Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Carlo Ancelotti mindent besöpört Európában, pedig nem a bajnoki versenyfutás az erőssége

Németh Dániel

Publikálva 01/05/2022 - 18:53 GMT+2

Szombaton a Real Madrid begyűjtötte története 35. bajnoki címét, amely Carlo Ancelotti pályafutásában is jelentős mérföldkőnek bizonyult: ő lett az első edző, aki mind az öt topligából bajnoki címet szerzett. Mindezt úgy, hogy nem is igazán ez a műfaj az erőssége. Összegyűjtöttük az olasz edző bajnoki címmel végződő szezonjait.

Carlo Ancelotti

Fotó: AFP

Van, aki a különböző focis kártyákat gyűjti, Carlo Ancelotti a topligák bajnoki címeiből tárazott be.
Carlo Ancelotti nem mindennapi bravúrt hajtott végre azzal, hogy a Milan, a Chelsea, a Paris Saint-Germain és a Bayern München után a Real Madridot is bajnoki címhez segítette: ő lett az első edző, aki az öt európai topliga mindegyikét megnyerte. Nem mintha az olasz edző karrierje híján lett volna a történelmi eredményeknek, elvégre egyike azon hét embernek, aki játékosként és edzőként is nyert Bajnokok Ligáját, az oldalvonal mellett begyűjtött három BL-cím pedig szintén rekord.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy összességében is ötször vezette győzelemre aktuális csapatát egy bajnoki versenyfutásban, vagyis (bár a rekord lenyűgöző) hajlamos volt alulteljesíteni a hosszú távú sorozatokban. Mindez leginkább a Milannál érződött, ahol nyolc éven át irányította a világ egyik legerősebb csapatát, és egy bajnoki címet, egy második és kettő harmadik helyet tudott összehozni, miközben a BL-ben háromszor is döntőhöz (kétszer győzelemhez) segítette a piros-feketéket.

AC Milan (2003/04)

Az Arrigo Sacchi által inspirált Ancelotti kezdetben úgy gondolta, a játékosoknak kell az ő elképzeléseihez és játékrendszeréhez idomulniuk, és még a Parma vezetőedzőjeként lemondott arról a lehetőségről, hogy Roberto Baggióval erősödjön a csapata. Ancelotti akkortájt ragaszkodott 4-4-2-es hadrendhez, amelyben a középpályások a szélen helyezkedtek, ezáltal nem volt szükség trequartistára.
Karrierjének korai kudarcai (két ízben is lemaradt a bajnoki címről a Juventusnál eltöltött két szezon során) azonban átformálták a szemléletmódját, és a Milanhoz már úgy érkezett meg, hogy azt vallotta: akkor jár a legjobban, ha az elérhető legjobb játékosokat biztosítják neki, ő pedig megpróbálja összegyúrni őket egy csapattá. Így született meg a 2000-es évek elejének-közepének meghatározó AC Milanja, valamint a legendás gyémánt a három irányítóval a középpályán.
picture

Carlo Ancelotti, Andriy Shevchenko, Kaká

Fotó: AFP

Ancelotti első nagy sikere a 2002/03-as Bajnokok Ligája-győzelem volt, amit rá egy évre a hazai dupla követett. A 2004-es bajnokcsapat legnagyobb sztárja a 24 gólos Andriy Shevchenko volt, aki abban az évben az Aranylabdát is megkapta, egy másik későbbi aranylabdás, Kaká pedig ebben a szezonban szorította ki Rui Costát a kezdőcsapatból. Ancelottinak ez volt az első (és Olaszországban az utolsó) bajnoki címe, de 2007-ben bezsebelt még egy BL-címet is Milánóban.

