Gavi, a Barcelona 17 éves, spanyol válogatott középpályása nem tud cipőt kötni?

Több labdarúgó ismert a pályán való jellegzetes megjelenéséről. Juan Sebastian Verónhoz és Marek Hamsikhoz hasonlóan a Manchester City és az angol labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki ezüstérmes balszélsője, Jack Grealish például alacsonyra húzva hordja a zokniját a pályán.
Ahogy júniusi cikkünkben megírtuk, Grealish nagyon vicces magyarázatot adott arra, hogy mi az oka az egyedi ruházatának.
La Liga Santander
Xavi rendet tesz: 10 szabállyal indít a Barca új edzője
12/11/2021 17:57
"Nyilvánvaló, hogy a zokninak a vádli fölé kell érnie. De az egyik évben, amikor már az Aston Villánál voltam, a sportszáraim egyszer összementek a mosásban. Szóval nem mentek feljebb. Abban a szezonban végül nagyon jól játszottam. Így ez egy babonás dolog lett számomra. Úgy gondoltam, hogy ’ezt fogom folytatni, mert jól teljesítettem’." - mondta a higanymozgású játékos.
Most egy újabb, erre rímelő esetről olvastunk Bognár Domokos, a Teljes terjedelem podcast egyik házigazdájának Twitter-oldalán. Ezek szerint kiderült, hogy Gavi, a Barcelona 17 éves szupertehetsége miért lógó cipőfűzővel játszik.
A nagyon fiatal középpályás üstökösként tört be a Barca első csapatába a nyáron, akkora tehetség, hogy Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya úgy hívta be őt a válogatott keretbe, hogy Gavi mindössze 275 percet játszott addig a La Ligában.
Sőt, rögtön kezdőként lépett pályára az Európa-bajnok olaszok elleni Európai Nemzetek Ligája-elődöntőn, így 17 évesen és 62 naposan minden idők legfiatalabb játékosaként lépett pályára a hispán nemzeti együttesben.
A hozzáállásával, viselkedésével is kitűnik, nem csak elképesztő tehetségével a pályán. Klubedzője, Xavi úgy vélte, hogy a Barcelona csapatának olyan játékosokból kellene állnia, akik olyan hozzáállással rendelkeznek, mint Gavi, aki letörtnek tűnt, miután lecserélték a csapata Bayern München elleni 3-0-s vereség alkalmával.
Ahogy a Marca írta, a kamerák elkapták Gavi arckifejezését, ahogy a kispad felé tartott, és ez a srác teljesen tisztában volt azzal, hogy mit jelent a klub számára a Bajnokok Ligája-kiesés. A Barca 21 év után először esett ki a BL csoportköréből, és úgy tűnt, hogy a pályán egyetlen játékost sem érintett meg jobban az eredmény, mint Gavit.

Gavi és Xavi

Fotó: Getty Images

És akkor a cipőfűző-gate-ről.
Gavi úgy focizik, hogy nincs bekötve a cipője, gyakran mutatja a kamera, hogy lóg a levegőben a fűzője. A szurkolók már azt találgatták, hogy vajon milyen bizarr babonája vagy meccs előtti rituáléja lehet a csodagyereknek, amelynek során a cipőfűzője kioldódik.
Mostanra azonban egyértelmű magyarázatot kaptunk: egyszerűen nem tudta kiskorában megkötni, így maradt, és megszokta, hogy így focizik. Rengeteg mindent tud már a fociból, pedig még nem is nagykorú, a sportág következő másfél évtizedének egyik legnagyobb alakja lehet, de a cipőfűzőt mégsem tud kötni. Zseni-szindróma, amely alapján egészen bonyolult, más által meg nem fejtett tudás és összefüggések birtokában van az illető, de egyszerű, hétköznapi, másnak rém egyszerű tevékenységet nem tud megcsinálni.
"Gavi már egészen kicsi kora óta úgy játszik, hogy a cipőfűzője ki van kötve, mert nem tudja, hogyan kell jól megkötni őket.” – írta a spanyol újságíró, Marc Marba Prats a Twitterén. "Őt ez nem érdekli, és így is játszik."
Gavit korábban a Barcelona csapattársai is cukkolták, amiért nem tudja bekötni a cipőfűzőjét. A La Masián végzett társa, Nico Gonzalez nemrég egy Instagram-sztoriban viccelődött a spanyol válogatottal, amelyen egy olyan képet mutatott, amelyen ő köti meg Gavi cipőfűzőjét. Gonzalez a képet azzal a felirattal tette közzé, amely lefordítva így szólt: "Ideje megtanulni..."
Gavit nem hátráltatta a szokatlan cipőstílusa, és már 21 alkalommal lépett pályára a Barcelona színeiben, amely a hírek szerint tárgyalásokat folytat a fiatal játékos új, hosszú távú szerződésének megkötéséről. Fabrizio Romano, az átigazolásukban guru újságíró szerint a katalán klub új, ötéves szerződést kínálna neki, amelyben szezononként emelkedne a fizetése.
A jelenlegi szerződésében szereplő, állítólag 50 millió euró (42,6 millió font) körüli összegű kivásárlási záradékot is törlik. A Barcelona érthető módon nagyon szeretné lekötni az egyik legnagyobb fiatal tehetségét, a Liverpoolt, a Chelsea-t és a Bayern Münchent is kapcsolatba hozták már a középpályás lehetséges megszerzési szándékával.
Legutóbb a Columbo című sorozat Végzetes gyakorlat című, 1974-es epizódjában volt ekkora jelentősége egy cipőfűzőnek. Ez az egyik kedvenc részünk, amelyben az aktuális gyilkos lebukásában kulcsszerepe van annak, hogy ő kötötte be az áldozata cipőfűzőjét.
Gavinak szerencsére csak a focija gyilkos, de az nagyon.
via Sportbible

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
La Liga Santander
Iniesta szerint akár bajnok is lehet a Barca, de nem szabad a fiatalokra hárítani a felelősséget
20/10/2021 11:48
Labdarúgás
Edzőként térne vissza a Barcelonához a klub legendás játékosa
11/06/2021 13:15