Hét helyett 11 napos lesz a Davis Kupa idei döntő tornája - amelynek a magyar válogatott is résztvevője -, és nagy valószínűséggel három városban bonyolítják majd le - közölte hétfőn a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF).


A változtatást a spanyol központú befektetési csoport, a finanszírozó Kosmos Tennis kezdeményezte, az ITF vezető testülete pedig jóváhagyta.
A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott, 18 csapatos finálét a tervek szerint november 25. és december 5. között rendezik meg.
Tokyo 2020
Rublevék lettek az olimpiai bajnokok vegyespárosban
4 ÓRÁJA
Az ITF azt is bejelentette, hogy az eredeti házigazda Madrid mellett további két európai várost keresnek társrendezőnek. További változás, hogy 2022-től 18 helyett már csak 16 csapat küzdhetne a döntőben.
"Jobbá akarjuk tenni a versenyt a játékosok, a szurkolók és a csapatok számára
- mondta Kris Dent, az ITF igazgatója. -
Az emberek imádják, hogy a világ legjobb válogatottjai összejönnek egy tornára, de hét nap, különösen közvetlenül az ATP-világbajnokság után, nem elegendő. Úgy gondoljuk, hogy a változtatások még nagyszerűbbé teszik majd ezt a nagyszerű viadalt."
A 121 éves Davis Kupa két évvel ezelőtt nagy átalakításon esett át, a férfi válogatottak versenysorozatának győztese egy - jelenleg még - 18 csapatos fináléból kerül ki, a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték 2019-ben, és a Rafael Nadal vezette spanyolok sikerével zárult esemény sok dicséretet kapott. Azt azonban már akkor látni lehetett, hogy 25 meccset - két egyes, valamint egy páros találkozóval - nagy kihívás hét nap alatt, három pályán megrendezni. Az egyik párharc - az amerikai-olasz csata - például hajnali négy órakor ért csak véget.
Nadal is csatlakozott az ATP-kupa és a Davis-kupa egyesítését javaslók táborához | Eurosport
Vasárnap Szerbia győzelmével véget ért az első ATP-kupa, amely spanyol részről sem alakult rosszul, hiszen Rafael Nadalék a döntőig meneteltek. A világelső a versenyt követően elmondta, bár remek eseménynek tartja az ATP-kupát, nincs értelme rövid időn belül két csapatversenyt is megrendezni, ezért a sorozatot egyesíteni kellene a Davis-kupával.
A rendezés iránt érdeklődő városoknak két és fél hónapjuk van arra, hogy beadják pályázatukat a 2021-es fináléra. Az új házigazdák mindegyike két csoportot és egy negyeddöntőt láthat majd vendégül, míg a központ, Madrid a két csoport mellett a másik két negyeddöntőt, valamint az elődöntőket és a finálét bonyolítja le.
A jövőre életbe lépő új formátum szerint a selejtezőből 12 válogatott jutna tovább a 16 csapatos döntőbe, amelynek két szabadkártyás mellett az előző kiírás két döntőse automatikus résztvevője lenne.
MTI
Tokyo 2020
Atomjaira tört vagy elhajított ütők és nagy győzelmek - ezzel a videóval búcsúzik a tenisz Tokiótól
5 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Így nyerte meg az olimpiai döntőt Alexander Zverev
7 ÓRÁJA