Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kiszivárgott hangfelvételek miatt lehet bajban a Barca védője

Minich Réka

Frissítve 20/04/2022 - 20:20 GMT+2

A spanyol El Confidencial nevű oldal olyan hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, amelyeken Gerard Piqué és Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke hallható. A téma pedig nem volt más, mint, hogy a spanyol szuperkupa Szaúd-Arábiába való költöztetésével mennyi pénzt kereshet Piqué sporteseményeket szervező cége.

Piqué

Fotó: Getty Images

2019 novemberében meglepő bejelentést tett a Spanyol Labdarúgó Szövetség. A Szuperkupa döntőjét Szaúd-Arábiába költöztették, ráadásul a korábbi 2 résztvevő helyett egy négy csapatos minitornát rendeztek az arab országban. Már akkor óriási felháborodást okozott a hír, de most olyan részletek is kiderültek az üzletről, ami miatt a Barcelona védője, Gerard Piqué is bajban lehet.
Az esemény szervezésével a Kosmos nevű céget bízták meg, aminek egyik tulajdonosa Piqué. Ez a cég többek között a tenisz Davis Kupa rendezési jogát is megszerezte, ahol szintén nagy átalakításokat terveznek.
2019-ben a szaúdi állam is őket bízta meg azzal, hogy költöztessék át a spanyol szuperkupát is hozzájuk. A szerződés megkötése során természetesen fontos szempont volt, hogy azzal a szövetség és a résztvevő csapatok is jól járjanak, de nem maradhatott ki a Kosmos sem a pénzesőből.
Piqué korábban sem örvendett nagy népszerűségnek a spanyol fővárosban, hiszen büszke katalán patriótaként többször is hangosan kiállt Katalónia függetlenségéért. A madridi média támadásai is közrejátszhattak abban, hogy Piqué korán visszavonult a válogatottságtól és már csak a Barcelonára koncentrál. Most a kiszivárgott hangfelvételek miatt valószínűleg tovább fog veszíteni a “népszerűségéből”.
A beszélgetéseken szóba került János Károly önként lemondott király neve is, aki remek üzleti kapcsolatokkal rendelkezik az arab országokban, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a pletykák szerint azért mondott le a trónról, mert a királyi család - nem feltétlenül legális - pénzügyi tranzakcióit közelebbről is elkezdték vizsgálni a hatóságok. János Károly azóta már hivatalos közleményben elismerte, hogy Piqué megkereste őt, de állítása szerint semmilyen együttműködés nem volt köztük.
Piqué
A szaúdi állam minden évben 40 millió eurót fizet a spanyol szövetségnek, aminek 10 százaléka jár a szervező cégnek. Piqué szerint ez az átlagos árak alatt van. A katalán védő sajtótájékoztatón állt ki a nyilvánosság elé, ahol tagadta, hogy bármilyen illegális dolog történt volna:
Legfeljebb a morális oldalát lehet megkérdőjelezni az üzletnek, jogi szempontból egy illegális dolog történt, az pedig a hangfelvételek kiszivárogtatása.
"Egyáltalán nem érzem úgy, hogy bármi miatt is szégyellnem kéne magam, sőt büszke vagyok arra a remek munkára, amivel megszerveztük a megújult Szuperkupát. Az elnökkel folytatott beszélgetésemet kiragadták a szövegkörnyezetéből, én csak szimplán üzleti segítséget nyújtottam neki, hogy mindenki jól járjon."
Hiába a nyilvános kiállása, az mindenesetre tovább ront a látszaton, hogy maga Piqué volt az, aki korábban a játékosok nevében kiállt a szuperkupa döntő elhalasztása mellett. Végül a szövetség döntése értelmében januárban került sor a döntőre, ami érdekes módon egybeesik azzal az időszakkal, amikor Szaúd-Arábiában megfelelő a klíma egy labdarúgó mérkőzés megrendezéséhez.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés