Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási sztori lenne a foci-vb bojkottja, de nem érnének el vele semmit az angol szövetségi kapitány szerint

Eurosport Magyarország

Frissítve 26/03/2022 - 15:37 GMT+1

Ahogy a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság egyre közeledik, úgy szaporodnak a megválaszolatlan kérdések az emberi jogi aggályokkal kapcsolatban is. Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya tisztában van a problémával, de szerinte egy esetleges bojkott nem érne el semmit. A válogatott játékosai és csapatkapitánya, Harry Kane is állást foglalt a kérdésben.

Gareth Southgate

Fotó: Getty Images

Gareth Southgate azt mondta, nem tudja, mit tudna elérni Anglia a katari világbajnokság esetleges bojkottjával.
Amikor elindult a pályáztatási folyamat a 2022-es világbajnokság megrendezésére, már az hatalmas vitát váltott ki, hogy Katar neve mint lehetséges helyszín egyáltalán felmerülhetett, ezek a viták pedig azóta sem csillapodtak, sőt.
A kritikus hangok az utóbbi napokban elsősorban Nagy-Britanniában erősödtek fel, néhány napja mi is megírtuk: Harry Kane, a válogatott csapatkapitánya arról beszélt, hogy Katar emberi jogi helyzete miatt nem szívesen játszik az ott rendezendő világbajnokságon, de azt is elmondta, hogy a válogatott játékosai arra fogják használni a platformjaikat, hogy felhívják a figyelmet az ország őket is foglalkoztató problémáira, saját ellenérzéseikre.
Ahogy megjelent a sajtóban a vébé bojkottja, mint lehetséges kezelése a helyzetnek, a szövetségi kapitány is megszólalt.
"Nem igazán tudom, hogy mit lehetne ezzel elérni" - mondta Southgate, amikor az esetleges bojkottról kérdezték.
Óriási sztori lenne, de a torna ugyanúgy folytatódna.
"A helyzet az, hogy a legproblémásabb dolgok, amik nem vallási vagy kulturális kérdések, azok sajnos a stadionépítésekkel kapcsolatos visszásságok, ezekkel pedig nem tudunk mit kezdeni.
"Nyolc éve tudjuk, hogy Katarban lesz a vb. Akkor ez a kiállás majd Katar, mint ország ellen irányul? Számos szállal - befektetésekkel, gazdasági kapcsolatokkal - kötődünk Katarhoz, ugyanaz a helyzet, mint ami van most, Oroszország esetében is. Szóval ez bonyolult. A kérdéses esetek nem azok, de a diplomáciai szálak, hogy hogyan viselkedünk más országokkal és szervezetekkel, az már igencsak bonyolulttá teszi a helyzetet.
picture

Gareth Southgate eligazítást tart az Anglia-Dánia meccs alatt az Eb-n.

Fotó: Getty Images

Southgate kedden csapatmegbeszélést tartott, ahol átbeszélték a véleményeket és ellenérzéseiket a katari helyzettel kapcsolatban.
"A játékosaink átgondolják, hogy hogyan tudnának legjobban reagálni a problémás kérdésekre, és megpróbálnak minden olyan lehetőséget kihasználni, amivel valamilyen változást tudnak elérni.
Vannak olyan kulturális és vallási kérdések, amiket lehetetlen befolyásolni, vagy amik kapcsán szinte lehetetlen bármilyen változást elérni, de ez most egy nagy lehetőség, hogy hallassuk a hangunkat, és a felületeinket arra használjuk, hogy sürgessük ezeket a változásokat."
"Úgy tudom, hogy eddig bizonyos kérdésekben történt némi előrelépés az országban. Azt remélem, hogy a világbajnokság és az országra vetülő fény segít majd abban, hogy megpróbáljunk előrelépni néhány olyan problémában, amelyek megoldása már régóta húzódik.
A Tottenhamben van még néhány másik nemzeti válogatott csapatkapitánya a társaim között, talán beszélni fogok velük is, hogy lássuk, lehetünk-e egységesek abban, amit megpróbálunk tenni és megközelíteni. Ez olyasmi, amit én és a csapat néhány rangidős játékosa megpróbálunk majd elérni az elkövetkező hónapokban.
Még mindig rengeteg előrelépésre van szükség. De remélhetőleg mindannyian, ahogyan a múltban is tettük, megpróbálhatunk változást elérni a rendelkezésünkre álló platformokkal.”
Anglia soron következő, Svájc elleni mérkőzése szombaton, 18:30-kor kezdődik, majd három nappal később Elefántcsontpartot fogadják a Wembleyben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés