Harry Kane és az angol labdarúgó-válogatott tagjai nem rejtik véka alá a katari vb-vel kapcsolatos kifogásaikat.
Harry Kane kifejtette, hogy Katar emberi jogi helyzete miatt nem szívesen játszik az ott rendezendő világbajnokságon, de azt is elmondta, hogy a válogatott játékosai arra fogják használni a platformjaikat, hogy felhívják a figyelmet az ország őket is foglalkoztató problémáira, saját ellenérzéseikre.
Katar ellentmondásos módon kapta meg a 2022-es vb rendezési jogát, és ez reflektorfénybe helyezte az ország emberi jogi helyzetét - miközben a vendégmunkások alkalmazása is kritikát váltott ki. A férfi homoszexualitás börtönbüntetést vonhat maga után Katarban, míg az azonos neműek házasságát az ország kormánya nem ismeri el.
Premier League
Ronaldo és Messi legjobb éveit idézi Haaland, sőt, van, amiben le is nyomja őket
04/10/2022 - 05:00
Kane megerősítette, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány kedden, a Svájc és az Elefántcsontpart elleni mérkőzések előtt csapatmegbeszélést tartott, ahol az emberi jogokról volt szó, és Kane szerint ez egy olyan téma, aminek a hangsúlyozásától a játékosok nem fognak visszariadni.
"Azt hiszem, fontos volt, hogy beszélgessünk a szövetségi kapitánnyal, a stábbal és a játékosokkal. Nyilvánvalóan előbb ki akartunk jutni a világbajnokságra, és ez sikerült is. Tehát ez volt az első lehetőségünk arra, hogy elbeszélgessünk. Gareth vezette ezt a megbeszélést, és egyeztettünk arról, hogy mire számíthatunk, és néhány olyan fontos kérdésről, amelyek a világbajnokság körül forognak.
Nekünk, játékosoknak most fontos, hogy beszélgessünk egymással - nem csak a mostani összetartáson, hanem a júniusi edzőtáborokban is. Úgy érzem, hogy csapatként sosem zárkóztunk el a fontos kérdésektől, mindig megvolt a véleményünk, és igyekeztünk egységet mutatni mindenben, amit csináltunk. Ez fog történni most is, hogy megpróbáljuk minden lehetséges módon segíteni ezeket a témákat.” - nyilatkozta Kane a szerdai sajtótájékoztatón a Svájc és Elefántcsontpart elleni angol barátságos mérkőzések előtt.

Kane a pályán kívül is győzelemre tör

Fotó: AFP

Arról, hogy mit gondol a katari játékról, Kane így reagált:
"A világbajnokság szakmailag az egyik legnagyobb torna, amelyen játszani fogok, így megvan bennem az izgalom, hogy ott lehetek. De vannak olyan kérdések, amelyek elől nem lehet elbújni, így ellentmondásos érzéseim vannak ezzel kapcsolatban."
Kane reméli, hogy a Katarban sorra kerülő világbajnokság rávilágít a problémákra és változást hoz majd.
"Nem mi, játékosok választottuk ki, hogy hol lesz ez a világbajnokság. De a helyszínválasztás olyan fontos kérdésekre világított rá, amelyek talán nem kerültek volna napvilágra, ha a világbajnokságot nem Katarban rendeznék.
Meg kell próbálnunk segíteni, amennyire csak lehet, hogy megértsük a problémákat. Jelenleg nem vagyunk szakértők ezen a területen, ami a tudásunkat illeti, de mint mindig, most is megpróbálunk segíteni, ahogyan csak tudunk, megpróbáljuk használni a platformunkat, hogy segítsünk, ahogyan csak tudunk."

Kane az angol válogatott március 22-i edzésén

Fotó: AFP

"Úgy tudom, hogy eddig bizonyos kérdésekben történt némi előrelépés az országban. Azt remélem, hogy a világbajnokság és az országra vetülő fény segít majd abban, hogy megpróbáljunk előrelépni néhány olyan problémában, amelyek megoldása már régóta húzódik.
A Tottenhamben van még néhány másik nemzeti válogatott csapatkapitánya a társaim között, talán beszélni fogok velük is, hogy lássuk, lehetünk-e egységesek abban, amit megpróbálunk tenni és megközelíteni. Ez olyasmi, amit én és a csapat néhány rangidős játékosa megpróbálunk majd elérni az elkövetkező hónapokban.
Még mindig rengeteg előrelépésre van szükség. De remélhetőleg mindannyian, ahogyan a múltban is tettük, megpróbálhatunk változást elérni a rendelkezésünkre álló platformokkal.”

Harry Kane és francia klubtársa, Hugo Lloris

Fotó: AFP

Harry Kane máskor is szót emelt az őt zavaró külső problémák ellen. Miután a tavalyi, hazai rendezésű Európa-bajnokság döntőjében három fekete csapattársa, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka is elhibázta a maga büntetőjét, a fiatal futballisták gusztustalan, rasszista támadásokat kaptak a közösségi médiában.
Csapatkapitányként Kane példamutatóan fogalmazott, amikor azt üzente ezeknek az embereknek a Twittteren, hogy "a támogatásunkat és a segítségünket érdemlik meg, nem az aljas rasszista támadásokat, amit kaptak. Ez a három srác nagyszerű volt egész nyáron, és oda mertek állni elvégezni a büntetőket, amikor óriási volt a tét. Ha valakit bántalmaztok a közösségi médiában, akkor nem vagytok Anglia szurkolói, nem kelletek nekünk.”
via eurosport.co.uk

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Premier League
Az Arsenal nyerte az észak-londoni rangadót
01/10/2022 - 13:40
UEFA Nations League - Finals
Száz évig tartott, mire valaki megismételte a magyar bravúrt - Harry Kane érte be Schlosser Imrét
29/09/2022 - 11:35