát. Alacsonyra szokott fejelni, közelről, ami nem egyszerű helyzet. Az edzések, a tudás, a reflexek, a tehetség és egy kis szerencse ilyenkor mind szükségesek. A másik nagy helyzet sokkal inkább a fizikai nagyságról szólt, ahogy próbálod védeni a lábad alatt lévő területet.”
KÉP: 000_9TR7FW
Na és persze a számok magukért beszélnek. Spanyolországban senki nem véd jobb százalékkal, mint a belga kapus, egész Európában is csak ketten. A Bajnokok Ligájában Courtois a kapura tartó lövések 86,36%-át megfogja, de a bajnokságban is 75% fölött van az aránya.
Olyan teljesítmény ez, amit még az ellenfelek sem mulasztanak el néha kiemelni. Azt Athletic edzője, Marcelino egyszerűen azt mondta, nagyon rég látott bármi ehhez foghatót, amikor csapata a hét közben legalább hat óriási lehetőséget hibázott el. Ebben persze a bilbaóiak pocsék befejezései és egy nagy blokk Lucas Vasqueztől is benne voltak, de Courtois bravúrja sem maradt el.
"Szenzációs volt, életben tartotta a meccset. Nem értékelik őt elegen, nincs úgy megbecsülve a munkája, ahogy kéne. A Real tele van sztárokkal, mint Benzema, Modric és Kroos, mégse nyertek volna nélküle. – mondta róla kollégája, a Bilbao spanyol válogatott kapusa, Unai Simon.
És valóban, Courtois-t mintha kicsit elhomályosítanák a nagynevű csapattársak. A belga neve még csak fel sem merült az idén különösen vitásra sikerült Aranylabda 30 jelöltje között, de a kapusok versenyében is csak a 8. helyen zárt. Ő maga ezt egy kis összeesküvés elméletet kreálva annak tudja be, hogy az őszi Nemzetek Ligája bronzmeccs kapcsán pénzéhesnek nevezte az UEFA-t, de egyébként állítja, nem zavarja a dolog.
Nem számít, tudom, mit teszek a klubért. – nyilatkozta.
picture

Curtois

Fotó: AFP

A védések ráadásul csak egy aspektusa a játékának. Ugyan a pályán sose számított kifejezetten „hangos” kapusnak, mégis egyfajta csendes tekintélyt parancsolva vezényli a csapattársakat, jelenlétével uralva az öt és felest és környékét. Mindez kiegészül a manapság már elengedhetetlen jó lábjátékával, amit most Ancelotti Madridja jóval gyakrabban kihasznál, mint korábban más edzők alatt tették. A csapattársak a legfurcsább helyzetből, gyakran messze nem ideális módon is passzolnak neki, amit ő valahogy mindig megold.
Ez a bizalom nem mindig élt az irányába. Amikor anno megérkezett a Realhoz, sokáig az elsőszámú pozícióért is küzdenie kellet az öltöző fontos tagjai által kedvelt Keylor Navassal, ami a teljesítményére is kihatással volt. Ekkoriban a szurkolók sem felejtették el minden egyes hibáját füttyszóval jelezni, de idővel az ő szívüket is elnyerte.
Néhány klubnál talán aggódnának, ha a kapus ekkora szerepet kap a csapat védekezésében, Madridban azonban nem félnek védeni hagyni Courtois-t. Ahogy Ancelotti elmondja, a lövései majdnem mindenkit boldoggá tesznek a csapatnál.
„Élvezzük, hogy itt van nekünk. Bár ugyanezt csinálja edzésen is, mint a meccseken. Mindig mondom neki, hogy nagyobb önbizalmat kéne adnia a csatárainknak, mert minden lövésüket megfogja.
Azért amíg ez a védési hatékonyság az éles pillanatokban is fennáll, azért nagyon nem fognak bánkódni a Realnál. Már csak a szurkolóknak kéne megtanulnia jobban értékelni a szenzációs belga kapust.
Forrás: ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés