Xavi jelentőségteljes pillanatban tért vissza ahhoz a klubhoz, amely az utóbbi időben elveszítette az identitását. Most a Barcelona stílusát játékosként szimbolizáló legendán a sor, hogy rendet tegyen az öltözőben és a pályán.


Lehet, hogy az Istenség Lionel Messi volt a Camp Nouban, de a Barcelona-stílus legfőbb szószólójának az a Xavi számított, aki a Pep Guardiola labdabirtokláson alapuló rendszerében a passzjáték teljes arzenálját felvonultatta. Azt mindenki tudja, Xavi hogyan látja a futballt, azzal viszont már kevesebb szurkoló van tisztában, milyen taktikai elképzelésekkel rendelkezik, mire helyezte a hangsúlyt a katari Al Saddnál eltöltött két szezonjában. Szóval kicsoda is tulajdonképpen Xavi, az edző?
UEFA Bajnokok Ligája
A Barcelona 19-re fog lapot húzni, a Juventus szinte el sem találta a kaput
23/11/2021 22:15
Xavi módszereit Bjarki Mar Olafsson ismeri a legjobban, aki a katari bajnokságban szereplő Al Arabi meccselemzőjeként dolgozik. Decemberben Xaxi csapata szoros küzdelemben legyőzte az Al Arabit a Katari Kupában, amely mérkőzésről Olafssonnak kellett elemzést készítenie. „Azóta követem és boncolgatom az Al Sadd játékát, amióta átvette az irányítást. Rengeteg munkaórát öltem abba, hogy a csapatait és a játékstílusát figyeltem.”
„Érdekes volt végignézni, hogyan vitte végig az elképzeléseit a kezdetektől egészen mostanáig, mert nem sokan értik azt a munkát, amit az Al Saddnál végzett. Túlzott leegyszerűsítés lenne a Barcelona tiki-taka futballjáról beszélni, mert valójában egészen innovatív dolgokat csinál, ami játékstílus tekintetében rendkívül izgalmas” – magyarázta az elemző. Xavi 2015-ben írt alá a klubhoz, ahol négy évet futballozott, mielőtt edző lett volna; ezalatt a csapat játéka jelentősen változott.
„Nem szükségszerűen mondanám azt, hogy egy defenzív felfogású, mély blokkra berendezkedő csapat voltak, de az Al Sadd korábban nagyban támaszkodott az egyéni képességekre. Amint átvette őket, a hangsúly a kollektív együttműködésre került. Az Al Saddnál ő rendelkezett a legjobb játékosokkal, de képes volt egységbe terelni őket a játék minden elemében, és csapatként dolgoztak” – magyarázta az elemző.

Lionel Messi és Xavi Hernández

Fotó: Getty Images

„Minden játékosából képes kihozni a legjobbat, az egyéni képességeket pedig a csapatjáték érdekében hasznosítani. Ezt nagyon szerettem benne. Tudjuk milyen az, amikor valaki az öltözőből az edzői szélbe kerül. Nehéz döntéseket kellett meghoznia, de képes volt egységet teremteni, és remekül irányította a társaságot. Fantasztikus volt ezt látni. Az Al Sadd egy erős csapatból egy nevetségesen erős csapat lett.”

Az Al Sadd az előző idényben tarolt otthon, a bajnokságot 13 pontos fölénnyel nyerte meg, a legtöbb lőtt és a legkevesebb kapott góllal. A veretlenül lehozott bajnoki szezon mellett a kupát is besöpörte a csapat.

Ha Xavi, akkor labdabirtoklás, gondolnánk, Olaffson szerint azonban nem ennyire egyszerű a helyzet. „Nem csak a labdabirtoklásról van szó. Sokkal inkább a szó legszorosabb értelmében vett dominanciáról. A játék valamennyi elemében dominálni akarnak. Ha nincs náluk a labda, intenzív, magas letámadást alkalmaznak. Állandóan maguknál akarják tartani a labdát, de nem a labdatartásra mennek, hanem az ellenfél szétszedésére.”
A stílusát egy erős sodrású folyóhoz tudnám hasonlítani. A víz csak áramlik, és ha megpróbálod egy kővel elzárni az útját, talál egy másik utat magának. Erről szól a támadójátéka. Nem nyugszik bele az 1-0-s győzelmekbe, pusztítani akar.
Az sokat segített Xavinak, hogy az Al Saddnál a legjobb játékosokra támaszkodhatott, a középpályán például a korábbi válogatott csapattárs, Santi Cazorla szabta meg a csapat játékát. Őt Olafsson a katari bajnokság legjobb játékosának nevezte, de mások is kiemelkednek a ligából. „Katarban öt idegenlégiós engedélyezett, a többieknek helyi játékosoknak kell lenniük, de érdemes figyelembe venni, hogy Xavinál 12 katari felnőtt válogatott játszott. Nála voltak a legjobb helyiek és légiósok is.”