Chelsea (2009/10)

José Mourinho 2007-es távozását követően a Chelsea-nél zűrzavaros időszak vette kezdetét. A portugál helyére kinevezett Avram Grantnak a szezon végeztével megköszönték a munkáját, helyére pedig a 2002-es vb-győztes Brazília edzője, Luiz Felipe Scolari került. A brazil szakember azonban csak februárig húzta a kispadon, Guus Hiddink remek beugrását követően pedig a Milantól távozó Carlo Ancelottira esett Roman Abramovich választása.
Sokáig nem kellett várni az eredményekre, már Ancelotti első évében Premier League-et nyert a Chelsea, miután valósággal átgázolt a mezőnyön.
A londoniak egészen elképesztő támadójátékot produkáltak, több mint 100 gólt lőttek (1963 óta először fordult elő ilyen az angol élvonalban), és +71-es gólkülönbséggel zártak. A brutális gólmennyiség ellenére egészen az utolsó fordulóig nyílt maradt a versenyfutás a Chelsea és az MU között, de a záró körben Ancelotti csapata 8-0-ra lemészárolta a Wigant a Stamford Bridge-en, így egy ponttal megelőzte a manchesterieket.

Paris Saint-Germain (2012/13)

A 2011-es katari hatalomátvételt követően gyorsan beindult a költekezés Párizsban, a kispadra azonban csak 2012 januárjában igazoltak sztárt Ancelotti személyében, ami az első hónapok alapján nem volt nagy siker, a PSG ugyanis csak második helyen zárt a bajnokságban. Nyáron azonban alaposan megerősítették a keretet, Zlatan Ibrahimović, Thiago Silva és Ezequiel Lavezzi is a csapathoz került, innentől pedig már megállíthatatlan volt a fővárosi csapat.
picture

Zlatan Ibrahimovic és Carlo Ancelotti a PSG-nél

Fotó: AFP

Az új igazolások azonnal hatással voltak a PSG-re, Ibrahimović egészen fantasztikus idényt zárt 30 góllal, és végül magabiztosan, 12 pontos előnnyel megnyerték a bajnokságot, 19 év után először. Amennyiben Ancelotti úgy dönt, marad még néhány évet Párizsban, vélhetően jó pár bajnoki címet szerzett volna, ő viszont nem tudott ellenállni a Real Madrid hívásának. Ami – bár ebben a szakaszban nem nyerte meg a La Ligát – a BL-győzelemmel elég jól sült el.

Bayern München (2016/17)

Ancelotti a Real Madridnál eltöltött két szezon alatt nyert BL-t és kupát a csapattal, a második idényében viszont trófea nélkül maradt, ami az állásába került. Sokáig nem kellett böngésznie az álláshirdetések között, a Bayern München ugyanis a rutinos olaszt szemelte ki a távozó Pep Guardiola helyére. A bajoroknál egyetlen teljes szezont töltött el, az viszont egy magabiztos bajnoki címmel zárult, a Bayern kétszer kapott ki a Bundesligában, és 15 pontos előnnyel zárt az élen.
Hiába azonban a pályán elért sikerek, a játékosok nem voltak kibékülve Ancelotti edzésmódszereivel, aki lényegesen kevesebb taktikai tanáccsal látta el őket, mint a legapróbb részletekre is nagy hangsúlyt fektető Guardiola. Miután a Bajnokok Ligájában súlyos, 3-0-s pofonba szaladt bele a Bayern, megköszönték a vezetőedző munkáját, aki legközelebb a Napoli kispadján tűnt fel, ahonnan szintén idő előtt kellett távoznia.

Real Madrid (2021/22)

Ancelotti karrierje a Real Madridtól való távozását követően erős lejtmenetbe kezdett, egymást követően két klubnál megbukott, 2019 decemberében (alig pár héttel azután, hogy kirúgták a Napolitól) már az Evertonnál vállalt munkát. Látva, hogy manapság milyen állapotban van a klub, a vele elért 12. és 10. hely is felértékelődik, de azért a világot nem váltotta meg Liverpoolban, épp ezért nagy meglepetés volt, amikor Florentino Pérez visszahívta Madridba.
picture

Ancelotti megünnepelte a sikert

Fotó: Instagram

Ezzel a Real Madrid a folytonosságra voksolt (elvégre Zinedine Zidane és Ancelotti stílusa sokban hasonlít), és ez egy olyan évben, amikor nem volt domináns csapat Spanyolországban, elegendő volt egy kényelmes bajnoki címhez. Hogy ez Ancelotti miatt vagy ellenére alakult így, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre azt nem szabad elfelejteni: az olasz mindig ahhoz értett a legjobban, hogy a kulcsembereit kényelmes helyzetbe hozza a pályán. Ez pedig teljesen visszaköszön ezen a csapaton.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés