Hét helyett 11 napos lesz a Davis Kupa idei döntő tornája - amelynek a magyar válogatott is résztvevője -, és nagy valószínűséggel három városban bonyolítják majd le - közölte hétfőn a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF).


A változtatást a spanyol központú befektetési csoport, a finanszírozó Kosmos Tennis kezdeményezte, az ITF vezető testülete pedig jóváhagyta.
A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott, 18 csapatos finálét a tervek szerint november 25. és december 5. között rendezik meg.
Roland-Garros
Kiderül, mennyire kell komolyan venni Medvedevet és Tsitsipast, Świątek tovább menetelhet
28 PERCE
Az ITF azt is bejelentette, hogy az eredeti házigazda Madrid mellett további két európai várost keresnek társrendezőnek. További változás, hogy 2022-től 18 helyett már csak 16 csapat küzdhetne a döntőben.
"Jobbá akarjuk tenni a versenyt a játékosok, a szurkolók és a csapatok számára
- mondta Kris Dent, az ITF igazgatója. -
Az emberek imádják, hogy a világ legjobb válogatottjai összejönnek egy tornára, de hét nap, különösen közvetlenül az ATP-világbajnokság után, nem elegendő. Úgy gondoljuk, hogy a változtatások még nagyszerűbbé teszik majd ezt a nagyszerű viadalt."
A 121 éves Davis Kupa két évvel ezelőtt nagy átalakításon esett át, a férfi válogatottak versenysorozatának győztese egy - jelenleg még - 18 csapatos fináléból kerül ki, a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték 2019-ben, és a Rafael Nadal vezette spanyolok sikerével zárult esemény sok dicséretet kapott. Azt azonban már akkor látni lehetett, hogy 25 meccset - két egyes, valamint egy páros találkozóval - nagy kihívás hét nap alatt, három pályán megrendezni. Az egyik párharc - az amerikai-olasz csata - például hajnali négy órakor ért csak véget.
Nadal is csatlakozott az ATP-kupa és a Davis-kupa egyesítését javaslók táborához | Eurosport
Vasárnap Szerbia győzelmével véget ért az első ATP-kupa, amely spanyol részről sem alakult rosszul, hiszen Rafael Nadalék a döntőig meneteltek. A világelső a versenyt követően elmondta, bár remek eseménynek tartja az ATP-kupát, nincs értelme rövid időn belül két csapatversenyt is megrendezni, ezért a sorozatot egyesíteni kellene a Davis-kupával.
A rendezés iránt érdeklődő városoknak két és fél hónapjuk van arra, hogy beadják pályázatukat a 2021-es fináléra. Az új házigazdák mindegyike két csoportot és egy negyeddöntőt láthat majd vendégül, míg a központ, Madrid a két csoport mellett a másik két negyeddöntőt, valamint az elődöntőket és a finálét bonyolítja le.
A jövőre életbe lépő új formátum szerint a selejtezőből 12 válogatott jutna tovább a 16 csapatos döntőbe, amelynek két szabadkártyás mellett az előző kiírás két döntőse automatikus résztvevője lenne.
MTI
Tenisz
Még a bíró sem tudta megállítani a mexikói hullámot Zverevék meccsén
EGY ÓRÁJA