Xavi az Al Sadd vezetőedzőjeként

Fotó: Getty Images

Ennek néha árnyoldalai is vannak. „Amikor ennyi nagy sztárod van, a legnagyobbak a bajnokságban, akkor kerül képbe, az öltöző kezelésének képessége. Xavi meg tudta oldani, hogy mindenki motivált és koncentrált maradt. Pedig eleinte szkeptikus voltam.” Az egyik nagy szerzemény a Swansea-tól leigazolt Andre Ayew volt. „Nem voltam benne biztos, hogy illeni fog Xavi elképzeléseihez, de most már látni lehet, hogy a jobb oldalon nagyobb összhangba akarta hozni a mozgásokat.”
Ez régebben hiányzott, és ez tette lehetővé, hogy még többet hozzon ki a bal oldalra helyezett jobblábas támadójából.
A bajnokság színvonala és az Al Sadd játékereje miatt érdemes fenntartásokkal kezelni az eredményeit, bár a helyzete valamelyest hasonló lesz Barcelonában is, hiszen hiába vannak súlyos pénzügyi problémái a klubnak, a rendelkezésre álló játékosok jobbak az ellenfelek többségénél. Az lesz a legnagyobb kihívás, hogy ezeket az erőforrásokat ki is tudja aknázni Xavi, ez az, amire Ronald Koeman nem volt képes. A víziója adott, épp mint Guardiolánál volt egykoron, nem lesznek kompromisszumok.
„Amikor egy Xavi-csapatot látsz, tudod, hogy mire számíthatsz, milyen mozgásokat fognak elvégezni, mire figyelnek a pálya bal oldalán, mire a jobbon, hogyan helyezkednek a támadásépítésnél, a labdajáratásnál. Minden egyes fázisát el tudnám mondani a játékának, annyira tiszták az alapelvek. Minden egyes poszton tudja, mit vár a játékosaitól. Bár rotálták a csapatot, mindenki tisztában volt az adott szerepkörrel járó felelősséggel. Tudták a követelményeket.”
„Amilyen gyorsan csak lehet, igyekeznek visszaszerezni a labdát, ezek a mozgások tehát kulcsfontosságúak. Ki kell menekülni ebből a presszingből. Ugyanez a helyzet a labdavesztés esetén. Szervezettnek kell lenni, mert Xavi rendkívül szervezett a káoszban. Amikor kaotikus egy meccs, tízből kilencszer az ő csapatai nyernek. Nem vállalhatjuk túl magunkat az Al Sadd ellen, mert egyből tudják, hogyan forduljanak másik fegyverhez. Ha jobb oldalon támadod őket, a másikon büntetnek meg. Minden precíz, gyors.”

Xavi a Camp Nouban.

Fotó: Getty Images

„Voltak változások is. Eleinte rendszeresen 4-3-3-mal állt fel, de elégedetlen volt. Azt gondolta, hogy a támadójátékot egy 3-4-3-as felállással tudja leginkább kiaknázni, amelyben az alapelvek nem változtak, de feljebb tudta tolni a kulcsjátékosait. A stílusa illik a Barcelonához, ismeri kívülről-belülről a klubot, és nagyszerűen tudja menedzselni a csoportot, szóval már alig várom, hogy lássam, mit alkot majd ott.”
„Érdekes kérdés, hogy a fiatalok közül kiket hoz majd fel, mert minden egyes posztra megvan a konkrét profil. Pontosan tudja, mit keres. Nyilvánvalóan a Barcelonának nagyobb a kerete, sok eltérő focistával. Hogyan fogja kihasználni ezeknek a játékosoknak az erősségeit, és milyen típusú játékosokat épít be, hogy a rendszerének a legjobb változatát láthassuk? És hogyan fog ez a stílus fejlődni?”
„Ezt kedvelem benne annyira. Nem csak arról van szó, hogy vannak ötletei, és ezen a ponton megáll. A mentalitásából kifolyólag a fejlődés lehetőségeit keresi. Annak a megszállottja, hogyan tudja fejleszteni a csapatát. Állandóan változik, ami egy nagyszerű edzőnek az ismérve. Úgy gondolom, hogy Katarban mindenki követni fogja a karrierjét és az útját” – zárta gondolatait az edző. Ez utóbbiban nem kételkedünk: elvégre hamarosan az egész világ őt fogja nézni.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
UEFA Bajnokok Ligája
Xavi fontos meccsen mutatkozik be a BL-ben, a csoportelsőség lesz a tét Manchesterben
23/11/2021 16:08
La Liga Santander
A jövő héten kiderül, mi lesz Agüero sorsa
21/11/2021 12:38