Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világ összes pénzét elköltheti a Real, mozgalmas nyár jöhet Madridban

Szabó Bence

Publikálva 05/06/2022 - 12:20 GMT+2

Komoly források állhatnak a Real Madrid rendelkezésére, hogy a nyári átigazolási ablakban megerősíthesse a keretét. A Bajnok Ligája-győztes csapat a sorozat megnyerésével extra bevételekhez jutott, de az enyhülő járvány, a távozó sztárok és a szponzori pénzek is segíthetik a költekezést. Az első célpont már meg is van Aurélien Tchouameni személyében, de további lépések is várhatók a csapattól.

Real Madrid

Fotó: Getty Images

Mbappe nem igazolt Madridba, de ez nem jelenti, hogy nem lesz pénzszórás a Realnál.
Mozgalmas nyárnak néz elébe a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid. A spanyol csapat idén a bajnokságban és a nemzetközi porondon is a csúcsra ért, de pusztán a játék képe alapján azért nehezen tűnik megismételhetőnek ez a bravúr, a keretre pedig már csak a kulcsjátékosok életkora miatt is ráfér a frissítés. Ehhez pedig meg is lehetnek a bőséges forrásai a Realnak.
Tudjuk jól, hogy az európai foci elitjében a költségkeret fogalma sokáig nem nagyon létezett, a spanyol klubok is előszeretettel finanszírozták hitelből óriási átigazolásaikat, az UEFA financial fair play-rendszere pedig legfeljebb a könyvelőknek jelentett extra nehézséget. Spanyolországban azonban a koronavírusjárvány új szabályokat hozott, a liga már sokkal szigorúbban követi a csapatok költéseit. Ez zsinórban második nyáron hátráltathatja a nagy rivális Barcelona tevékenységét, de tavaly bizonyos szinten a Real kezét is megkötötte a piacon.
Idén azonban nem számítanak hasonlóra Madridban. A szabályok az előző évek költései és bevételei alapján határozzák meg egy csapat átigazolásokra és fizetésekre költhető keretét, ezek a számok pedig most elég jól mutatnak a Realnál. Becslések szerint a tavaly rendelkezésre álló nagyjából 300 millió fontos fizetési keret több mint a duplájára, 634 millióra nő majd.
Hogy miből jön össze ez a brutális növekedés? Egyrészt benne van a szabályok enyhülése, hiszen a világjárvány enyhülésével a liga is véget vet a pénzügyi biztonságot szolgáló költségcsökkentő intézkedéseknek, újra nagyobb mozgásteret adva a csapatoknak. Másrészt a Real tett is róla, hogy extra forrásokhoz jusson.
A csapat ugyanis komoly pénzügyi ballaszttól szabadul meg a nyáron. A klublegenda Marcelo mellett Gareth Bale és Isco is elhagyja a csapatot, hármójuk fizetése pedig állítólag 75 millió fonttal terhelte eddig a kasszát. Ráadásul valószínűleg nem ők lesznek az egyetlen távozók, egy sor létszámfeletti keretember, például Jesus Vallejo, Marcos Asensio, Dani Ceballos, Luka Jovic vagy Mariano eladásával nem csak újabb fizetési tételektől szabadulna meg a klub, de még átigazolási díj is folyhatna be.
Gareth Bale
Szintén nagy tételek folynak be a BL pénzdíjából. A Real a győzelemmel 113 millió fontot keresett ebben a szezonban, ennek a negyede jelenhet meg extraprofitként, ugyanis a madridiak rendre úgy számolnak a költségvetéssel, hogy a legjobb 16 közé jutnak a sorozatban.
Aztán ott vannak még a marketingbevételek is. A csapat a felújított Santiago Bernabeu stadion reklámfelületeiből 310 milliós hasznot húz, köszönhetően a Legends és Sixth Street vállalatok munkájának. Ez így összességében legalább 350 milliós átigazolási büdzsét jelenthet.
Nagy kérdés, mire – vagy kire – költi el mindezt a csapat. Kylian Mbappékikosarazta a Realt, visszautasítása viszont azt is jelenti, hogy a csapat nem költötte el a fenti keret egy elég jelentős részét egyetlen játékosra, így akár számos poszton megerősítheti a keretet.
Az első hivatalos bejelentés már meg is történt. A Chelsea-től érkező Antonio Rüdiger ugyan szerződése lejártával átigazolási díj nélkül érkezik, de a fizetése azért nagyobb tétel a kiadások között. Ahogy az lehet több kerettag hosszabbítása is, Eder Militao és Vinicius Junior például egy ilyen szezon után jogosan állnak sorba komoly fizetésemelésért.
picture

Aurélien Tchouaméni

Fotó: Getty Images

Rövidesen valószínűleg az átigazolási keretét is elkezdi költeni a Madrid. A csapat célpontja jelenleg a Monaco fiatal francia középpályása, Aurélien Tchouameni, érte pedig bónuszokkal együtt 70 millió font fölötti összeget kér a klubja.
Arról egyelőre nem nagyon vannak pletykák, Mbappé helyett ki érkezhet a támadósor megerősítésére. Persze lehet amellett is érvelni, hogy a Rodrygo-Benzema-Vinicius Junior hármas tökéletesen megoldja jövőre is a feladatot, de az előbbi brazil idén csak a szezon hajrájában mutatott igazán sokat, Benzema pedig hiába van élete legjobb formájában, mégiscsak benne jár már a korban, így jó lenne, ha a csapat minél előbb felkészülne a pótlására.
A madridiak nyara azonban egy támadó érkezése nélkül is mozgalmasnak tűnik. A keretre a győzelmek ellenére ráfér az erősítés, a pénzügyi lehetőségek pedig idén nem állják majd útjukat, hogy egy igazi, Real Madridra jellemző pénzszórással villanyozzák fel az átigazolási ablakot.
Forrás: Goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés